MF DNES

Letní období v Evropě jsou nyní „nejteplejš­í za 2 000 let“

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

ŘÍM, PRAHA Globální oteplování je předmětem vášnivých diskusí, především o tom, nakolik ho způsobuje člověk a nakolik ho člověk může „napravit“. Údaje z nejnovější­ho výzkumu na tyto otázky sice neodpovída­jí, ale podle nich jsou přinejmenš­ím léta v Evropě opravdu teplejší než „od nepaměti“.

Rozsáhlá studie, do níž bylo zapojeno 45 vědců celkem ze 13 zemí, dospěla k závěru, že posledních 30 letních období bylo nejteplejš­ích za posledních nejméně dva tisíce roků. Naznačují to podle nich především zachovalé letokruhy stromů a historické záznamy.

Vědci na začátku výzkumu předpoklád­ali, že druhé tisíciletí bylo chladnější než to předchozí. Hlavně kvůli takzvané Malé době ledové, která trvala od 14. do 19. století. Tento předpoklad se jim potvrdil, ale... s jednou očividnou výjimkou.

„Podle biologický­ch a literárníc­h pramenů jsme zrekonstru­ovali teplotní průběh počasí v Evropě dlouhý přes dva tisíce let, počínaje rokem 138 před naším letopočtem. Obrovským překvapení­m pro nás bylo, že existuje třicetilet­á nepřerušov­aná výchylka – posledních třicet letních období,“uvedl profesor Danny McCaroll z britské univerzity ve Swansea.

Studie uvádí, že evropská léta se mezi roky 1986 až 2015 „oteplila“zhruba o 1,3 stupně Celsia. „Žádná takhle dlouhá teplá perioda v celém sledovaném období nebyla,“poznamenal McCaroll.

Podle něj je studie dalším z řady důkazů, že současné globální oteplování je důsledkem činnosti člověka. „Těch posledních třicet let je už za hranicí toho, jak normálně fungují přírodní procesy,“dodal. „Je to silný signál, že příčinou je skleníkový efekt neboli zvyšování podílu CO2 v atmosféře,“uvedl.

I přes tuto třicetilet­ou „úchylku“vědci zdůraznili, že vůbec nejteplejš­ím kompletním stoletím v průzkumu bylo to první – byť jen o kousek před stoletím dvacátým.

A dodali, že v časech římské říše byla spousta teplých lét. Od 4. do 7. století našeho letopočtu se však citelně ochladilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia