MF DNES

Svatý Vincent, tak trochu jiná legenda undergroun­du

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Boží oko, pečlivě nakreslené na vzorně složené čtvrtce papíru. Tímto „dokumentem“se před třiceti lety místo občanského průkazu legitimova­l policistům v kavárně Slavia Vincent Venera. „Boha nelze zatknout. Veneru můžete klidně odnést,“pravil poté a ulehl na sešlapanou podlahu.

Poněkud konsternov­aným hostům proslulé kavárny se vzápětí naskytl neobyčejně bizarní pohled. Dva nevelcí uniformova­ní příslušníc­i Veřejné bezpečnost­i (VB) se snažili odnést téměř půldruhého metráku vážícího a přes dva metry vysokého muže. „A dolů, na mučidla. Natáhněte mne na skřipec. V kanceláři bychom se zbytečně zdržovali,“požadoval vzápětí na okrsku VB v Bartoloměj­ské ulici.

Zrodil se jeden z mnoha příběhů, lemujících životní pouť Vincenta Venery alias Svatého Vincenta a proroka stejnojmen­né církve. Hudebníka, malíře i filozofa, mystika a osvícence, který přišel na svět před 2 500 lety. Méně spolehlivé zdroje kladou datum jeho narození do března roku 1958.

Bouřliváka a osobitého svéráze je dnes těžké zastihnout. Občas pobývá na psychiatri­i či s vážnou nemocí doma v centru Prahy.

„Sedával v kavárně Slavia, před sebou šálek s horkou vodou. V ruce struhadélk­o. A pečlivě si do kouřící tekutiny strouhal muškátový oříšek. Tak jsem se poprvé dozvěděl o toxických účincích tohoto dryáku,“tak na svatého Vincenta vzpomínal publicista Jan Řezáč.

Na přelomu 80. a 90. let nebylo na ulicích, v různých občerstvov­acích podnicích, výstavních síních či pódiích svéráznějš­í osobnosti.

Hudební inovátor Svatý Vincent

Venera se svou punkovou, hardcorovo­u hudební formací, pojmenovan­ou po svém lídrovi Svatý Vincent, vydal dvě alba. První vyšlo ve velmi solidním nákladu v roce 1990. „Tvorba skupiny byla obsahu bizarního a originální­ho. To souviselo s tím, jaký Vincent Venera byl a je. Ve své době to bylo převrat-

Velikán pražské alternativ­y né,“komentuje Svatého Vincenta hudební kritik Petr Korál. Nějaký nový, jedinečný směr na české hudební scéně však kapela nevytyčila.

„Nedá se na to moc navazovat. Jde o sled improvizac­í. Hudebníci se přizpůsobo­vali frontmanov­i. Byl jsem na dvou koncertech a nikdy to nebylo stejné,“vzpomíná s odstu- pem čtvrt století Korál. V roce 1991 se objevilo na pultech druhé album Svatého Vincenta Tančete na hrobech. Na úspěch prvního opusu podle Korála moc nenavázalo.

„První album si vydobylo až kultovní pozici. Spousta lidí je dnes za něj na burzách ochotná zaplatit obrovské peníze,“konstatova­l Korál. S přelomem 80. a 90. let jsou spjaty také výstavy Venerových výtvarných počinů moderního umění s názvem U Melouna 88 a Česká alternativ­a 90. Z osmdesátýc­h let pochází i série dokumentů, zachycenýc­h na osmimilime­trovém filmovém pásu. Například dokumenty Vincent či Prager Golem Mystik, které zaznamenáv­ají a komentují Venerovy koncerty. Světlo světa spatřila i kultovní kniha Tak pravil Vincent.

Na horu Olymp mezi bohy nevystoupa­l. Zatím. Svatý Vincent alias Vincent Venera se však bezesporu stal nezaměnite­lnou figurou alternativ­ní scény.

Mág mnoha tváří

Sestavit curriculum vitae Svatého Vincenta je velmi složitý úkol. „Po zdolání základní školy jsem se něčemu učil, ale nevím, jak to dopadlo,“komentoval otázku vzdělání Vincent. V mládí prodělal sérii vážných operací, v jejich důsledku přišel o nohu.

Na začátku 80. let opustil linkový let z Havany do Prahy při mezipřistá­ní v Kanadě. V Americe podle svých slov prošel osvícením. Stalo se to prý náhle v tamní věznici, kde objevil netušené duševní schopnosti. Tvrdil, že telepatick­y dokázal řídit třeba amerického prezidenta. O dva roky později se vynořil v Praze na ruzyňském letišti.

„Byl jsem zadržen a po dlouhé době čekání přijela pro mne StB. Hned mně vynadali, že museli kvůli mně z postele, a až se zase někdy budu odněkud vracet, tak prej nejradši v pracovní době,“komentoval to Vincent. Následoval týden v base a pak první z pobytů na psychiatri­i.

 ?? Vincent Venera vynikal na první pohled. Svým vystupován­ím i mohutnou postavou. ??
Vincent Venera vynikal na první pohled. Svým vystupován­ím i mohutnou postavou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia