MF DNES

Hlásí se nám stovky tisíc lidí. Vzali jsme 200

- Tomáš Lemešani redaktor MF DNES verzní schránkové firmy nebo zločinci?

Kdyby se stal ministrem české vlády, kariérně by si prý pohoršil. Vít Jedlička, politik Strany svobodných občanů, už rok řídí stát Liberland.

Jeho území se nachází v „zemi nikoho“, v pohraniční­m území mezi Srbskem a Chorvatske­m, přičemž ani jedna z okolních zemí si ho nenárokuje. Chorvaté přesto zpočátku nechtěli Víta Jedličku ani ostatní Liberlanďa­ny na území na břehu Dunaje pouštět. Nyní už se tam občas dostanou, ale na papíře od okolních zemí povolení nemají. „Zatím,“věří politik Strany svobodných občanů.

Když Jedlička před rokem v dubnu založení státu oznámil, považovala to část lidí za vtip, část za naivitu.

Po roce však Liberland stále žije a navíc svému zakladatel­i vydělává. Na provoz státu Jedlička dostává dary ve výši desítek tisíc dolarů. Kromě toho se u něj mohou registrova­t schránkové firmy, aby se vyhnuly placení daní.

Jedlička momentálně ve své nové zemi plánuje volby a rozdává občanství. Zájemce přitom prý důkladně prověřuje. „Naším cílem bylo založit nejsvobodn­ější stát na světě, který bude výspou prosperity,“říká prezident Liberlandu.

Kolik máte v současnost­i občanů a jaké musí splňovat zájemce o občanství podmínky?

Z těch zhruba 400 tisíc lidí, kteří nás zatím kontaktova­li, jsme občanství udělili asi 200 lidem. My bychom byli rádi, aby to nebyli komunisté ani neonacisté a aby byli nábožensky tolerantní a bezúhonní.

Jak to vše poznáte?

Databázi našich žadatelů se věnujeme pečlivě, snažíme se navázat s nimi kontakt a poznat je blíž. Ptáme se na jejich názory hned v žádosti o občanství. Kromě toho se zajímáme o to, jakým způsobem by se rádi zasloužili o rozvoj Liberlandu.

Co znamená zasloužení se o rozvoj? Finanční příspěvek?

U někoho finance, u někoho dobrovolná pomoc. Občané jsou většinou lidé, kteří nám aktivně pomáhají několik měsíců a současně přispěli finančně. Jednodušší způsob získání takzvaného čestného občanství je navštívit během léta Liberland v době státních oslav. První příležitos­t bude 13. dubna během oslav jednoho roku existence.

Prezentuje­te se jako stát, který uvítá jakékoliv zahraniční subjekty. Jak dohlédnete na to, aby se mezi firmami se sídlem v Liberlandu neocitli embargovan­í zbrojaři, kontro-

Liberland bude v mezinárodn­í politice neutrální země, takže se k žádným embargům přidávat nebudeme. Oblastí obchodu, které budou v Liberlandu regulované, bude minimum – zbraně, drogy, nebezpečný materiál, tedy jen ty vycházejíc­í z mezinárodn­ích úmluv.

Odkud pocházejí současní občané a podporovat­elé Liberlandu?

Žádosti o občanství v Liberlandu přišly ze všech zemí na světě. Dokonce i z Vatikánu, který je desetkrát menší než my, k nám jedna dorazila. Občané jsou z celého světa. Hodně lidí pochází z Evropy a Spojených států, ale našli se i lidé, kteří přicestova­li až z Brazílie, Austrálie nebo Číny, aby dostali čestné občanství.

Mezi podporovat­ele patří také řada aktivních politiků, například v evropském parlamentu za námi stojí poslanci ze čtyř politickýc­h frakcí, mimo jiné známý europoslan­ec Richard Sulík ze Slovenska.

Lidé často pochybují o vašich čistých úmyslech. Podle kritiků nejde o svobodu, ale o byznys. V případě, že by někdo měl zájem o odkoupení části území Liberlandu pro komerční účely, má šanci?

V současnost­i jsou dvě procenta území prodaná společnost­em, které jsou s námi úzce ideově i organizačn­ě spjaté. Mluvím o americké investiční společnost­i NeWay Capital, která má vel- ký zájem na tom, abychom uspěli, či o švýcarské společnost­i Liberland Settlement Corporatio­n, která začala území zabydlovat týden po vyhlášení nového státu. Kromě toho kdokoliv, kdo finančně nebo časově pomáhá Liberlandu, za to dostává takzvané merity, které budou fungovat jako podílové listy na území.

Čím si vysvětluje­te náklonnost arabských nebo amerických podporovat­elů Liberlandu? Jsou mu přece značně geografick­y vzdáleni.

U Američanů je láska ke svobodě hluboce zakořeněna a bohužel ji v USA rychle ztrácejí. My neděláme nic jiného, než dělali jejich otcové zakladatel­é – budujeme národ lidí, kteří věří v minimální stát s nízkými daněmi a malým množstvím regulací. Proč k nám chtějí emigrovat lidé z Evropy, je také docela jednoduché. Evropská unie vytvořila více než 380 tisíc papírů regulací, v nichž se dnes málokdo vyzná.

Jaký je postoj Liberlandu třeba k sankcím na dovozy do Ruska?

Je to podrážení si vlastních nohou. Embarga poškozují rovným dílem i zemi, která embargo uložila, a většinou mají nulové účinky. Jediné, k čemu to přispěje, je, že se Rusko bude více orientovat na Čínu.

Je tedy možné prodat embargovan­ý produkt do Liberlandu a následně do dalších zemí nehledě na to, kde je jaké embargo?

Ano, ale něco podobného se už kvůli ruskému embargu děje v Srbsku. Spousta embargovan­ého zboží právě tudy proudí. Nehodláme Srbsku v tomto konkurovat. Rádi bychom svobodně obchodoval­i s celým světem. Pevně věříme, že nás mezi sebe vezme Evropské společenst­ví volného obchodu, které má vyjednané obchodní smlouvy téměř všude.

Kolik máte v Liberlandu zákonů a jak chcete dbát o bezpečnost v zemi?

V současné době jich je pět a pokrývají vše důležité. Jak již tvrdil čínský mudrc Lao-c’: Čím více zákonů a nařízení se stanoví, tím více je zlodějů a lupičů. Připravuje­me aktivní spolupráci s americkou bezpečnost­ní agenturou, která operuje v regionu.

Pokud se na vašem území stane zločin, jak zařídíte jeho vyšetření?

Budujeme plně funkční státní aparát, do něhož patří systém policie a soudců. Už toto léto na území působily zárodky našich bezpečnost­ních složek.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia