MF DNES

Spor o Lidový dům: soud volÁ ZemAnA

-

PRAHA Bývalý advokát Zdeněk Altner zpochybnil soudní výpověď bývalého premiéra Vladimíra Špidly k žalobě Václava Halbicha. Ten se domáhá 17 milionů korun za svou práci ve sporu o Lidový dům. Altner prý je připraven podat kvůli Špidlově výpovědi trestní oznámení na ČSSD.

Špidla u soudu, který spor mezi právníky a ČSSD řeší, vypovídal, ale světlo do případu nevnesl. Upozornil na to, že od uzavření smlouvy o právním zastoupení uplynula řada let, jeho vzpomínky na záležitost jsou tak matné.

Podle Altnera by se teď mělo v trestním stíhání zjistit, zda Špidla „trpí ztrátou paměti“.

„Možná se zjistí, že jí netrpí, pak by byl trestně odpovědný za křivou výpověď, protože soudu lhal. Nemíním to přejít,“řekl Altner na tiskové konferenci.

Trestní oznámení chce založit na tom, že Špidla není kvůli ztrátě paměti schopen vykonávat funkci šéfa vládních poradců. Podle Altnera není možné, že by si věci klíčové pro samotnou existenci ČSSD nepamatova­l.

Halbich tvrdí, že společně s Altnerem a právníkem Zdeňkem Hájkem má zásluhu na tom, že sociální demokracie boj o své sídlo vyhrála.

Prezident pošle omluvenku

Soudkyně předvolala jako svědka prezidenta Miloše Zemana. Právě on jako tehdejší předseda strany podepisova­l mandátní smlouvu se Zdeňkem Altnerem o zastupován­í ČSSD ve sporu o Lidový dům.

„Čekám na jeho výpověď, zda řekne, že se mnou smlouvu uzavřel jako poctivý člověk, nebo ne,“říká Altner.

Prezident však k soudu v pondělí nedorazí. „Informoval­a nás prezidents­ká kancelář, že nám bude za-

Stíhejte Špidlu! slána omluva,“uvedla Alena Novotná, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1, kde se případ řeší. Podle ní bude zřejmě jednání odročeno na jiný den. „V případě, kdy je svědek takto exponován, je náročné najít vyhovující termín,“dodala.

Altner v soudním sporu o sídlo sociálních demokratů zastupoval ČSSD. Podle svých slov za to měl dostat desetinu získaného majetku, to je 145 milionů korun. Dostal ale jen zlomek této částky. Následoval soudní spor o to, komu částka náleží. Ve sporu vystupují i Altnerovi spolupraco­vníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich. Podle Altnera byl spor vyvolán sociálními demokraty uměle, aby mu ČSSD nemusela platit tak vysokou částku, jaká vyplývá ze smlouvy.

Soudy Halbichovu žalobu projednáva­jí už od roku 2003. Původně ji zamítly, Halbicha se však zastal Ústavní soud.

— Pavla Kubištová

 ?? Právník Zdeněk Altner hodlá podat trestní oznámení na bývalého premiéra. ??
Právník Zdeněk Altner hodlá podat trestní oznámení na bývalého premiéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia