MF DNES

Expert: seznam čítá 844 druhů. Prozatím

-

PRAHA Nový seznam chráněných živočichů a rostlin obsahuje prozatím více než osm stovek druhů. „Dá se říct, že počet ohrožených druhů stále roste, ale samozřejmě existují oblasti, kde se situace lepší,“říká Jan Šíma, expert ministerst­va životního prostředí. Podle něj se během posledního čtvrtstole­tí tuzemská příroda nevyvíjela pro zachování živočišnýc­h druhů úplně ideálně.

Kde je to nejhorší?

Obecně vidíme nepříznivý trend u druhů vázaných na zemědělsko­u krajinu a na historické formy hospodařen­í a využívání krajiny, které se postupně vytrácejí. Lepší se čistění odpadních vod, je patrná snaha zlepšovat stav vodních toků. Přesto zůstává nepříznivý stav také u velké části vodních a na vodu vázaných organismů.

Kde se živočichům žije naopak nejlépe?

Hodnotná jsou třeba území prakticky všech stávajícíc­h i bývalých vojenských újezdů, kde žije řada ohrožených druhů a cenných společenst­ev. Je klíčové udržet tamní pod- mínky. U šelem, jako je vlk či rys, dochází v Evropě k postupné obnově populací. Přesto jsou u nás tyto druhy stále ohrožené a jejich populace jsou zranitelné.

Opouštějí vzácné druhy tradiční stanoviště kvůli tomu, že v Česku nalezly lepší prostředí?

Živočichov­é a do určité míry i rostliny samozřejmě reagují na změny v prostředí. Není to ovšem tak, že by opouštěli dobrovolně svoje tradiční stanoviště. Migrují spíše v nouzi. Příkladem jsou třeba rorýsi, kavky nebo některé druhy netopýrů, které využily možnosti hnízdění v lidských sídlech.

Řada druhů také využívá různé opuštěné plochy, brownfield­y, vojenské prostory nebo plochy po těžbě. I když se to trochu mění, bohužel zatím málokdy šlo o efekt lepší péče o přírodu, ale spíše o nezamýšlen­ý důsledek lidské činnosti.

Kolik položek bude český seznam chráněných druhů čítat?

Návrh hovoří o 844 položkách, ale nejedná se zatím o konečné číslo.

— Pavel Švec

Brkoslav severní

Modrásek černočárný

patří mezi několik druhů motýlů, které budou nově chráněny.

 ??  ??
 ?? Přes Česko jen přelétá ze Skandinávi­e na jih Evropy. Nehnízdí tu. ??
Přes Česko jen přelétá ze Skandinávi­e na jih Evropy. Nehnízdí tu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia