MF DNES

Fakta Chráněné druhy

-

Pavel Švec reportér MF DNES

Nově zařazené: ● orel královský (viz foto nahoře) ● čejka chocholatá ● karas obecný ● losos obecný ● pelyněk bílý ● modrásek komonicový, ligrusový ● okáč bělopásný ● bourovec osikový či borůvkový

Navrženy na vyřazení: ● otakárek fenyklový ● tis červený ● hořec tolitovitý ● bramborníč­ek hnědý ● ťuhýk rudohlavý ● jelec jesen Pozn.: jde o výběr

Opačný fenomén představuj­e dříve vyhubený bobr evropský. Ve vodě žijící hlodavec se v posledních pětadvacet­i letech díky svým schopnoste­m přežít dokázal dostat mezi již téměř běžné druhy.

Českým rybářům se rovněž podařilo výrazně zlepšit stav mníka jednovousé­ho nebo jelce jesena. Tyto sladkovodn­í ryby proto ze seznamu chráněných druhů pravděpodo­bně ještě letos vypadnou.

Brkoslavům i ťuhýkům se daří

To však ani náhodou nelze říct o další, dříve velmi hojné rybě v českých vodách – karasovi obecném. Jeho populace se za poslední čtvrtstole­tí prudce ztenčila a vyskytuje se již jen na několika málo lokalitách. Z těchto důvodů „smutný“soupis naopak rozšíří.

Obdobně je na tom čejka chocholatá. Stavy tohoto zavalitého ptáka velikosti holuba poklesly za posled- ních třicet let o neuvěřitel­ných osmdesát procent.

„Naopak vyřazena by měla být řada druhů ptáků, jejichž populace jsou stabilní, anebo jde o druhy, které v Česku nehnízdí, a obecná ochrana je pro tažné jedince dostatečná,“vysvětluje Šíma. Seznam tak letos zřejmě opustí brkoslav severní, bramborníč­ek hnědý či ťuhýk rudohlavý.

Seznam zvířat, rostlin a hub, které chrání zákon, se poprvé po více než dvaceti letech promění. Přibude 300 druhů.

Česká příroda nevzkvétá

V aktualizov­aném katalogu by se mohly celkem objevit až tři stovky nových chráněných druhů. Jde však zatím jen o odborný návrh, který ještě čeká úřednické kolečko připomínek, než bude schválena finální verze.

„Nicméně navýšení tvoří především nově doplňované skupiny mechů a lišejníků – které dosud nebyly nijak chráněny – a doplnění bezobratlý­ch živočichů, kde vzhledem k celkové početnosti této skupiny byla ‚pokryta‘ jen velmi malá část ohrožených druhů,“doplňuje Šíma. Pro představu: v Česku žije zhruba čtyřicet tisíc druhů bezobratlý­ch živočichů. Mezi ně se počítá třeba hmyz, pavouci či měkkýši.

U obratlovců je poměr nově doplňovaný­ch a vyřazovaný­ch druhů vyvážený.

Obecně lze podle expertů říci, že celkový vývoj ohrožených druhů žijících v české přírodě není příznivý. Například ubývá dříve běžných druhů ptáků a drobné zvěře, které jsou závislé na zemědělské krajině.

Na druhou stranu se mnohde ochrana přírody daří. Příkladem budiž bývalý vojenský újezd Brdy plný unikátních rostlin i živočichů. Léta totiž do něj směla jen armáda, teprve od ledna je přístupný veřejnosti.

Čolek dunajský

Třezalka pěkná

Zubr evropský

 ??  ??
 ?? Je nově nalezený druh, zaměniteln­ý s čolkem velkým. ??
Je nově nalezený druh, zaměniteln­ý s čolkem velkým.
 ?? Z přírody mizí. Vyskytuje se na posledních lokalitách. ??
Z přírody mizí. Vyskytuje se na posledních lokalitách.
 ?? Byl na území Česka vyhuben. Vrátil se před pár lety. ??
Byl na území Česka vyhuben. Vrátil se před pár lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia