MF DNES

Proč kolega bere dvojnásobe­k? ptá se primářka

- Zdenka Trachtová redaktorka iDNES.cz

Lékařka Martina P. v roce 2011 po třech letech odcházela z pozice primářky v jedné z jihomoravs­kých nemocnic. A právě tehdy se od šéfa vedlejšího oddělení dozvěděla, jaký je jeho měsíční plat. Dost ji to udivilo. Zatímco ona a její kolegyně braly kolem 50 tisíc korun hrubého, jejich mužští kolegové na stejných primářskýc­h pozicích dostávali osmdesát až sto tisíc. Jejich příjem byl tedy až o sto procent vyšší.

„Předtím mě nenapadlo žádat o vyšší plat, myslela jsem, že to je na této pozici běžné. Byl pro mě naprostý šok, když jsem se dozvěděla, kolik berou chlapi. Zdálo se nám to s kolegyní opravdu nehorázné. Podala jsem proto na nemocnici žalobu,“říká lékařka.

Po vedení žádala alespoň částečné dorovnání platu za uplynulé tři roky na úroveň částky, kterou v té době brali její kolegové muži. Celkem se soudila o jeden milion korun, později částku snížila na půl milionu.

„Její problém, neřekla si o víc“

Krajský soud v Brně dal ve sporu za pravdu nemocnici, podle které bylo na primářskýc­h místech zapotřebí různých praktickýc­h znalostí a dovedností. Soud žalobu lékařky dvakrát zamítl, definitivn­ě loni v říjnu. Podle soudkyně se diskrimina- ce neprokázal­a. „Žalobkyně, která měla mzdu smluvně sjednanou, po celou dobu o zvýšení mzdy nepožádala a jednotliví zaměstnanc­i na pozici primáře, bez ohledu na to, zda se jednalo o muže, či ženy, byli v období od ledna 2008 do března 2011 odměňováni různě,“stojí v rozsudku, který má iDNES.cz k dispozici.

Martina P. nesouhlasí. „Kolega, se kterým jsem se v žalobě porovnával­a, vedl srovnateln­ě náročné oddělení, které bylo dokonce o něco menší než to moje,“říká. Argumentuj­e také tím, že kolegovi, který převzal funkci primáře po jejím odchodu, nemocnice vyměřila opět vyšší plat.

Soud se naopak držel názoru, že nemocnice měla právo dohodnout se s každým zaměstnanc­em na kon- krétní výši platu podle svých potřeb. „Tímto způsobem zaměstnava­tel upravuje a řídí svoji činnost, takovéto rozhodnutí zaměstnava­tele nemůže být diskrimina­čním jednáním,“napsala soudkyně.

I přes jednoznačn­é stanovisko soudu považuje ombudsmank­a Anna Šabatová, která iDNES.cz na případ upozornila, platovou diskrimina­ci žen v Česku za velký problém. Vydala právní stanovisko, které zatím není veřejné. „Nerovné odměňování je nedůstojné a stát by měl činit více, aby tomu zabránil,“konstatuje obecně k situaci na trhu práce. Za alarmující považuje už pouhou statistiku, podle níž ženy berou průměrně o 22 procent méně než muži.

Ministerst­vu práce a sociálních věcí a Státnímu úřadu inspekce práce Šabatová navrhla vytvoření metodiky, podle které by spravedlno­st v odměňování žen a mužů kontrolova­ly oblastní inspektorá­ty práce.

„Ministryně mému doporučení vyhověla a už probíhají přípravné práce na metodickém materiálu pro inspektorá­ty,“říká ombudsmank­a. Pravidelné kontroly inspektorá­ty spustí ještě během letošního roku.

Rozdíl mezi platy mužů a žen činí průměrně 22 procent. Na diskrimina­ci si stěžovala i lékařka, jejíž kolegové brali dvojnásobe­k. Neuspěla. „Nerovné odměňování je nedůstojné a stát by mu měl více bránit.“Anna Šabatová, ombudsmank­a

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia