MF DNES

Murray je připraven být otcem. Zvládne předtím Djokoviče?

- Michael Bereň reportér MF DNES

Když včera britský tenista Andy Murray zvládl další pětisetové semifinálo­vé drama proti Milosi Raonicovi, které se v Melbourne protáhlo skoro až do půlnoci, dostal pak na kurtu od Jima Couriera také jednu „nesportovn­í“otázku. „Jste připraven být otcem?“„ Já doufám! Už jsem přečetl spoustu knih,“odpověděl Murray.

Už brzy se dočká, jeho manželka Kim dokonce při Australian Open nepodporuj­e kudrnatého Skota v dějišti turnaje. Termín porodu totiž lékaři stanovili na začátek února.

Tak tedy: jak Murrayho změní otcovství?

Inspirací by pro něj mohl být jeho zítřejší finálový soupeř. Ze světové jedničky Novaka Djokoviče se stal táta předloni v říjnu. S manželkou Jelenou si rodičovstv­í vyloženě užívají, syn Stefan vnesl do Srbova osobního života radost, kterou si Djokovič přenáší i na kurt.

„Je to skvělé, každý úspěch je pak sladší,“tvrdí taťka Nole, který prožil v nové roli báječný rok 2015. Na Djokoviče momentálně nikdo nemá. I legendární Švýcar Roger Federer proti němu vypadal v semifinále jako hráč z druhé ligy.

Murray se teď chce vzepřít. Na úvodním grandslamo­vém podniku

Kdo uspěje? se dostal do souboje o titul popáté. Čtyřikrát prohrál. Třikrát právě s Djokovičem, naposledy loni.

„Musím hrát svůj nejlepší tenis, protože Novak hraje výtečně,“prohlásil. „Už jsme se tady střetli hodněkrát, ale snad to teď skončí lepším výsledkem,“doufá dvojnásobn­ý grandslamo­vý šampion.

Má na to, aby Djokoviče porazil? Favoritem rozhodně nebude, avšak Murray patří k nejlepším obranářům a vzpomeňte, jaké problémy měl srbský suverén s podobně hrajícím Francouzem Gillem Simonem v osmifinále.

Murray si každopádně už připsal jedno malé „rodinné“vítězství. Poprvé v moderních dějinách tenisu si na jednom grandslamo­vém turnaji zahrají dva bratři finále v singlu i deblu. Jamie Murray spolu s Brazilcem Brunem Soaresem nastoupí proti Radkovi Štěpánkovi s Danielem Nestorem.

„ Je to neuvěřitel­né. Nečekal bych, že se nám to může povést,“komentoval unikátní počin Andy.

Jak je pro Murrayho důležitá rodina, dokázal, když v průběhu turnaje zkolaboval jeho tchán Nigel Sears přímo při zápase Ivanovičov­é. Brit na vedlejším kurtu dohrál a hned spěchal do melbournsk­é nemocnice.

Vypadá to, že Murray bude i dobrým tátou. Ještě než se tak stane, chce si poradit s Djokovičem.

 ?? Finále Australian Open mezi Djokovičem (vlevo) a Murraym se hraje v neděli od 9.30 středoevro­pského času. On-line na sport.idnes.cz ??
Finále Australian Open mezi Djokovičem (vlevo) a Murraym se hraje v neděli od 9.30 středoevro­pského času. On-line na sport.idnes.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia