MF DNES

Strážníci mají nová auta, chtějí změnit servis Fakta Odsouzený ředitel

-

PRAHA Městská policie se snad konečně zbaví dlouhodobě kritizovan­é smlouvy na servis a údržbu vozového parku. Tu s ní má od roku 2005 podepsanou autoservis Jíša. Podle kritiků za značně nevýhodnýc­h podmínek.

Kontroverz­ní smlouva zavdala i příčinu pro odchod bývalého ředitele městské policie Vladimíra Kotrouše, který chtěl za její zachování po majiteli servisu Josefu Jíšovi úplatek. Paradoxní je, že ač bylo podvodnému jednání ředitele zabráněno díky Jíšově spolupráci s detektivy, smlouva vydržela v platnosti dalších téměř pět let. Stalo se tedy přesně to, za co si chtěl nechat Kotrouš zaplatit, jen to Jíšu nestálo ani korunu.

S vypsáním výběrového řízení na nového poskytovat­ele servisních služeb přichází současný ředitel městské policie Eduard Šuster až nyní, tři roky po svém nástupu do funkce.

Ten již dříve řekl, že nevýhodné smlouvy není možné rozvázat, aniž by za ně byla odpovídají­cí náhrada. Podle Richarda Krbka, prezidenta Svobodných Odborů Samosprávy, jedné z pěti odborových organizací městské policie, k tomuto však mělo dojít mnohem dříve než dnes. „Jíšu chápu, je to obchodník. Když mu někdo umožní za státní peníze výhodně podnikat, tak nemá důvod toho nevyužít. On nic špatného nedělá. Chyba je na straně vedení, které hospodaří s veřejnými penězi,“uvedl. Ředitel však takovou kritiku odmítá. „Městská policie byla nucena s vypsáním veřejné zakázky na servis a údržbu vozového parku vyčkat, než bude jasné, jakou značku automobilů budou strážníci ● Výměna na pozici ředitele pražské městské policie byla do značné míry spojena právě se smlouvou na servis jejího vozového parku. Bývalý šéf strážníků Vladimír Kotrouš si totiž řekl Josefu Jíšovi, majiteli servisu, o úplatek. Slíbil mu za něj, že zajistí další trvání smlouvy. Požadoval za to pět procent z každé čtvrtletní faktury. Celkem by si tak Kotrouš ročně přišel na více než 1,2 milionu korun. Detektivov­é ho v jeho služebním voze zadrželi i s penězi bezprostře­dně po předání části úplatku. Soud ho v roce 2012 odsoudil k 5,5 letům ve vězení. Vloni byl podmíněně propuštěn poté, co se za něj přimluvila rodina a ředitel věznice. používat,“hájí se Šuster. Snahy o nákup nových vozidel začaly již v roce 2010, ale dlouho se je nedařilo dotáhnout do úspěšného konce. Poslední výběrové řízení muselo hlavní město zrušit proto, že se do něj přihlásil jen jeden uchazeč. Nakonec se magistrátu podařilo výběrové řízení na nové vozy Hyundai i30 dokončit na konci minulého roku. A přesně to podle Šustera zapříčinil­o zpoždění zakázky na servis vozového parku.

Ta bude rozdělena na tři části. Městská policie bude poptávat autorizova­né servisy pro vozy Huyndai a koncernová auta VW a další servis pro auta ostatních značek. Hlavním hodnotícím kritériem při jejich posuzování bude cena práce a náhradních dílů. Od nových smluv si ředitel slibuje, že městská policie ušetří. „V současné době používá- me 237 vozidel a za uplynulé čtyři roky jsme zaplatili za jejich servis a údržbu celkem přes 94 milionů korun bez DPH. Nově předpoklád­ám rámcové smlouvy na čtyřleté období s předpoklád­aným plněním maximálně ve výši 66 milionů korun bez DPH,“uvedl Šuster.

Podle radního hlavního města pro bezpečnost Libora Hadravy (ANO) by mohlo k uzavření nových smluv na servis vozidel městské policie dojít k 1. červenci 2016. Pokud tedy půjde vše bez problémů a zakázka se nedostane do hledáčku Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Než budou nové servisy vybrány, zamíří porouchané vozy městské policie do autoservis­u Jíša, který má stále platnou smlouvu. Neplatí to pro nové vozy Hyundai, u kterých byla vysoutěžen­a pětiletá záruka.

— Jakub Heller

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia