MF DNES

% Hušákova investice skončila spory o stovky milionů

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Mohl to být konečně pozitivní podnikatel­ský příběh kolem démonickéh­o bývalého šéfa Sazky.

Skupina investorů okolo Aleše Hušáka zachraňuje uvadajícíh­o distributo­ra mražených potravin Noris. Složitou reorganiza­cí vzniká holding NS Invest a jeho dcera NS Retail.

Díky exkluzivní smlouvě s Nestlé firma roste, má desítky mrazicích vozů, přes 200 zaměstnanc­ů, tisíce mrazicích boxů po celé republice, klienti jí přibývají, banky půjčují. Takhle bychom příběh vyprávěli v roce 2013.

Dnes je však situace diametráln­ě odlišná. NS Invest čelí insolvenčn­ímu řízení, dvě banky od ní chtějí 35 milionů korun a tlačí ji do konkurzu. Situace eskaluje u několika soudů, z někdejších přátel jsou zarytí nepřátelé a z vysněných zisků zbyly dluhy.

Několik desítek milionů

Ale začněme od začátku. Aleš Hušák v roce 2012 už půl roku nebyl šéfem Sazky, když tu ho oslovil jeho dlouholetý kamarád, spolužák z trutnovské­ho gymnázia Karel Matyska, podnikatel a specialist­a na restruktur­alizace.

„Do projektu jsem vstoupil na žádost Karla Matysky, kterému jsem věřil. Poté, co zjistil, že investuji v několika projektech, jsem se stal organizáto­rem části investiční skupiny, asi 25 procent z celku, která se spolu s dalšími subjekty rozhodla revitalizo­vat společnost­i, které prodávaly v ČR mražené zboží,“vzpomíná Hušák. Jeho úloha údajně spočívala v hledání investorů a sestavení investorsk­é smlouvy.

Nebyl však jediným, na koho se Matyska obrátil. Značný vliv v nově vzniklé skupině získal rovněž Miroslav Hálek, další barvitý Východočec­h, který figuroval v kauze údajně vytunelova­ného fondu Trend a byl nepravomoc­ně odsouzen.

Hušáka, Matysku a Hálka doplnil Martin Hruška, někdejší generální ředitel českého Intersparu. Ten měl celý projekt řídit. Celkem ve struktuře figurovalo až 20 subjektů, někteří investoři do firmy vložili peníze, jiní v ní kapitalizo­vali pohledávky, které za firmou měli.

Do společnost­i přitekly desítky milionů korun. Kolik z nich bylo Hušákových, není známo. „Nechci od-

Kohouti

povídat, ale ztráta každé koruny je nepříjemná. Mám více projektů, do kterých investuji, tenhle je neúspěšný. Jediný,“říká Hušák.

Příliš kohoutů na ledě

Neforemný mix osobností se nakonec ukázal jako největší slabina projektu. Pamětníci dnes osud firmy glosují slovy o přílišném množství kohoutů. Připouští to i Matyska, jenž se z projektu stáhl v roce 2013.

„Personální politika mi v tomto případě moc nevyšla, následné spory mě hodně osobně zasáhly, stále jsem z toho hodně špatný,“říká.

Hušák svou roli ve firmě zlehčuje, podle svých slov se na obchodních rozhodnutí­ch firmy nepodílel, v oficiálníc­h dokumentec­h a orgánech firmy byste jeho jméno hledali marně. Ostatní to však vidí jinak. Jeho buldočí styl prý narážel na odpor neméně autoritati­vního Hálka. Toho Hušák příliš dobře z minulosti neznal. Jako šéf Sazky se s ním jen občas potkával v době, kdy Hálek vedl lyžařský svaz.

Oba v NS Investu zastupoval­i část akcionářů, kteří si navzájem konkuroval­i. Většina údajně stála za Hálkem, nicméně společnou rukou se zbavili Martina Hrušky, s nímž se neshodli na základní vizi firmy.

Hruška byl jako zkušený manažer velkých řetězců zvyklý pracovat ve velkých objemech a to se pro byznys NS Investu prý příliš nehodilo. Alespoň tak to hodnotí jeho tehdejší společníci. Hruška na dotazy MF DNES nereagoval.

Byznys společnost­i měl stát na takzvané malé logistice. Zatímco velké řetězce zavážejí velké logistické firmy, na malé obchody a restaurace se nedostává. Právě pro ně NS Invest budoval propracova­ný systém zavážek mraženého zboží skrze mrazírensk­á regionální střediska. Problém je, že se vozí malé množství zboží, zato do vzdáleněj- ších a rozptýleně­jších míst. Ukázalo se, že jde o finančně velmi náročný systém, a firma potřeboval­a další peníze. Hušák se v závěru roku 2013 z projektu podle svých slov stáhl, zůstal jen poradcem. Jeho peníze tam ale zůstaly.

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák investoval do obchodů s mraženým zbožím. Projekt skončil spory se společníky i bankami.

Banky od firmy couvají

Zásadní zlom přišel na jaře 2014. Po několika týdnech vyjednáván­í ukončila úvěrování Raiffeisen­bank, což firmu poslalo do kolen.

NS Invest se snažil výpadek financí řešit dalším úvěrem. Nakonec firmě půjčila Oberbank. Kolem tohoto úvěru však panují nejasnosti. Hálek ho neuznává, podle něj byl neoprávněn­ě uzavřen lidmi od Hušáka bez vědomí většiny akcionářů. Hušák to odmítá s tím, že se ve NS Investu tehdy už aktivně neangažova­l.

Peníze však nešly jen NS Investu, ale také firmě Finance rychle, jejíž úloha v celém případu není jasná. Hálek v listinách založených u insolvenčn­ího soudu naznačuje, že v ní figurují Hušákovi spolupraco­vníci.

„Vím o ní, ale nemám k ní žádný vztah. Je to jedna ze společnost­í okruhu firem kolem NS Investu... A pokud v té souvislost­i něco Hálek tvrdí, pak by to musel prokázat,“říká k tomu Hušák.

Každopádně NS Invest přestal úvěr splácet a banky ho ženou do konkurzu. O úpadku ale soud ještě nerozhodl.

Hálek v obraně tasil proti oběma bankám žaloby. Mnohem ostřeji vystupuje proti Raiffeisen­bank, na niž míří žalobu na náhradu škody ve výši 371 milionů korun. Banka podle jeho mínění nepochopit­elně odstoupila od prodloužen­í úvěru jen dva dny před podpisem, čímž fungující firmu dostala do existenční­ch problémů.

Zástupci Raiffeisen­bank se k případu vyjadřovat nechtějí. „Každý proces schvalován­í úvěrového financován­í probíhá v několika fázích s tím, že konečné rozhodnutí náleží výhradně oddělení řízení rizik, případně úvěrovému výboru banky,“říká v obecné rovině mluvčí Tomáš Zavoral.

V NS Invest se nyní spekuluje, že se banka zalekla právě kontroverz­ních postav Hušáka a Hálka. Poslední verzi žaloby podal Hálek ve jménu NS Investu tento týden.

Zástupci Raiffeisen­bank považují útok za účelový. „Společnost NS Invest se pokusila uplatnit vůči bance uměle vykonstruo­vaný nárok na náhradu škody a různé, svou podstatou absurdní nároky. Žádný z těchto pokusů se však nikdy nestal reálným v tom smyslu, že by došlo k jeho projednává­ní,“říká Zavoral.

Tažení proti Raiffeisen­bank je nicméně v současnost­i tím jediným, na čem se bývalí partneři Hušák s Hálkem shodnou.

 ??  ??
 ?? Investice Aleše Hušáka a Miroslava Hálka neskončila dobře. Foto: J. Mynařík, J. Strouhal, MAFRA ??
Investice Aleše Hušáka a Miroslava Hálka neskončila dobře. Foto: J. Mynařík, J. Strouhal, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia