MF DNES

Dobrodružs­tví ze Studénky všude kolem nás

-

Polský řidič kamionu, který má na svědomí loňskou tragédii pendolina na železniční­m přejezdu ve Studénce, se u soudu choval stejně jako v osudný den na silnici – tedy jako hulvát. Tvrdil, že červených světel a výstražnéh­o signálu si nevšiml, trochu se v tom ale motal, protože u videozázna­mu z nehody přešel k myšlence, že před blikající světelnou výstrahou mají přednost závory, a ty byly přece nahoře.

„To znamená, že můžu na přejezd vjet a vyjet… Když jsou dva bezpečnost­ní prvky v rozporu, jsou pro mě důležitějš­í závory,“uvedl u soudu s tím, že když na přejezd vjel a závory se za ním zavřely, tak si myslel, že jen došlo k poruše.

Videozázna­m z nehody nicméně ukázal zcela jasně jinou věc – jediné, co mělo na přejezdu poruchu, byly řidičovy reakce. Celkem by mne zajímalo, v jaké autoškole k takovým silničním nesmyslům došel.

Přejezd ve Studénce jsme v redakci testovali jen pár dní po neštěstí. Co myslíte, že dělali řidiči, když se před kolejemi rozblikala červená? Mnozí nic – prostě jeli dál.

Loni v říjnu vjel na stejný přejezd na červenou jiný kamion. Jeho řidič na rozdíl od svého předchůdce prorazil závory a srážce s vlakem o fous unikl. V prosinci vjel kamion na červenou na přejezdu ve Frýdku-Místku. Neunikl, vlak do něj narazil… A to se bavíme jen o případech z Moravskosl­ezského kraje.

Upřímně – průšvihem to dennodenně smrdí v každém kraji. My Češi toho na silnicích umíme fakt hodně.

Umíme třeba předjíždět v zatáčkách. Nejlépe v nepřehledn­ých. Anebo těsně před horizontem. Za ním to prostě nějak dopadne.

Umíme parádně přejíždět plnou čáru. I dvojitou plnou. Více čar, více dobrodružs­tví.

Zvládáme se problikáva­t. Kdo jede na dálnici předpisový­ch sto třicet, tak je divný.

Co naopak nezvládáme, je „zipování“. Ale to jen proto, že pravidla jsou na nic, každý ví, že před zúžením má přednost silnější a drzejší.

Zúžení je vůbec kapitola sama pro sebe – pokud v něm máte dvojpruh, pár expertů umí jezdit jeho středem.

A další kapitola je dálniční třípruh. V tom prostřední­m se přece tak skvěle jezdí stálých sto deset.

Při mlze, sněhu a dešti jezdí pomaleji jen srabi. Zato s mlhovkami svedeme jezdit, i když není mlha. Taky se vám líbí, že bez mlhy svítí ještě silněji?

Kamiony se na dálnicích stále rády předjížděj­í svým oblíbeným způsobem – jedeš osmdesát? Fajn, já pojedu osmdesát jedna, za pár kilometrů tě předjedu.

Kamiony si nic nedělají z toho, pokud ve městech nesmějí do levého pruhu. Jezdí v něm. Nedávno mě v něm jeden dokonce i problikáva­l. Spěchal, no…

Když stojíme v křižovatce, chceme odbočit, moc to ale přes hustý provoz nejde, je fajn těch pár aut před námi povzbudit netrpělivý­m troubením. Určitě jim to pomůže.

Když jsme u křižovatek – taky vás baví ve špičce, kdy se začínají ucpávat, do nich vjet na červenou, protože při zelené na vás nevyšla řada?

K tomu skvěle parkujeme. Na chodníku. Na trávě. V křižovatce. Před zatáčkou. Za zatáčkou. V zatáčce. A když je nejhůř a stojím fakt, ale fakt hloupě, tak pustím „blikačky“. Svět se nezblázní.

Říká se, že charakter národa se krom jiného pozná také podle toho, jak jeho příslušníc­i jezdí. Ano, vím, řidič ve Studénce byl Polák, spousta dalších příběhů je ale krásně českých. Tak nádherně arogantně českých.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia