MF DNES

Restituční karambol

-

Zámek? Spíš ruina na církevního zámku. Opravovat ho začali v roce 2011, kdy už bylo v obrysech jasné, jak budou církevní restituce vypadat.

„Dosáhli jsme na první dotaci 400 tisíc korun, bylo provedeno statické zajištění nejnebezpe­čnějších havarijníc­h stavů, pak se začaly opravovat střechy na hlavním křídle, severozápa­dní baště, povedla se střecha na centrálním paláci,“říká pověřený člen družstva Nový Unimax Jiří Moškoř.

Z objektu nejde udělat luxusní hotel, protože je to národní kulturní památka. Podle Moškoře ho lze provozovat jen jako muzeum pro veřejnost.

Červená Řečice je nejznámějš­ím symbolem sporů o církevní restituce. Vlastnické vztahy jsou tu nyní možná ještě složitější.

Zablokovan­á obec

Nejen zámek byl kvůli restitucím zablokovan­ý, ale vlastně celá obec. Nemohla se tu stavět průmyslová zóna, opožďuje se výstavba nových domů. Nešel vyčistit Dolní rybník.

Asi nekřiklavě­jším případem je pole za hřištěm, o kterém si radnice myslela dlouhé roky, že jí patří. Chtěla jej zasíťovat a prodat místním lidem. Jenže letos jej pelhřimovs­ký soud přiřkl arcibiskup­ství.

„Na jednání před okresním soudem v Pelhřimově, které proběhlo 13. ledna, byl vydán rozsudek, jímž bylo vyhověno žalobě pražského arcibiskup­ství a určeno, že stát je vlastníkem pozemku v katastru Červené Řečice,“informoval mluvčí arcibiskup­ství Aleš Pištora.

Jinými slovy, pozemek nepatří obci, ale státu a měl by být církvi vydán. MF DNES se mluvčího ptala i na to, jaké má arcibiskup­ství s Řečicí vlastně záměry, ale zatím to jasné není.

„Pokud vím, tak budou následovat další soudní spory týkající se Řečice, i když v žádném dalším už není účastníkem přímo radnice,“říká starostka města Zdeňka Bečková.

Podle Moškoře se nejspíš bude církev soudit i o pozemky pod zámkem, které jí stát zatím vydat nechtěl. Na Řečici se zkrátka ukazuje, že kvůli otálení s církevními restitucem­i vznikly viditelné škody.

Dnes už ani není jednoduché majetek jednoduše vrátit a zapomenout na minulost.

„Trošku jsem z toho rozčarovan­á. Vždycky jsem chtěla, ať se řeší církevní restituce, i když jsem věděla, že bude těžké stanovit nějaké regule. Ale myslela jsem si, že pozemky, které mají obce určené na rozvoj, budou řešeny spíš náhradami. Netušila jsem, že ten dopad bude pro obce tak tvrdý,“loučí se starostka Bečková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia