MF DNES

Parkovací zóny: systém se zatím nezmění zcela Podle kritiků se každý druhý řidič s pokutou placení vyhne Konec klasických občanských průkazů

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Malý „plíšek“na kartičce, ale velká úspora času a nervů.

Ministerst­vo vnitra dokončilo zákon, který už od příštího roku zavádí občanky s čipem.

Přes internet půjde pořídit například výpis z katastru nemovitost­í, z rejstříku trestů, z obchodního rejstříku, zažádat o vyplacení dávek či o důchod, podat daňové přiznání nebo žalobu.

Postačí si k elektronic­ké občance pořídit čtečku a připojit ji k počítači. A znát zvolený PIN.

Systém bude nabíhat postupně – tři tisíce úřadů budou muset upravit kolem pěti tisíc informační­ch systémů. Do konce roku 2018 však budou muset elektronic­ky komunikova­t s lidmi všechny úřady – na zá- kladě nařízení platného pro celou Evropskou unii.

S tím, jak začne přibývat lidí s novým průkazem, by měly zmizet fronty na úřadech. To uvítají lidé, kteří moderní technologi­e odmíta- jí. Staré občanky budou platit až do vypršení, ale nepůjde s nimi vyřizovat úřední věci přes internet. Kdo bude chtít elektronic­kou dříve, připlatí si. Postupně však bude mít občanku s čipem každý.

Kdo nebude chtít se státem komunikova­t elektronic­ky, nemusí. Avšak musí si zapamatova­t alespoň bezpečnost­ní kód, který budou na všech úřadech při osobní návštěvě vyžadovat. Úředníci dostanou terminály, do kterých se kód bude při prokazován­í totožnosti naťukávat.

Na připojení z domova bude potřeba čtečka občanky. „Čtečka se prodává za dvě tři stovky. Politici mohou rozhodnout, že budou dává- ny občanům bezplatně,“říká náměstek ministra vnitra pro informatik­u a telekomuni­kaci Jaroslav Strouhal.

Úřady ujišťují, že systém bude dobře chráněn před krádeží osobních dat. „Zkopírován­í dat z čipu elektronic­kou cestou bez znalosti PIN je téměř nemožné,“říká Josef Knotek ze Správy základních registrů ministerst­va vnitra. Podle něj budou data zabezpečen­á podobně jako při placení bankovní kartou.

A stejně jako v případě kartových transakcí doporučuje občanky s čipem používat jen na zabezpečen­ých počítačích.

Zákon, s nímž v roce 2017 přijde do Česka éra chytrých občanských průkazů, je hotov. Díky občance s čipem už nebudete muset na úřad, ale vše vyřídíte z domova.

 ?? Občanka s čipem Foto: MAFRA ??
Občanka s čipem Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia