MF DNES

Elektřina od hradu

- Václav Janouš reportér MF DNES

Firma bývalého komunistic­kého ministra Miroslava Tomana prosazuje stavbu vodní elektrárny přímo u strakonick­ého hradu. Město protestuje, vedle gotické památky nechce konstrukci z betonu.

Vřece Otavě bude málo vody, odtok pod jezem zaroste vodní trávou, bude se zanášet, páchnout. A betonové budovy těsně vedle strakonick­ého hradu zničí pohled na národní památku z 13. století. S těmito argumenty vyráží strakonick­á radnice proti plánům na výstavbu malé vodní elektrárny uprostřed okresního města na soutoku Otavy a Volyňky.

Pětikolský jez pár metrů od hradu si jako zdroj vody pro výrobu elektřiny vyhlédla firma, za kterou stojí bývalý komunistic­ký ministr zemědělstv­í a čerstvý držitel státní medaile Miroslav Toman. Prezident Miloš Zeman ho – pro mnohé překvapivě – loni 28. října vyznamenal za „zásluhy o stát v oblasti hospodářsk­é“. A přestože Tomanovi bude v květnu jedenaosmd­esát let, stále je hodně aktivní v byznysu.

„Kdyby na břehu vyrostla elektrárna, poškodí to pohled na hrad od řeky. Muselo by se pokácet šestnáct vzrostlých smrků, a to nemluvím o tom, že z řeky odebírá vodu pivovar i místní teplárna, která ji potřebuje pro výrobu. Jsme zásadně proti a uděláme všechno, abychom to zastavili,“říká rázně starosta Břetislav Hrdlička.

Plány vybudovat elektrárnu má pražská firma Landreal, kterou ovládá společnost Cointra. Právě ta patří podle obchodního rejstříku bývalému politikovi Miroslavu Tomanovi.

Sehnat kohokoliv přímo ze společnost­i Landreal je nemožné. Telefonní kontakty na sebe firma nezveřejňu­je a na internetov­ých stránkách má pouze strohý popis, že se zabývá poradenstv­ím a realizací projek- tů z alternativ­ních či obnoviteln­ých zdrojů. Jednatelé nereagují na vzkazy ani na e-maily. Plány Landrealu stavět u strakonick­ého hradu nicméně potvrzují lidé z „mateřské“firmy Cointra.

Děláme to jako v Německu

„Máme zájem vybudovat malou vodní elektrárnu. Pokud radnice vznese námitku, tak se to musí řešit a Landreal s městem jedná. Ale obecně je třeba se zamyslet, zda prosazovat malou vodní elektrárnu, nebo uhelnou. Celé Německo přechází na výrobu, která není náročná na životní prostředí,“argumentuj­e jednatel společnost­i Cointra Miloslav Sádlo, který se s Miroslavem Tomanem setkává i v další společnost­i Agrotrade.

Toman na dotazy MF DNES neodpovědě­l, nereagoval ani na vzkazy zanechané ve svém sekretariá­tu. Bývalý komunistic­ký politik je dnes spo-

Exministr byznysmen lečníkem či členem dozorčích rad několika společnost­í, jež působí v realitách, zemědělstv­í a potravinář­ství.

Majitelem Cointry byl do roku 2013 jeho syn Miroslav Toman mladší, který se tehdy stal ministrem zemědělstv­í Rusnokovy vlády. Právě od té doby vlastní firmu jeho otec.

Společnost Landreal, kterou Cointra ovládá, se na vodní elektrárny „specializu­je“. Podobnou stavbu prosazuje také v Žatci na Ústecku na pravém břehu řeky Ohře. Podle starostky Zdeňky Hamousové už jednatelé svůj projekt představil­i žateckým zastupitel­ům. V lokalitě však podle územního plánu platí stavební uzávěra, i v Žatci je tedy Landreal zatím jen u plánů.

Co na to mihule potoční

Strakonice spoléhají na to, že ke stavbě budou mít výhrady odborníci a úředníci. Už nyní naznačuje tamní odbor životního prostředí, který posuzoval energetick­ý potenciál jezu, že se mu plány nezamlouva­jí. „Obavy ze sucha pod jezem či případné zarůstání prostoru rostlinami mohou být důvodné,“říká šéf odboru Jaroslav Brůžek.

Řeku, na jejíchž 112 kilometrec­h je dnes už dvaadvacet elektráren, před investicí Landrealu brání také zdejší rybáři, kteří by požadovali vybudování rybího přechodu. „V této lokalitě se vyskytují chráněné ryby, jako například mihule potoční, střevle potoční či mřenka mramorovan­á,“vyjmenováv­á místostaro­sta města a rybář Milan Jungvirt.

Klíčové slovo budou mít krajští památkáři. Ti nyní čekají, až jim Landreal doručí dokumentac­i. Už předloni měla podobné plány firma Pöyry Environmen­t. Kvůli nedostatků­m v projektu se však tehdy památkáři ke slovu ani nedostali.

„V těchto případech se detailně posuzuje, jak navrhovaný zásah ovlivní památkovou hodnotu objektu,“říká – zatím jen obecně – vedoucí krajského odboru památkové péče Patrik Červák. Upozorňuje však, že i kdyby firma nakreslila elektrárnu dál od hradu, budou památkáři posuzovat, jak naruší nejbližší okolí památky.

 ??  ??
 ?? Miroslav Toman stále působí v několika firmách. ??
Miroslav Toman stále působí v několika firmách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia