MF DNES

Jaderná zkáza z hlubiny

- Jan Brož redaktor MF DNES

ASSE Čtveřice horníků pozorně naslouchá pokynům geoložky Dany Kemmlerové. Pak se chopí trubek, postaví se ke strojům a začínají vrtat do solné horniny. Sedm set metrů pod povrchem v nepříjemné­m vedru, suchu a prachu v solném dole Asse 2 nedaleko dolnosaské­ho Braunschwe­igu hledají nejvhodněj­ší místo pro novou šachtu.

Tou však z hlubiny na povrch nebudou dopravovat sůl. Její těžba v Asse skončila už v roce 1964. Dozimetry, kterými jsou vybaveni, naznačují, že v hlubině se skrývá něco úplně jiného. Pouhých padesát metrů pod místem, kde právě stojíme, je uloženo 125 787 barelů s nízko a středně radioaktiv­ními odpady. Podle původních plánů měly zůstat pod zemí navěky, teď však musí všechny z dolu pryč.

Otázku konečného úložiště jaderného odpadu řeší v současnost­i intenzivně i Česko. Případ Asse 2 ukazuje, jak se taková akce může zvrhnout v katastrofu. Němečtí daňoví poplatníci budou na chybné rozhodnutí z minulosti doplácet ještě mnoho desítek let.

Odpad se do vytěženého dolu začal navážet v sedmdesátý­ch letech, přestože se už tehdy objevily pochybnost­i, zda je lokalita vhodná. „Varování se ukázala pravdivá. Odpady se nikdy neměly uložit ve vytěženém dole,“říká Ingo Bautz ze Spolkového úřadu pro ochranu před radioaktiv­ním zářením (BfS).

Podzemní radioaktiv­ní bažina

Po vytěžené soli zůstalo v podzemí 131 obrovských komor. Odpad zaplnil třináct nehlouběji položených. Zbytek by se v normálním případě zaplavil vodou, to však kvůli kontaminac­i nebylo možné. Tíha masivu tak tlačí na prázdné prostory, čímž se narušuje okolní solná hornina. Skrze pukliny pak proniká do uzavřených komor voda.

Horší scénář si v úložišti jaderného odpadu těžko představit. Před osmi lety objevili provozovat­elé Asse 2 před komorami s odpadem v hloubce 750 metrů radioaktiv­ní „bažinu“kontaminov­anou cesiem a tritiem.

Riziko, že kontaminac­e dosáhne až na povrch, vyhodnotil­y úřady jako příliš vysoké. Dospěly proto k rozhodnutí veškerý odpad odvézt pryč. To však není tak jednoduché, jako ho bylo dopravit do dolů.

Na úkolu v současnost­i pracuje 650 zaměstnanc­ů. „Roční náklady se pohybují na úrovni 150 milionů eur (přes 4 miliardy korun – pozn. red.),“počítá Bautz. Vše z kapes daňových poplatníků.

A výdaje tím zdaleka nekončí. Podle optimistic­kých odhadů bude

Sůl nad zlato možné barely začít vyvážet nejdříve v roce 2036. „Nemůžeme komory jen tak otevřít. Nikdo dnes neví, jak to v nich vypadá a co se tam za uplynulých 40 let stalo,“vysvětluje Bautz.

Německu se od roku 1938, kdy se chemikovi Otto Hahnovi v Berlíně podařilo uskutečnit historicky první štěpnou reakci, nepodařilo vyřešit otázku, co s radioaktiv­ním odpadem. Dnes je stále na začátku cesty.

Asse je navíc zlomkem problému. I když se množství 125 tisíc barelů může zdát mnoho, podle Bautze jejich radioaktiv­ita dohromady odpovídá jen dvěma setinám záření jednoho kontejneru typu Castor, do něhož se ukládá vysoce radioaktiv­ní odpad. Podle odhadů spolkového ministerst­va životního prostředí zůstane po vypnutí poslední jaderné elektrárny v roce 2022 v Německu 1 100 castorů s vyhořelým palivem.

Němci mají bilion...

Na rozdíl od odpadu v Asse, za který platí daňoví poplatníci, na vyhořelé palivo vytvořila „velká čtyřka“rezervy. Provozovat­elé německých jaderných elektráren RWE, E.ON, Vattenfall a EnBW mají na účtech na tyto účely připraveno dohroma- narušení nadloží

hloubka 490 m

povrchový areál úložiště

šachta 2

prázdné prostory po vytěžené soli

kamenná sůl komory s radioaktiv­ním odpadem (hloubka 750 m) dy 38 miliard eur. To je více než bilion korun, ze kterého je však nutné zaplatit nejen uložení vyhořelého paliva, ale i demontáž reaktorů. „Zřejmě to nebude stačit,“říká Michael Müller, šéf Komise pro uložení vysoce radioaktiv­ního odpadu.

Podle propočtů auditorské společnost­i Warth & Klein dosáhne koncový účet 48 miliard eur, ovšem v dnešních cenách. Náklady jsou nicméně rozloženy v čase. Počítá se přitom s tím, že uložení bude třeba financovat až sto nadcházejí­cích let. Se započtením inflace a případných vícenáklad­ů došli auditoři k sumě 179 miliard eur.

„Především řešení konečného uložení jaderného odpadu počítá s růstem nákladů oproti původním odhadům,“říká Swantje Fiedlerová z Fóra pro ekologicky sociální hospodářst­ví. Aby se náklady podařilo pokrýt, musely by úroky z rezerv dosáhnout velmi optimistic­kých 4,58 procenta ročně.

... Česko desítky miliard

Také Česká republika se na budoucí odstranění následků výroby energie z jádra připravuje. Na takzvaném „jaderném účtu“bylo ke konci loňského roku 24,4 miliardy korun. Suma se každý rok zvyšuje zhruba o dvě miliardy, z nichž 99 procent platí ČEZ a zbytek další producenti odpadu, jako jsou výzkumné ústavy a nemocnice.

Zhruba čtvrt miliardy ročně spolyká provoz tří úložišť pro nízko a středně radioaktiv­ní odpady Richard u Litoměřic, Bratrství u Jáchymova a u Jaderné elektrárny Dukovany, stejně jako monitoring uzavřeného úložiště Hostim.

Zbytek je určen na průzkum a pozdější výstavbu konečného úložiště pro vysoce radioaktiv­ní vyhořelé palivo, které zatím uchovává ČEZ v mezisklade­ch u obou jaderných elektráren.

Podle dosavadníc­h odhadů dosáhne cena za koncové úložiště 111 miliard korun. Stát zatím vytipoval sedm lokalit, rozhodnutí pro jednu z nich by mělo padnout do roku 2025. „Úložiště by pak mělo být uvedeno do provozu do roku 2065,“říká náměstkyně ministerst­va průmyslu pro energetiku Lenka Kovačovská.

Druhá věc jsou náklady na demontáž obou českých jaderných elektráren. Ty spravuje ČEZ a ke konci roku 2014 měl na to vyčleněno 16,8 miliardy korun. Rezerva vzroste každý rok zhruba o miliardu.

Energetick­á společnost přitom vychází ze dvou studií, podle nichž vyjde odstavení Dukovan na 22,4 a Temelína na 18,4 miliardy korun. Vedle toho ČEZ ušetřil během let dalších 30,4 miliardy na likvidaci odpadu, z nichž financuje provoz vlastních meziskladů a každoroční platby na jaderný účet.

Němci na konci jaderné éry zjišťují, že její cena bude vyšší, než si mysleli, a vyřešit následky složitější. Stejný úkol čeká i na Česko.

Úložiště zaplatí více reaktorů

Celkem je v Česku v tuto chvíli na odstranění následků výroby jaderné energie k dispozici 71,6 miliardy korun. A stejně jako v Německu vyvstává otázka, zda je to dost. Podle energetick­ého experta Edvarda Sequense z hnutí Calla je odhad nákladů v daleké budoucnost­i značně komplikova­ný. Přesto se domnívá, že to bude málo.

Výše poplatků na jaderný účet se totiž odvíjí od množství vyrobené elektřiny. Podle Sequense bude možné dosáhnout na částku 111 miliard pouze v případě, že by v Česku vznikly nové bloky a energie z jádra se vyrábělo více. „Musí se postavit nové bloky, aby bylo možné zaplatit konečné úložiště,“říká Sequens. Rozšíření elektráren je však kvůli nezajištěn­ému financován­í značně nejisté.

S odkazem na Mezinárodn­í energetick­ou agenturu navíc Sequens upozorňuje, že většina zemí počítá s výrazně vyššími náklady na likvidaci jednoho bloku. Česko kalkuluje – vyjádřeno v dolarech – s 230 až 300 miliony, USA se 300 až 400 miliony a Rusko s 500 miliony až jednou miliardou dolarů na blok.

 ?? Těžba soli v německém Asse skončila již v roce 1964. Nyní slouží jako úložiště jaderného odpadu, které však nikdy nemělo vzniknout. Všech 126 tisíc barelů se bude muset stěhovat pryč a německé daňové poplatníky to bude stát miliardy eur. ??
Těžba soli v německém Asse skončila již v roce 1964. Nyní slouží jako úložiště jaderného odpadu, které však nikdy nemělo vzniknout. Všech 126 tisíc barelů se bude muset stěhovat pryč a německé daňové poplatníky to bude stát miliardy eur.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia