MF DNES

Praha má rekord. Nejvíce řidičů chce značku na přání

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

Pětina řidičů, kteří si v lednu koupili novou registračn­í značku na přání, je z Prahy. Zájem je o jedničky, sedmičky a jména.

PRAHA Občas někteří řidiči zkoušejí obalamutit pražské úředníky různými fígly. Třeba, když do žádosti jeden z žadatelů o originální registračn­í značku (RZ) napsal kombinaci UKAZKOZY. Na magistrátu si všimli, že to není právě nejslušněj­ší RZ, a tak ji jako zapovězený vulgarismu­s zakázali. Stejně jako ještě nemravnějš­í a už nepublikov­atelnou variantu.

Speciální značky pražské motoristy evidentně baví. Jen v lednu jich na úřad přišlo podle statistik ministerst­va dopravy 549. „Možnosti pořídit si na vozidlo registračn­í značku na přání využilo v Česku během prvního měsíce přes 2 500 lidí,“napsalo v podkladech ministerst­vo. Pražané se tak na celkovém počtu podílejí plnou pětinou.

Podle tiskového odboru ministerst­va zažili pracovníci na přepážkách největší nápor v prvním lednovém týdnu. To totiž přišli motoristé jako pětačtyřic­etiletý Václav z Prahy, kteří měli originální nápad a nechtěli, aby je někdo předběhl. Václav si na podzim koupil pro radost asi pětadvacet let starý britský vůz Caterham. „To je stejné auto, jen ve žluté barvě, jakým jezdil herec Jean-Paul Belmondo v mém oblíbeném filmu Policajt nebo rošťák. Ten jsem viděl snad třicetkrát,“vy-

Policajt nebo rošťák světloval Václav, proč si na auto vybral RZ ve tvaru BELMONDO. Aby mu nápad prošel a dodržel povinnost začlenit do kombinace číslo, nahradil písmena O číslem nula. Pikantní na jeho kombinaci je, že nese dva významy – nejen jméno slavného herce. Nápis na značce, rozdělený nálepkami STK, totiž má dvouslovný tvar BEL MONDO, což v překladu z italštiny znamená nádherný nebo krásný svět.

Vedle případů, kdy motoristé chtěli značku jako BELMONDO, PANNOVAK či KOC1CKA, jsou v Praze populární jména firem, jména majitelů vozů třeba i přeložená do angličtiny, začáteční písmena jejich jmen nebo kombinace číselných řad s jedničkami či sedmičkami a písmenem ypsilon.

Vyšší podíl žadatelů o originální značku přitom pochází z Vietnamu, Číny a Ruska. Kupříkladu Vietnamci nechtějí nic s číslem 4, které v jejich kultuře značí neštěstí. Už dříve se magistrátn­í úředníci občas setkávali s tím, že když vietnamské­mu řidiči systém vylosoval SPZ se čtyřkou, raději ji na místě zlomil a požádal o novou.

Metropoli média před pěti šesti lety podezírala, že přiřazuje značky s výjimečným­i kombinacem­i nul a jedniček papalášům či lobbistům. I auta v městském vozovém parku za exprimátor­a Pavla Béma měla těžko dostupné RZ – jeden ze superbů třeba 2A1 1010. Úředník z tehdejšího magistrátn­ího týmu měl koncové číslo 7001 a jiný jeho kolega si nechal namontovat na Mini Cooper RZ s číslicemi 3333.

Kvůli protekčním RZ se Praha ocitla v problémech

Teď, když si motoristé mohou koupit téměř cokoli, se tyto značky jeví obyčejně. Před pěti lety je však veřejnost považovala za protekční, někdy „kmotrovské“. Často se vysky- tovaly na luxusních vozech, což podezření prohlubova­lo. Kauzou se tehdy zabýval občan Jakub Sedláček, dožadoval se auditu, jak magistrát značky přiděluje. Nedostal ho, a proto soud poslal Prahu do exekuce. Později ministerst­vo připravilo plán, jak umožnit motoristům kupovat si RZ dle vlastní volby.

Od ledna o značku mohou řidiči žádat na magistrátu. SPZ stojí celkem deset tisíc korun, nesmí obsahovat vulgarismy a xenofobní výroky, musí mít osm znaků – z toho minimálně jednu číslici. Kvůli možné záměně nejsou povolena písmena G, CH, O, Q a W.

 ?? Václav z Prahy se pro registračn­í značku BELMONDO vypravil v první možný den. Belmondovs­kých vozů Caterham je u nás několik desítek a bál se, že jej někdo z jejich majitelů předběhne. ??
Václav z Prahy se pro registračn­í značku BELMONDO vypravil v první možný den. Belmondovs­kých vozů Caterham je u nás několik desítek a bál se, že jej někdo z jejich majitelů předběhne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia