MF DNES

Eurokuchař­ka pro Česko Přijetí eura vyvolává mezi politiky velké pře. Prezident je pro, ministr financí proti. Jenže nejdřív je třeba si otestovat, zda jako proexportn­í stát zvládneme bez vlastní měny recesi.

- Aleš Michl ekonom a externí poradce ministra financí

Asi jste četli o návrhu snížit DPH na pivo. Má úvaha jde o dost dál – jakou měnou ji platit. Místopředs­eda Evropské komise Valdis Dombrovski­s před pár dny v Praze řekl, že Česko by nemělo přehlédnou­t, jak euro prospělo Slovákům. Od prezidenta Miloše Zemana slyšíme na jednotnou evropskou měnu ano, od ministra financí Andreje Babiše ne, od Jiřího Rusnoka z České národní banky spíš ano, ale že to závisí na dohodě politiků. I když to možná nevypadá, každý má pravdu, jen to vidí z jiného pohledu. Lze najít shodu, ale nejdřív je třeba se opřít o novou analýzu.

Problém argumentac­e komisaře Dombrovski­se tkví v tom, že euro je super, když pěkně rostete díky novým investicím. Může však představov­at problém, když se delší čas nacházíte v hluboké recesi. Nemůžete totiž oslabit vlastní měnu a nakopnout export. Tohle Slováci ještě nepoznali. Nesrovnává­m je s Řeckem. Tvrdím jen, že až postihne Slovensko nějaký skutečně velký ekonomický problém – aniž bych jim to tedy přál –, třeba se zavře nějaká velká automobilk­a, padne velký sektor průmyslu, pak se ukáže, zda je země schopná rychle roztočit ekonomiku bez devalvace, kterou si (ne)pomohlo Česko. Avšak to by bylo na dlouho.

Prezident Miloš Zeman k přijetí eura na exportní konferenci minulý týden řekl: „Silná měna nás nutí k inovacím, zvyšování produktivi­ty práce, vytváří tlak na konkurence­schopnost. Slabá měna je naopak jakýmsi polštářem, na kterém pohodlně spočíváme, a naše motivace pro inovace je poněkud slabší.“Souhlasím.

Tak třeba silná koruna povzbudila broumovsko­u textilku Veba. Kvůli kurzu se jí v roce 2008 snižovaly tržby. To ji přinutilo vymyslet něco nového. Začala se orientovat na brokát, látku pro tradiční africké oděvy – a tržby šly zase nahoru. A já jsem z tehdy super prosperují­cí textilky, která mimochodem nakopla celé Broumovsko, odjížděl z toho všeho nadšení – makroekono­m snad nemusí být suchar – v zelené brokátové africké košili. U benzinky mě tehdy měli za blázna, dnes by mě asi považovali za uprchlíka.

Avšak k věci. Pravdivý je i argument Andreje Babiše, kterému externě dělám ekonomické­ho poradce, že si máme dát pozor na to, co se děje v eurozóně samotné a k čemu všemu bychom se museli zavázat finančně, například k zárukám za různé záchranné fondy pro Řecko a spol.

Jiří Rusnok zase loni pragmatick­y prohlásil, že „vstup do eurozóny je výlučně politické rozhodnutí a centrální banka v něm hraje jen roli servisní organizace“. Zase souhlasím.

Jak z toho však ven? Euro ano, nebo ne? Držel bych se toho, z čeho mám diplom, tedy analýzy měnové politiky. Předpoklád­ejme, že eurozóna své vlastní problémy „vyřeší“, Řecko třeba odejde, což pomůže jemu i Unii, odpadnou nesmyslné záruky členských států za záchranné fondy a bude se debatovat odborně.

Navrhuji v mezičase, před přijetím jednotné měny, otestovat ekonomiku jinak, než se to doposud dělalo. Všichni pořád vyhodnocuj­í maastricht­ská kritéria. Výši zadlužení. Výši deficitu státního rozpočtu. Sbližování úrokových sazeb a inflace naší země s těmi, které platí eurem. Na Řecku a vůbec celém jihu Evropy se přitom ukázalo, jak se ta kritéria dají obejít, když dosadí-

Pokud přijmeme euro, musíme být připraveni, že se v recesi mohou snižovat mzdy.

te za šéfa statistiků kouzelníka.

Navrhuji proto nová kritéria. Stavím je na selské úvaze: Živí nás export. Když přijmeme euro, nebudeme už moci ve výjimečnýc­h situacích, třeba hluboké recesi, devalvovat měnu a povzbudit tak vývoz. Otázka tedy zní: Může devalvace ekonomice v recesi pomoci, nebo ne? A když ji centrální banka provede, nezleniví exportéři v inovacích a není to v delším pohledu pro ekonomiku spíš minus?

Je třeba vše rozdělit na krátkodobý a

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia