MF DNES

Všechny vrátíme. Sto tisíc vezmeme Fakta EU v pasti žadatelů o azyl

- Luboš Palata redaktor MF DNES

HAAG Mluví se o tom potichu už od prosince, ale teď to Nizozemsko, které nyní předsedá Evropské unii, řeklo nahlas. I když vyjdou všechny předpoklád­ané kroky na omezení imigrace, zafunguje dohoda, podle níž bude Řecko s pomocí EU vracet uprchlíky zpět do Turecka, a podaří se udržet pod kontrolou libyjskou trasu do Itálie, bude Unie přijímat dál uprchlíky.

Sama, ráda a dobrovolně. Tedy alespoň některé státy EU. „Chceme nelegální migraci změnit v legální,“říká kancléřka Angela Merkelová, která už týdny mluví o tom, že určité množství uprchlíků bude nutné i letos umístit v Evropě.

S konkrétním plánem přichází nizozemské předsednic­tví. Podle Haagu by byli všichni migranti, kteří přijdou do Řecka z Turecka, automatick­y vraceni zpět. Podle názoru nizozemské vlády je to možné, protože Ankara dostane statut „zcela bezpečné země“, což umožňuje žadatele o azyl přicházejí­cí z Turecka paušálně odmítat. Výměnou za to, že Ankara migranty přijme zpět, by EU nejen vyplatila slíbené tři miliardy eur (asi 75 miliard korun), ale také by dobrovolně převzala část běženců přímo z tureckých táborů.

Podle agentury AP, která se odvolává na zdroje z nizozemské vlády, by šlo o 100–250 tisíc lidí ročně. „Myslím si, že je realistick­á šance, že vedoucí skupina zemí EU bude Zabránit přílivu uprchlíků z Turecka na řecké ostrovy je při současných právních předpisech a přílišné členitosti řeckého pobřeží skoro nemožné. Tvrdí to mluvčí agentury pro ochranu vnějších hranic EU Frontex Ewa Moncureová. „Jakmile jsou migranti v řeckých vodách, mají právo žádat o azyl,“říká. Žádost ale může být zamítnuta a migrant vrácen zpět do Turecka. (lup)

mít do jara s Tureckem dohodu o legální migrační trase pro pár set tisíc uprchlíků ročně výměnou za to, že Turecko přijme zpět každého, kdo vstoupí přes Řecko,“uvedl předseda nizozemský­ch sociálních demokratů Diederik Samsom. Návrh má podle něj podporu premiéra Marka Rutteho.

Tento postup je zřejmě jedinou šancí, jak současný příliv zastavit. Podle eurokomisa­ře Franse Timmermans­e nemá sice šedesát procent migrantů proudících do Evropy nárok na azyl, ale to je údaj starý několik týdnů. Teď už se skladba do Řecka přicházejí­cích běženců změnila a devadesát procent z nich jsou Syřané a Iráčané. Proto vracení všech imigrantů přicházejí­cích z Turecka a zároveň otevření legální varianty imigrace do Evropy je zřejmě jedinou funkční variantou.

V případě, že se podaří zcela zastavit migraci z Turecka do Řecka, chce část států EU výměnou nabídnout útočiště nejméně sto tisícům válečných uprchlíků.

Česko s azylanty nepočítá

Nizozemci sami nepočítají, že by se jim o nutnosti imigranty dobrovolně přijmout podařilo přesvědčit celou EU, a proto mluví jen o „skupině států“. Česko však mezi nimi určitě nebude.

„S ničím takovým nepočítáme,“řekl o dobrovolné­m přijímání azylantů pro MF DNES státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza. Podobně se k plánu stavějí i další středoevro­pské státy s výjimkou Rakouska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia