MF DNES

6,5 roku vězení. Trest pro zlatokopku

-

PRAHA Na své údajné zdravotní problémy chtěla 57 tisíc korun, nakonec si z peněz nechala udělat plastiku prsou. Na operaci mozkového nádoru své dcery si zase vzala 200 tisíc, ale dcera byla zcela zdravá. To jsou jen drobné příklady, jak měla Eva Peštová lákat z důvěřivého vdovce peníze. Muž takto dohromady přišel o 11 milionů. Případ včera projednáva­l městský soud, který Evu Peštovou poslal do vězení na 6,5 roku.

„Byl submisivní a velmi snadno manipulova­telný. Svědci ho popsali jako člověka, který vždy velmi ne- zištně pomáhal. Setkal se s osobou, jejíž morální vlastnosti zdaleka nedosahova­ly těch jeho,“konstatova­la předsedkyn­ě senátu Monika Křikavová.

Peštová se s vdovcem seznámila v roce 2012, když si pronajala byt v jeho domě v pražské Libni. Podle obžaloby mu od března 2013 do loňského února opakovaně lhala. Půjčila si od něj peníze třeba na údajnou letenku do Kanady, na výdaje spojené s vymyšlenou přepravou sestřina dítěte do Česka, na úhradu smyšleného zastoupení známým advokátem či na údajné uplácení soudců v sestřině dědickém řízení.

„Soud má za to, že obžalovaná má zřejmě intenzivní schopnost vycítit, jak lze člověka zmanipulov­at a hrát přesně na jeho nejslabší struny,“dodala soudkyně.

Vdovec u soudu dříve uvedl, že chtěl Peštové původně pomoci půjčkou. Další peníze jí prý nosil, protože mu říkala, že jinak nedostane zpátky nic. Žena ho nakonec přesvědčil­a k uzavření manželství, a to údajně pod smyšlenou legendou, že tak bude mít větší šanci dostat do své péče sestřino dítě. Muž na ni přepsal své nemovitost­i.

Žena odmítá, že by se dopustila podvodu. Tvrdí, že s mužem měla poměr a že ji zahrnoval penězi a drahými dárky. Na policii dříve vypověděla, že jí sice dával peníze, ale prý šlo o desítky tisíc, ne o miliony. Tvrdí také, že auto, zlato a drahé kabelky, které si pořídila, jí koupil právě manžel. Muž to však popřel. Dalších několik set tisíc prý vyhrála v automatech, a to hned na první pokus. Před vstupem do manželství bylo na Peštovou vedeno několik exekucí, věřitelé teď dluhy vymáhají po vdovci. Verdikt soudu není pravomocný. (ČTK, vj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia