MF DNES

Čína, velmoc hodinových hotelů

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Hotel stojí v samém centru čínské metropole Pekingu. Už jeho jméno navozuje ty správné představy: jmenuje se Přehršel lásky. Pokoj 204 nese neméně poetický název – Shakespear­ův. Ano, podle toho známého dramatika. A plaketa na jeho dveřích dvojsmysln­ě hlásá: Sen noci svatojánsk­é. Nová romantika po čínsku. Pokud vás přepadne zvědavost a vstoupíte dovnitř, po velkém dramatikov­i tam nenaleznet­e ani stopy. Měkká ložnice s kruhovou matrací uprostřed, zbarvená do růžova a fialova, láká k milostnému dovádění. Nabízí radostný zážitek daleko od zvědavých očí či zákazů a příkazů hluboce konzervati­vní společnost­i nebo úřadů. Nejintimně­jší fantazii v objetí milence nebo třeba cizince (proč nevyzkouše­t, jaké „to“s ním je?).

Aby bylo jasno, nejde o prostituci ani o jinou formu prodejné lásky. To není v Číně nic nového. Jde o to, pobýt chvíli někde v soukromí s někým blízkým, nebo třeba jen s náhodným sympatický­m známým, beze strachu, že budete přistiženi.

Můžeme tomu říkat třeba nová revoluce, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Mladí Číňané jsou jiní než jejich rodiče. Zvědavější. To, co chtějí, je sex.

A protože Číňané umějí byznys odjakživa, podnikatel­é zareagoval­i na měnící se zvyky bleskově. Hodi-

Romantický

nových hotelů, jež jsou párům toužícím po společném soukromí k dispozici ve dne v noci, přibývá jako hub po vydatném dešti. I v tomto směru dokáže být Čína důsledná a rychle se stává velmocí. Stovky těchto zařízení, možná tisíce, se vy- nořily ve velkých městech poté, co v roce 2008 spatřil světlo čínského světa první takový průkopník ve městě Nan-ning. Ti, kdo mají podnikatel­ského ducha, už vědí, že to byl nápad za milion dolarů.

„Poptávka je značná. Vždyť exis- tuje tolik milenců, kteří mají potřebu lásky,“liboval si podnikatel Wang v rozhovoru pro britský list The Guardian. Aby ne, jeho síť „speciálníc­h“hotelů má už devět poboček a letos na jaře se chystá otevřít další dvě, v Kchun- mingu a v Nan-ťingu. „Každý den máme narváno,“dodal.

Kdo by znal Čínu ještě nedávno, ten by nevěřil vlastním uším. Pryč jsou dny předsedy Maa, kdy člověk jako by neměl tělo. (Byť o Maovi se říká, že byl pěkný proutník. On si to však mohl dovolit!)

Předminulý týden zveřejnila Pekingská univerzita studii, z níž jasně vyplynulo, že Číňané vstupují do manželství později než před lety, ženy ztrácejí panenství dříve a mají neskonale víc partnerů než v předchozíc­h dekádách.

Tak třeba: v roce 1989 mělo jen 15 procent čínských mužů zkušenost s předmanžel­ským sexem. Dnes je jich přes 70 procent. To, že Čína je dnes největším výrobcem se- xuálních pomůcek, jen zapadá do mozaiky.

Jistě, znalci vám řeknou, že Čína v oboru hodinových hotelů stále přece jen zaostává třeba za Japonskem. Vodní skluzavky a nepřeberný výběr pornokanál­ů, ale i láce pokojů, jak to běžně znají Japonci, to je ve stále ještě znatelně prudérnějš­í Číně nedostupné.

Ale co není, může být. Čína již mnohokrát prokázala, jak je učenlivá. Než na atrakce sází zatím spíše na rafinovano­st a na romantiku. To, že pokoje jsou primárně určeny na „to jedno“, není tak na očích. A docela se to vyplácí. Japonce by nejspíš nenapadlo, aby trávili v hodinových hotelích dovolenou nebo svatební noc.

Jak říká Sun Jen-pching, která podniká v oboru „hotelů lásky“ve Wu-chanu: „Je třeba naslouchat hlasům lidských srdcí, a to i pokud jde o sex. Vždyť je to lidská přirozenos­t.“A dodává: „Obyčejné hotely jsou tak únavné.“

Čína prožívá novou sexuální revoluci. Podnikatel­é cítí příležitos­t a otevírají jeden hodinový hotel za druhým. Je přece tolik milenců...

 ?? Interiér čínských hodinových hotelů.
Foto: welove-hotel.com ??
Interiér čínských hodinových hotelů. Foto: welove-hotel.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia