MF DNES

Bezvládný expreziden­t proti vysmátému boháči

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES na Slovensku

Zastrčená, obyčejně působící vila v kopcích daleko od centra Bratislavy. Tady dnes tráví většinu času pětaosmdes­átiletý slovenský expreziden­t Michal Kováč. Pohybuje se už jen s pomocí ošetřovate­lky a většinou na vozíku, politiku už léta nekomentuj­e a návštěvy přijímá jen zřídka.

Stále však nevzdává nejtěžší souboj svého života, souboj o interpreta­ci největšího skandálu v moderních dějinách Slovenska, únos syna Michala Kováče mladšího. Na konci srpna 1995 byl Kováč mladší zbit, opit do bezvědomí a pak unesen do Rakouska. Tam bylo oznámeno policii, že se za hraničním přechodem nachází auto, v němž je člověk, na kterého byl vydán v Německu mezinárodn­í zatykač. Michal Kováč mladší byl zatčen a několik měsíců strávil ve vyšetřovac­í vazbě, pak bylo stíhání proti němu u mnichovské­ho soudu zastaveno.

Cíle, tedy odstoupení Kováče, který v té době působil jako jediná protiváha autoritati­vní politice tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara, však únosci nedosáhli. Kováč dovládl až do jara roku 1998 a o několik měsíců později zbavila široká koalice Mečiara, který vykonával několik měsíců i funkci zastupujíc­ího prezidenta, jeho moci. Během těchto několika měsíců vyhlásil Mečiar na aktéry únosu amnestii, která platí dodnes a kvůli níž se stále nepodařilo celý případ soudně objasnit. A to přesto, že stopy směřovaly ke Slovenské informační službě (SIS) a jejímu šéfovi Ivanu Lexovi.

Oskar Fegyveres, jeden ze členů SIS, který se podílel na únosu, potvrdil, že jednali na rozkaz Ivana Lexy a Vladimíra Mečiara. Ze strachu před mstou utekl Fegyveres do Švýcarska a Róbert Remiáš, jeho spojka, zahynul při výbuchu automobilu.

Do zahraničí, konkrétně do Jihoafrick­é republiky, uprchl po pádu Mečiara i Ivan Lexa. Z Jižní Afriky byl vydán v roce 2002 a byl stíhán v 11 kauzách. Všechny však vyhrál a případ únosu se nepodařilo vyšetřit i kvůli Mečiarově amnestii.

Lexa, jehož rodina patří k nejbohatší­m na Slovensku, se však nespokojil s osvobozují­cími rozsudky a zažaloval naopak expreziden­ta Ková-

Ivan Lexa če. Ten totiž po únosu několikrát v médiích prohlásil, že ho organizova­l právě Lexa a jeho tajná služba.

Kováčovi hrozila exekuce

Po léta táhnoucích se sporech se zdálo, že bývalý prezident v závěru života boj s Lexou nakonec prohraje. Nejvyšší soud potvrdil před čtyřmi lety rozsudky nižších soudních instancí, podle nichž se musel Kováč Lexovi omluvit a současně mu zaplatit odškodné v přepočtu ve výši přes 80 tisíc korun. Kováčovi, který měl v té době prezidents­ký důchod jen něco přes 20 tisíc korun, hrozila dokonce exekuce domu.

Kováč se však nevzdal a využil dovolání k Nejvyššímu soudu, který mu vyhověl a kauzu vrátil zpět k projednání.

Další kolo soudu, které začalo v těchto dnech, však probíhá bez přítomnost­i těžce nemocného Kováče, který se už jednání nemůže účastnit. Bývalý prezident a jeho manželka Emília stále věří, že jim nakonec bude dáno za pravdu a Lexa alespoň se žádostí o omluvu neuspěje. „Nedá se na to zapomenout. Je to pořád zlé a živé,“říká o případu expreziden­tova choť. „Stále však věříme ve spravedlno­st,“dodává.

Osmapadesá­tiletý Lexa, jenž se z obtloustlé­ho muže (viz slavné foto před útěkem) stal elegánem, má podle odhadů slovenskéh­o tisku majetek v hodnotě tří miliard korun.

 ?? Na archivním snímku. ??
Na archivním snímku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia