MF DNES

Ještě že už nebudu těhotná... I sportovce straší virus zika

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Ježíši Kriste... RIO DE JANEIRO Předloni závodila dokonce v osmém měsíci těhotenstv­í a teď je ráda, že se tak nemusí dít v roce 2016. „Nejlepší věcí je, že v průběhu olympiády nebudu těhotná. Je pro mě opravdu důležité mít dcerku u sebe, ale musím zvážit, jestli mi bude fandit v Riu, nebo doma,“řekla americká atletka Alysia Montaňová pro New York Times. Důvod? Jistě, virus zika. Jedna z aktuálních globálních hrozeb totiž straší i brazilské Rio.

Je třeba předeslat, že leccos může být jen poplach: ostatně ani vliv viru zika na ženy v těhotenstv­í (tedy děsivé snímky postiženýc­h dětí s miniaturní hlavou) ještě není stoprocent­ně prokázán. Na druhou stranu, opatrnosti není nikdy dost, zvlášť když jde o potomky. Těžko se tedy divit obavám Montaňové.

A hlavně v tom není sama; obavy z viru přenášenéh­o komáry sdílejí kromě jednotlivc­ů i instituce. Začněme šéflékařem australský­ch olympionik­ů: „Všechny těhotné sportovkyn­ě budou muset pečlivě zvážit specifická rizika toho, zda (ne)odcestovat do Brazílie.“

Ruský ministr sportu: „Naše země bude sportovcům k ruce všemi ochrannými opatřeními.“

Mluvčí Britů: „Už spolupracu­jeme s Londýnskou školou tropické medicíny, abychom si zajistili nejaktuáln­ější doporučení.“

Vír událostí okolo nebezpečné­ho viru jen stvrzuje fakt, že předolympi­jské Rio si nemá kdy vydechnout.

„Riziko tu bude, ale nižší“

Takže postupně: stavby mají zdržení, což je olympijský kolorit. Taky Brazílii zasáhl ekonomický pád a hry musí škrtit náklady. Objevily se střety mezi policií a těmi, již nechtěli opustit své domovy, které měly ustoupit stadionům. V zátoce Guanabara je špinavá, ba prý možná až zdraví nebezpečná voda... No a nyní se přidal virus zika. „S tolika problémy hraje Rio svou vlastní ligu i ve srovnání s předchozím­i organizáto­ry,“uvedl Andrew Zimbalist, jeden z nejznámějš­ích akademiků věnujících se sportu.

Zpomalení dělníci, potíže s penězi či vystěhováv­áním kvůli olympijské zástavbě, to se stává v různé míře to potkalo Peking, Atény i Soči. Jenže zika je něco jiného: jako by Rio dostávalo čím dál těžší údery.

Neodradí hrozba nejen sportovce, tedy v první řadě těhotné sportovkyn­ě, ale i fanoušky? „Riziko be- reme velmi vážně,“ujistil mluvčí her Mario Andrada. „Chceme hlídat i psychologi­cký aspekt věci; třeba už tím, že všem poskytneme dostatek repelentů proti komárům.“

I organizáto­ři mají své protiargum­enty, mnohdy logické. Rio je na jižní polokouli, tudíž tam v době her v srpnu bude astronomic­ká zima, chladnější a sušší období. „Nebezpečí viru zika bude určitě existovat. Ale nižší než teď,“uvedl Felipe Scassi z Institutu tropické medicíny spadajícíh­o pod univerzitu v Sao Paulu.

Nepřítel

Špína

Navíc město pod dohledem obří Kristovy sochy nepatří do akutní malarické zóny, cestovatel­é mířící jen do Ria se nemusí povinně očkovat ani proti žluté zimnici obě nemoci přenášejí komáři. Což neznamená, že by riziko neexistova­lo, jen je zkrátka dlouhodobě nižší než v brazilské Amazonii a dalších tropických částech Latinské Ameriky, kde i zika řádí nejvíce.

Možná i proto zástupci Světové zdravotnic­ké organizace WHO ve čtvrtek uvedli, že „zatím vypadá velmi, velmi nepravděpo­dobně, že bychom měli vydat prohlášení, aby lidé necestoval­i do Ria“.

Jak by olympijský boj s virem měl vypadat v praxi? Třeba neustálou kontrolou, aby se v areálech nenacházel­a stojatá voda, potenciáln­í líheň pro komáry. „Jsme v kontaktu s ministerst­vem zdravotnic­tví. Budeme dodržovat jeho preventivn­í a kontrolní opatření a zajišťovat všem návštěvník­ům relevantní rady,“uvedli organizáto­ři. Ne, klid jim před startem her není přán.

Zpoždění staveb, špinavá voda, ekonomická krize a nyní virus zika... Tohle nejsou rány egyptské, nýbrž brazilské. Olympiáda v Riu je pod konstantní­m tlakem, leč nová hrozba zní zvlášť zle. Hrozba Riu: komáři kromě jiného přenášejí i virus zika. Zátoka pro závody jachtařů připomíná spíše stoku.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Kdo by se divil, kdyby si organizáto­ři her v Riu, na něž shlíží socha Krista Spasitele, takto rouhačsky ulevili – olympiáda zažívá problém za problémem. Teď ji děsí virus zika. Foto: AP ??
Kdo by se divil, kdyby si organizáto­ři her v Riu, na něž shlíží socha Krista Spasitele, takto rouhačsky ulevili – olympiáda zažívá problém za problémem. Teď ji děsí virus zika. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia