MF DNES

„Kvitová působila unaveně. Ale ještě toho vyhraje hodně“

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

PRAHA Léčil se doma z nachlazení, a tak měl dostatek příležitos­tí dívat se na zápasy na letošním Australian Open. A pozorně rovněž sledoval situaci ohledně trenérské změny u Petry Kvitové, která se počátkem týdne rozešla s trenérem Davidem Kotyzou. „Nedívám se na to jako na nějakou tragédii,“řekl 69letý Kodeš.

A jak tedy?

Už jí není devatenáct, ale dvacet pět. Je hotovou hráčkou. Myslím si, že někdy ten hráč potřebuje taky trochu osvobodit od režimu, v kterém funguje. Když vyhrajete dva Wimbledony, řadu turnajů WTA, Fed Cupy, tak už hráč tak nějak všechno zná. Okruh, hráče, ví, co může očekávat. Třeba má pocit, že toho trenéra už nepotřebuj­e tolik jako dřív. Dneska už by měla vědět, co jí vyhovuje a co ne.

Napadá vás, kdo by jí mohl pomoci?

Vůbec ne. Kdybych byl na jejím místě, tak bych se neukvapova­l. Dřív také hrála některé turnaje, kde David nebyl, a pár jich bez něj i vyhrála. Rozmyslel bych si to, chvíli byl bez trenéra. Teď pojede na Fed Cup, tam má dobrou partu, zažije legraci, trochu se uvolní. Nedělal bych z toho příliš velkou vědu. Je potřeba se na to dívat tak, že trenéři se mění hodně.

Přijde vám, že má Kvitová dál stejný hlad po úspěchu? Stejnou chuť se rvát?

Je to těžší, protože pokud člověk dosáhne určitých met, tak už to zažil a motivace se mění. Na druhou stranu je spousta hráčů, kteří měli horší období a potom zase začali vyhrávat i velké turnaje. Je pravda, že v poslední době na mě Petra působila takovým unaveným dojmem.

Čemu to přičítáte?

Program hraje důležitou roli. Ona nebude nikdy takový typ jako Ferrer, že by vyměňovala s hráči míček padesátkrá­t přes síť a vydřela zápasy fyzičkou. Všechny zápasy vyhrála talentem, technikou. K tenisu, který hraje, potřebuje pohodu. Chuť. Člověk potřebuje nemít vnější starosti. Nemyslím si, že musí hrát každý turnaj.

Má příliš nabitý program?

Petra dostala nějakou infekci, ale stejně měla program nabitý, Šen-čen, Sydney, pak grandslam. Serena teď přijela na Australian Open a nehrála předtím žádné turnaje v Číně. Člověk musí být na grandslam trochu nadržený. Třeba jsem četl, že Federer nebude hrát letos před Roland Garros žádné antuky.

Jaké vidíte další příčiny vzestupů a pádů Kvitové?

Jsem překvapený, jak se pořád píše, že není ve své kůži. Pokud má zdravotní problémy, tak myslím, že nemá hrát. Teď vidím Lucku (Šafářovou), ta prostě do Austrálie nejela. No tak nejela. Je doma, nebude hrát Fed Cup. Třeba bude hrát dobře v Paříži. Odpočinula si, vyléčí se, bude do tenisu nadržená. Člověk se nesmí stát otrokem sportu.

Nová doba Jezdit někam jen proto, aby tam byl. A také to má Petra náročné tím, pod jaký drobnohled se dostala.

Co tím myslíte?

Dřív se říkalo, že v každé hospodě se rozumí fotbalu a hokeji, ale dneska se to dostalo do situace, že v každé hospodě každý rozumí taky tenisu. Navíc jste v dnešní době pořád na očích. Když jsem někam přijel já a třeba v Caracasu prohrál ve čtvrtfinál­e, tak se to nikdo pomalu nedozvěděl.

Zato dnes se o výsledcích ví velmi dobře...

Každý turnaj je v televizi, na inter-

Těžké časy netu. Nemůžete si dovolit někde prohrát, což je pro hráče nepříjemné. I pro Petru. No tak v Austrálii prohrála, nedá se nic dělat. Je to těžké, jste neustále pod tlakem. Když vyhrajete dva Wimbledony, tak to neznamená, že vyhrajete pět za sebou.

Jistě. Kdekdo se však podivuje nad nevyrovnan­ostí výkonů Kvitové na grandslame­ch: na posledních deseti jen dvakrát prošla alespoň do čtvrtfinál­e...

Tenis hrát umí. O tom není sporu. Má geniální ruku. U míčů musí být včas, to souvisí s momentální dispozicí. Její hra je riskantní, není založená na nějaké velké jistotě. Hraje útočný tenis, takový ten hurá systém, je takovou hráčkou. Kdyby nebyla takovým typem tenistky, nikdy by třeba nevyhrála to, co vyhrála. Třeba Suárezová se tam pachtí někde zezadu, vydře pár zápasů a drží se v desítce, ale nikdy v životě nevyhraje to, co vyhrála Petra. Můžeme se ptát, co je lepší. Ale myslím, že u Petry je to taková momentální indispozic­e. Že to není žádné její poslední slovo. Určitě toho ještě hodně vyhraje.

Myslíte si, že může brzy zase uspět na grandslamu?

Třeba bude překvapení, třeba vyhraje Roland Garros. To nikdo neví, dneska je situace taková, že se může stát leccos.

Na co narážíte?

Kerberová je ve finále Australian Open. Přitom její semifinále proti Kontaové, to byl tak ubohý tenis. Kerberová pořádně neservíruj­e a hraje o titul. Říkal jsem si: To je úroveň...

Však je šestou hráčkou světa.

Australian Open je letos poznamenan­é tím, že favoritky vypadly brzy. Halepová, Wozniacká, Kvito- vá... Všichni říkali, jak je to úžasné, když se dějí překvapení. Ale úroveň poklesla, to je potřeba si říct. Když se někdo dostane z kvalifikac­e do čtvrtfinál­e (v Melbourne se to povedlo Číňance Čang Šuaj), tak kde to jsme?

Semifinále Kerberová – Kontaová? To byl ubohý tenis. Úroveň hry na ženském okruhu poklesla. A Kvitová? Ta třeba vyhraje Roland Garros. I o tom mluví Jan Kodeš, vítěz tří grandslamů.

Čím si to vysvětluje­te?

Těžko říct. Jestli jsou ty mladé hráčky tak dobré, nebo ostatní špatné, případně zraněné. Každopádně je vidět, že Serena Williamsov­á je o třídu výš.

Loni byla Williamsov­á dva zápasy od zisku kalendářní­ho grandslamu. Může ho vybojovat v letošní sezoně?

To záleží na psychice. Loni, když ho měla vyhrát, prohrála s Vinciovou. Člověk má zodpovědno­st. Důležitost situace na něj padne, najednou o něco jde, o něco velkého, člověk trochu psychicky selže. I když šlo o Serenu. Myslím, že kdyby hrála s Vinciovou deset zápasů za sebou, tak devět vyhraje. Statistiky nemusí znamenat vše.

Proč?

Komentátoř­i pořád mluví o procentech, nevynucený­ch chybách, vítězných úderech, pohybu na síti. O tom, že Djokovič udělal 100 nevynucený­ch chyb a stejně se Simonem vyhrál. To je takové povídání, ale rozhodujíc­í je, aby člověk zahrál v klíčových momentech to, co potřebuje. I když se vám klepe ruka a klouže raketa, člověk je zpocený, chytají ho křeče, tak musíte udělat důležitý balon, abyste vyhrál. Bylo vidět, že Serena může mít stokrát nejlepší servis na světě, může mít před zápasem s Vinciovou bilanci – s nadsázkou řečeno – 101 výher a dvě prohry. A najednou přijde ten moment a ona není schopná dát dvě tři esa, která normálně dá. Proto mi přijde, že statistiky jsou v uvozovkách k ničemu.

Petra to má těžké, je pod tlakem. Ale když vyhrajete dva Wimbledony, tak to neznamená, že jich získáte pět za sebou.

 ?? Jan Kodeš přiznává, že měl ve své éře situaci svým způsobem jednodušší: „Dnes rozumí tenisu v hospodě každý.“ ??
Jan Kodeš přiznává, že měl ve své éře situaci svým způsobem jednodušší: „Dnes rozumí tenisu v hospodě každý.“
 ?? Kvitová (nahoře) má za sebou nevydařený start do sezony jako řada dalších favoritek. Jen Serena Williamsov­á ční. ??
Kvitová (nahoře) má za sebou nevydařený start do sezony jako řada dalších favoritek. Jen Serena Williamsov­á ční.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia