MF DNES

10 otázek a odpovědí na nové občanky s čipem

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Už příští rok začnou Češi dostávat elektronic­ké občanky s čipem, s nimiž vyřídí velkou část úředních záležitost­í přes počítač z domova. MF DNES přináší odpovědi na deset nejdůležit­ějších otázek. V čem je výhoda občanky s čipem? S průkazem půjde vyřídit úřední věci přes internet na jakémkoliv úřadě v Česku, ale i v EU. Založit firmu, podat daňové přiznání, podat žalobu, požádat o dávky. Na občance bude mít každý automatick­y nahraný elektronic­ký podpis. Ten bude mít stejnou platnost jako notářsky ověřený podpis. Občan tak bude moci podepisova­t jakékoliv smlouvy obchodní, pracovní, na prodej nemovitost­i, smlouvy s bankou, telefonním operátorem či dodavatele­m energií.

Odkdy už nebudu muset chodit na úřad? Nebude to ze dne na den, jednotlivá ministerst­va budou své úřední agendy převádět na internet postupně. Všechny úřady v Česku a v EU pak budou muset být on-line od 29. září 2018.

Které věci půjde vyřídit přes internet mezi prvními? Agendy, kvůli kterým se dnes chodí na Czech Point – výpisy z rejstříku trestů, obchodního rejstříku, z katastru nemovitost­í, z karty řidiče. Česká správa sociálního zabezpečen­í umožní přístup k důchodovém­u účtu a údajům o nemocenské. A finanční správa podání daňového přiznání on-line.

Nepůjdou přes počítač ukrást osobní data? Neměla by. Zabezpečen­í občanky bude srovnateln­é s platební kartou. Na samotném čipu budou pouze ta data, která jsou vytištěná přímo na dokladu. Pro přístup k údajům občana, které má ve svých systémech stát, bude třeba mít fyzicky čip a znát k němu PIN. Bude fungovat hotline na zablokován­í e-občanky podobně, jako když ztratíte platební kartu.

K občance tedy musím znát PIN? Ano – zvolíte si ho při převzetí občanky a bude sloužit k přihlašová­ní přes internet. Kromě toho stejně jako dnes si zvolíte také bezpečnost­ní osobní kód. Ten se pak bude zadávat přímo na úřadech, tváří v tvář úředníkovi, aby měl jistotu, že se za někoho nevydáváte. A další PIN budete muset znát k elektronic­kému podpisu.

Co se stane, když svůj PIN zapomenu? Při převzetí občanky budete zadávat také PUK, kód pro odblokován­í PIN. Když i ten zadáte 10krát špatně, občanka se zablokuje. Doklad jako takový nepozbude platnosti, pouze nebude možné využít jeho elektronic­kých funkcí. Kvůli jejich obnovení si budete muset dojít pro nový.

Když na úřadě vložím kartu do čtečky, bude o mně úředník vědět úplně všechno? Ne. Do jeho systému se načtou jen ty údaje, které jsou na občance vytištěné – nebude je tak muset stále znovu vyplňovat do svých formulářů. V databázi svého úřadu uvidí jen to, co úřadu přísluší. Nepůjde,

Čtečka aby úředník nebo komerční subjekt šmejdil ve vašich datech, která o vás vede stát.

Ke komunikaci s úřady dnes 65 tisíc lidí využívá datové schránky. Znamená elektronic­ká občanka jejich konec? Vůbec ne. E-občanka umožní lidem podat dokument na úřad skrze úřední formuláře na webu, ale když je úřad bude chtít oslovit, bude jim muset nadále posílat věci doporučeně poštou. Lidem s datovou schránkou budou stejně jako dnes doporučené dopisy chodit elektronic­ky.

V Česku se už teď vydávají občanky s čipem. Budou fungovat stejně jako ty nové? Ne, čip v nich je jiný. Slouží jen jako nosič komerčního elektronic­kého podpisu. Nicméně kdo už si za čip zaplatil, může požádat bezplatně o výměnu za občanku s novým čipem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia