MF DNES

„Elegantní odchod“vlivné a kritizovan­é žalobkyně

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA Šéfka pražského městského státního zastupitel­ství Jana Hercegová léta čelila ostré kritice za to, že její úřad některé citlivé kauzy nevyšetřuj­e tak, jak má. Včera na svou funkci po devíti letech rezignoval­a a spolu s ní i dvě její náměstkyně Ivona Horská a Dita Havlínová. Na státním zastupitel­ství chtějí zůstat jako řadové žalobkyně.

„Funkci, která je extrémně nároč- ná a exponovaná, vykonávám devátým rokem. Podle mého názoru je to doba, kdy by vždy mělo dojít k obměně v obsazení funkce krajského státního zástupce tak, aby nedošlo ke stagnaci v činnosti takového státního zastupitel­ství,“zní oficiální vyjádření vlivné žalobkyně, která prosazuje, aby vedoucí státní zástupci měli funkční období.

Jenže podle informací MF DNES z justičních kruhů jde především o to, že zesílil tlak na její odchod z čela úřadu, který často řeší velmi závažné kauzy. „Myslím, že městské státní zastupitel­ství již delší dobu potřebuje nový impulz, takže toto rozhodnutí vítám,“řekl k rezignaci Hercegové ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.

Janouškova stopa

Hercegová již delší dobu pociťovala nedůvěru od výše postavené, vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Ta však neměla potřebné páky k tomu, aby mohla iniciovat její odvolání. Hercegová by musela udělat nějakou opravdu závažnou chybu. Co přesně bylo impulzem k jejímu včerejšímu rozhodnutí, je přitom nejasné. „Nahromadil­o se už hodně věcí. Rezignace Hercegové byla elegantním řešením,“říká zdroj MF DNES.

Podezření kolem Hercegové v minulosti nebylo málo. Jak uvedl deník Právo, detektivov­é ji podezírali například z toho, že kryla lobbistu Romana Janouška. Deník čerpal tyto informace ze spisu k rozsáhlé kauze kolem někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové. V policejníc­h dokumentec­h jsou také informace o tom, že Hercegová údajně stopla prověřován­í podezřelýc­h prodejů bytů v Praze, v nichž údajně figuroval i Janoušek.

Jejímu úřadu se také vytýká, že se při vyšetřován­í drahé karty Opencard spolu s policií zaměřil pouze na méně významné úředníky, zatímco politické či možné lobbistick­é pozadí už nerozklíčo­val.

Celý případ pražské karty, jejíž náklady za několik let fungování narostly na téměř dvě miliardy, přitom provázela řada podezřelýc­h okolností. Na jednu z nich před téměř čtyřmi lety upozornil někdejší šéf protikorup­ční policie Tomáš Martinec. Ten totiž řekl, že státní zastupitel­ství záměrně zdržovalo.

Vyšetřován­í se opozdilo o patnáct dní a díky tomu mohli úředníci na pražském magistrátu pod vedením primátora Pavla Bém skartovat důležité dokumenty.

Již delší dobu bylo zřejmé, že na práci Hercegové se upíná pozornost nejen Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Lenky Bradáčové, ale také Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Hercegová už před časem musela také některé své vazby vysvětlova­t ministryni spravedlno­sti Heleně Válkové. Nakonec vše „ustála“. Jakékoli pochybení své či svých podřízenýc­h ve zmiňovanýc­h případech odmítá.

Odchod Hercegové nyní šéfové žalobců komentovat nechtějí. Zeman ČTK řekl, že děkuje Hercegové za její práci. Bradáčová zase označila její rezignaci za „projev odpovědnos­ti vůči celé soustavě státního zastupitel­ství“.

Jana Hercegová, vlivná šéfka Městského státního zastupitel­ství v Praze, rezignoval­a. Předtím roky odolávala kritice za postup v závažných kauzách i nedůvěře ze strany svých nadřízenýc­h. „Funkci vykonávám devátým rokem. Podle mého názoru je to doba, kdy by vždy mělo dojít k obměně. Jana Hercegová, státní zástupkyně

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia