MF DNES

Virus zika může být větší hrozbou než ebola

-

ŽENEVA Virem zika by se mohly na americkém kontinentu letos nakazit až čtyři miliony lidí. Odhaduje to Světová zdravotnic­ká organizace (WHO), která také z důvodu rychlého šíření choroby svolala na dnešek mimořádné zasedání. Na něm by mimo jiné měla rozhodnout, zda kvůli viru zika vyhlásí pro celý svět stav ohrožení a ustaví kvůli němu speciální tým.

Naposledy byl vyhlášen podobný stav kvůli ebole, která zasáhla především západoafri­cké země a vyžádala si životy zhruba 11 tisíc lidí. Někteří experti, na něž se o víkendu odvolával britský list The Guardian, se dokonce obávají, že virus zika může být pro svět větší hrozbou než právě ebola, kvůli které přijal svět, včetně Česka, mimořádné kontroly na letištích.

První nakažené virem zika, který se šíří ve středo- a jihoameric­kých zemích, ohlásilo o víkendu Německo, Kanada a Jamajka. Zatímco v Německu a Kanadě si virus přivezli turisté z Karibiku a zemí Latinské Ameriky, úřady na Jamajce podle listu USA Today tvrdí, že čtyřleté dítě se nakazilo během návštěvy amerického Texasu.

Texas sice zaznamenal případy nákazy, dosud se však jednalo o turisty, kteří si virus přivezli z cest. Nejsou důkazy, že by se nemoc šířila přímo v Texasu. Naopak komáři virus zika přenášejí na mnoha ostrovech v karibské oblasti.

doposud je známo

zhruba 25 zemí, kde virus komáři druhu Aedes aegypti šíří. Včera přibyla Indonésie. Ta uvedla, že podle nejnovější­ch poznatků se už loni objevil jeden nakažený na Sumatře a virus už nějakou dobu v zemi cirkuluje. do popředí zájmu se však dostala

Boj s komáry Kolumbie, která oznámila už 20 297 případů onemocnění a vyhlásila první stupeň pohotovost­i. Po Brazílii je tak druhou nejvíce zasaženou zemí. Kolumbijsk­á vláda očekává, že by se virem mohlo letos nakazit až 600 tisíc lidí. V Brazílii přitom podle odhadů virus zatím zasáhl až 1,5 milionu lidí.

Virus zika vyvolává horečky. Ve většině případů má ale mírný průběh a podle dosavadníc­h poznatků se v 80 procentech případů ani neprojeví. Velkou hrozbou však je, že nejspíš napadá v těle těhotných žen plod, u kterého způsobuje nedostateč­ný vývin mozku. děti se často narodí s malou hlavou: Brazílie už nyní prošetřuje na čtyři tisíce takovýchto případů.

Země postižené virem v poslední době hlásí i zvýšený výskyt případů dalšího onemocnění nervové soustavy, které je jinak relativně vzácné. Jedná se o Guillain-Barrého syndrom. Tato autoimunit­ní choroba se projevuje rostoucí paralýzou, od slabosti v nohou se šíří do horních končetin a obličeje. Při rychlé léčbě získá většina pacientů opět plnou mobilitu. Může ale skončit i smrtí.

Vakcína ani lék na virus zika zatím neexistují. Podle nejnovější­ch zpráv by USA teprve ke konci roku mohly začít testovat první očkovací látku. Pozitivní zprávy jsou však z Německa: podařilo se vytvořit test, díky němuž se dá virus v krvi zjistit, i když nakažený nemá žádné příznaky.

— Dagmar Langová

 ?? Šíření viru se země snaží zmírnit postřiky. ??
Šíření viru se země snaží zmírnit postřiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia