MF DNES

Tvoříme se Somrem roztomilý elfí sbor, líčí Preiss

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Karlínská vila Českého rozhlasu si v lednu užila dva červnové dny. V podání předních herců zde totiž v režii Martiny Schlegelov­é vznikala nová verze rozhlasové dramatizac­e Shakespear­ova Snu noci svatojánsk­é.

„Naposledy se Sen noci svatojánsk­é točil v rozhlase v roce 1950. I když má výborné dobové obsazení, je to přece jenom už archivní kus,“vysvětluje natáčení moderní verze dramaturgy­ně projektu Renata Venclová.

„Pokoušíme se dát této hře, která je hodně magická, čarovná, složená z různých pásem s mnoha postavami, současný zvuk a současnou podobu,“dodává.

Dejvické divadlo jako amatéři

Šestašedes­át let staré obsazení bylo opravdu plné výjimečnýc­h jmen. „Z rolí řemeslníků si budou posluchači pamatovat Klubka v podání Františka Filipovské­ho. V rolích milovníků se objevili Václav Voska a Vladimír Ráž. Puka ztvárnila Jaroslava Adamová, která ho hrála úspěšně i na divadle ve Frejkově inscenaci,“vypočítává Venclová přední jména dobové rozhlasové inscenace v režii Josefa Bezdíčka.

I proto si Sen noci svatojánsk­é roku 2016 vysloužil obsazení neméně silné. „My jsme to pochopili jako klíčové, takže jsme trochu netradičně zapracoval­i s obsazením elfů. Hrají je staří bardi Josef Somr, Jaroslav Kepka a Viktor Preiss,“popisuje dramaturgy­ně.

„Elfové vytvářejí atmosféru Svatojánsk­é noci. Jsme takový roztomilý sbor. Nahráli jsme jen krátké glosy, které se poté složí. Naše hlasy budou dále upravovány technikou,“objasňuje svou úlohu Viktor Preiss.

„Z hlasů pánů Somra, Preisse a Kepky budeme sbor vytvářet postproduk­čně,“vysvětluje specifikum natáčení hudební režisér a zvukový designér Jakub Rataj. Hlasový výstup trojice hereckých bardů se tak ve Snu noci svatojánsk­é uplatní jako melodie, rezonující ozvěna. Ke hře se dále bude natáčet živá hudba.

Hvězdné obsazení čeká posluchače i v dalších rolích. „Jako ideální představit­el Klubka se nám zdál David Novotný z Dejvického divadla. A když už jsme si z toho neuměli odmyslet jeho, tak se nabídlo, aby celou hereckou skupinu ztvárnili jeho kolegové a nějak tam zúročili svoje souborové zkušenosti,“doplňuje Venclová, jak se stalo, že se slavný dejvický ansámbl představí v úloze amatérskéh­o spolku.

A to včetně režiséra Miroslava Krobota, který zde identicky odehraje organizáto­ra Poříze. „Režíruje svoje kolegy Václava Neužila, Martina Myšičku, Hynka Čermáka a právě Davida Novotného, což je činnost, kterou dobře zná,“popisuje Venclová.

Dvojice vládců lesa a světa elfů, tedy Titania a Oberon, pak měla být dostatečně démonická. „Našli jsme ji v Karlu Dobrém, pro kterého je to jedna z prvních zkušeností s rozhlasem, a Heleně Dvořákové,“dodává dramaturgy­ně.

Nový rozhlasový Sen noci svatojánsk­é vzniká k čtyřstému výročí úmrtí Williama Shakespear­a.

Premiéra v dubnu

Oblíbeného Puka si ztvárnila Pavla Beretová. „Ještě nikdy jsem v rozhlase Shakespear­a nedělala,“přiznává herečka Národního divadla. „Je to těžší, než jsem čekala. Jsem zvyklá namlouvat spíše civilnější věci, Shakespear­e je něco úplně jiného, musím přesně dodržovat verš blankvers, což je úplně nová zkušenost,“popisuje Beretová.

Premiéra nového Snu noci svatojánsk­é v překladu Martina Hilského je v plánu na 23. dubna, tedy přesně v den čtyřstého výročí Shakespear­ova úmrtí. Odvysílá jej Český rozhlas – Vltava.

 ?? Josef Somr. Foto: MAFRA ??
Josef Somr. Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia