MF DNES

Vietnamské bistro chce být řetězec

- František Strnad redaktor MF DNES

PRAHA Slogan bageterie Banh-mi-ba v pražské Rybné zní Naše cesta za dokonalou bagetou nikdy nekončí. Cesta osmadvacet­iletého Hung Le vedla z vietnamské Hanoje a zatím skončila v Praze. „Podnikání mi jde samo,“říká pyšně jeden ze tří majitelů podniku, který včetně brigádníků dává práci deseti lidem.

Bageterii Banh-mi-ba (v překladu Tři bagety) provozuje Le od loňského léta. Denně dle svých slov prodá stovky plněných vietnamský­ch baget.

V budoucnost tohoto fastfoodu věří i spekulant s internetov­ými doménami Jan Barta. (Ten mimo jiné stojí za projektem ePojištění.cz, jehož prostředni­ctvím si lidé porovnávaj­í pojištění vozů, majetku nebo cestovní pojištění a na stránkách si ho rovnou mohou zařídit.) Leovo bistro podpoří 10 miliony korun.

Společně hodlají budovat řetězec, který do dvou let otevře další čtyři pobočky, první ještě do poloviny letošního roku. Le zatím v Česku velkou konkurenci nemá. Bagety banh-mi v Praze nabízejí pouze dva další podniky.

České kořeny

Bagety mají ve Vietnamu tradici, která sahá do roku 1859, kdy byl Vietnam součástí Francouzsk­é Indočíny. V Saigonu se tehdy vůbec poprvé objevily proslulé francouzsk­é bagety a paštiky, místní je začali podávat s hovězím nebo tofu a fúze obou kuchyní byla na světě. Dnes jsou bagety banh-mi známé po celém světě. Oblíbenost­i se těší hlavně na Západě, nejvíce ve Spojených státech a v sousedním Německu, kde se Le při zakládání byznysu inspiroval.

Leova rodina se v gastronomi­i pohybuje už tři generace. Jeho děde-

Začal v Praze ček začínal jako kuchař, dnes pracuje pro vietnamské ministerst­vo kultury, cestuje po celém Vietnamu a dbá na to, aby tamní tradiční jídla nepřeválco­vala západní kuchyně.

Rodinné zkušenosti tak Le zúročuje v bageterii v Rybné. „Zaměřujeme se na tradiční přípravu vietnamské kuchyně, nepoužívám­e glutamany a dochucovad­la. Naší zásadou je, že vše podáváme čerstvé,“vysvětluje absolvent podnikatel­ské fakulty Vysokého učení technickéh­o v Brně.

Do Česka se prý dostal díky náhodě a osudu. „Moji rodiče se poznali v Česku, po svatbě se ale vrátili do Vietnamu. S sebou si vzali jen pohlednice na památku. Když jsem byl malý, tak jsem si obrázky prohlížel a říkal ‚Táto, co je to za místo?‘. Otec vyprávěl o skvělé zemi, hezkých holkách a dobrém pivu. Hned jsem se tam chtěl podívat,“říká Le.

Možná se bude stěhovat

„Viděl jsem v televizi Ano, šéfe, kde se všichni tváří, že to podnikání je těžké, ale upřímně, mně to jde samo,“říká Le. Základ je prý vybrat si dobrý tým spolupraco­vníků.

Jeho podnikání má i společensk­ou rovinu. „Česká škola mě naučila, že dobrý podnikatel nevytvoří jen velký zisk, ale je i zodpovědný vůči společnost­i, kde podniká. Od začátku máme filozofii pomáhat druhým,“vysvětluje. Bagety proto mimo jiné posílá do nadace Naděje, díky níž se vietnamská kuchyně dostane mezi lidi bez domova.

Otázkou nicméně je, zda vietnamská bageterie ještě před založením poboček nebude muset opustit svoji současnou pražskou adresu. Pře se totiž s radnicí městské části Prahy 1 o vypovězení z nájmu. Le chce na adrese, kde rozjel svůj český byznys, zůstat. O tom, že poptávka po jeho bagetách je velká, svědčí i stovky podpisů na petičním archu, kterými ho jeho zákazníci podpořili.

 ?? Hung Le se rozhodl zůstat v Česku poté, co vystudoval brněnské VUT. Svou první bageterii otevřel v Praze. ??
Hung Le se rozhodl zůstat v Česku poté, co vystudoval brněnské VUT. Svou první bageterii otevřel v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia