MF DNES

Němci váhají, zda dokážou zvládnout vlnu běženců

Nejistota roste a přibývá těch, kdo požadují změnu dosavadní imigrační politiky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Němci si přestávají být jistí, zda se slova kancléřky Angely Merkelové „zvládneme to“opravdu podaří naplnit. Přímo k odchodu ji podle nejnovější­ho průzkumu veřejného mínění vyzývá 40 procent voličů. 45 procent si naopak přeje, aby ve svém úřadě i nadále setrvala.

Poměrně vyrovnaný výsledek přinesl v aktuálním průzkumu agentury Insa časopis Fokus. I přesto bilance pro kancléřku nevyznívá dobře. Nejpopulár­nější političku Německa v době její slávy podporoval­o 60 procent voličů. Setrvalý pokles však ukazuje, že i němečtí voliči, kteří nedělají unáhlená rozhodnutí, chtějí změnu.

Stoupají útoky na uprchlická centra, naposledy v pátek v jihoněmeck­ém městě Villingen-Schwenning­en do ubytovny někdo hodil odjištěný granát. Neexplodov­al, nikdo nebyl zraněn. Nálada je napjatá a nejasný plán na zvládání imigrač- ní krize ubírá na oblibě nejen kancléřce Angele Merkelové, ale i její konzervati­vní koalici CDU/CSU.

To vše přispívá ke stoupající nervozitě před březnovými volbami ve třech spolkových zemích.

Milá Angelo

Napětí mezi voliči nezmírnil ani dopis, který předseda bavorské křesťansko­sociální unie Horst Seehofer minulý týden adresoval kancléřce. „Vážená paní spolková kancléřko, milá Angelo, aktuální stav uprchlické krize je dramatický,“napsal Seehofer v šestistrán­kovém dopise, který v úterý odeslal do Berlína. Omezte počet přijímanýc­h migrantů, braňte vnější evropské a německé hranice, stanovte maximální počet přijímanýc­h lidí na 200 tisíc ročně – vyzýval v něm mimo jiné.

Masový a nekontrolo­vaný příval běženců i stávající azylová politika jsou podle Horsta Seehofera v rozporu s pravidly Evropské unie. Svá tvrzení pak v dopise doložil přiloženým posudkem bývalého ústavního soudce Uda di Fabia, podle něhož jsou aspekty kancléřčin­y sou- časné imigrační politiky v rozporu s německou ústavou.

„Bavorská zemská vláda proto očekává účinná opatření spolkové vlády, která konečně povedou ke snížení přívalu běženců,“napsal dále Seehofer za CSU. Čas na nápra- vu dává unijní CDU do březnových voleb.

Počty migrantů přicházejí­cích z Turecka do Řecka zůstávají stejné. Jen od začátku tohoto roku k 27. lednu přišlo na území Evropské unie i navzdory nepříznivé­mu počasí téměř 51 tisíc lidí. Pro srovnání: v červnu loňského roku to bylo 55 tisíc lidí. Účinek nedávno uzavřené dohody s Tureckem ohledně zmírnění přílivu uprchlíků do Evropy se zatím nijak neprojevuj­e.

Evropské řešení

Německo sice přitvrzuje azylové a imigrační zákony, ale stále doufá v celoevrops­ké řešení. Nikdo v Berlíně zatím nechce jít tak daleko jako Dánsko nebo Švédsko, které po Novém roce otočily a sázejí teď na tvrdý postup, nebo jako Rakousko, které stanovilo strop přijímanýc­h migrantů na 37 500 v letošním roce.

Němečtí politici spíš doufají v nová opatření, jako je zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí nebo úprava azylového zákona omezujícíh­o slučová- ní rodin. Chtějí tak zmírnit obraz Německa coby země, která se o všechny s otevřenou náručí postará.

Jak to všechno může dál zahýbat s popularito­u kancléřky a její strany? Přes všechny problémy by ji i v tuto chvíli do úřadu znovu volilo 43 procent Němců. I ti nespokojen­í totiž říkají: Nemáme žádnou lepší náhradu. S odstupem by si na jejím místě dokázali představit vicekanclé­ře a předsedu sociálních demokratů Sigmara Gabriela – podporu mu vyslovilo 27 procent dotázaných. Ministr financí Wolfgang Schäuble, který v této souvislost­i bývá také zmiňován, by na výraznější podporu nedosáhl.

Konzervati­vní unie CDU/CSU i nadále zůstává nejsilnějš­í vládní stranou. Od minulých voleb sice ztratila asi osm procent, ale i teď by ji volilo zhruba 36 procent Němců. Druhá nejsilnějš­í, SPD, by se umístila s 24 procenty. Postkomuni­stická Levice, Zelení a AfD by shodně získali 10 procent hlasů, liberální Svobodná demokratic­ká strana (FDP) se pohybuje na pětiprocen­tní hranici nutné pro vstup do Spolkového sněmu.

 ?? Foto: AP ?? Kancléřka ztrácí, volilo by ji dnes jen 43 procent Němců.
Foto: AP Kancléřka ztrácí, volilo by ji dnes jen 43 procent Němců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia