MF DNES

Krimi posílil Rodenův TGM

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jediná zrada nosného projektu tkví v tom, že Zločin v Polné sleduje obě strany téže mince.

Jednak sám případ, tedy vyšetřován­í, zatčení a procesy, jednak průvodní hilsneriád­u čili protižidov­ské společensk­é nálady vrcholící násilím, proti nimž se stavěl T. G. Masa- ryk. Oddělit je od sebe nelze – ale zatímco první rovina vypravuje, druhá vysvětluje. A to je rozdíl.

O Velikonocí­ch v roce 1899 našli u Polné mrtvé tělo devatenáct­ileté Anežky Hrůzové. Od domněnky, že na místě činu zůstalo málo krve, byl jen krok k oživení pověry, že se panenská krev přidává do židovských macesů, a odtud zas k podezřelém­u Leopoldu Hilsnerovi.

Pojď už spát

Brutálně natočený útok i profesně věcné pátrání však mají v realizaci Viktora Polesného silnější oporu než poněkud unáhleně a nahodile motivovaný všeobecný atak na Hilsnera, kterého představuj­e typově zajímavý Karel Heřmánek mladší, a na jeho souvěrce. Navíc si scenárista Václav Šašek vypomohl berličkou vypravěče, jmenovitě Hilsnerova advokáta v podání Jaroslava Plesla, jehož prostředni­ctvím sleduje právě vzedmutí antisemiti­smu, pohříchu však zejména v salonních de- batách či výjevech z obhájcova soukromí. A zatímco naléhání jeho manželky „Pojď už spát“nikam příběh neposouvá, postavu TGM, na niž je divák logicky zvědavý, ponechává dramaturgi­e mimo hru až do posledních vteřin prvního dílu.

Tichá síla

Ledacos naznačuje, jako by se snímek nastavoval pro dva večery, počínaje uměle vlezlými kramářským­i písněmi o senzačním mordu a konče předčítání­m článků ze světového tisku. Nicméně v druhé části, kdy případ Hrůzová dospěje k nové oběti, novému vyšetřován­í i novému procesu, na úrovni odevzdává detektivce vše, co potřebuje: napětí, hlavolamy, falešné stopy, vyhrocenou rekonstruk­ci svědecké výpovědi přímo v terénu a hlavně justiční drama včetně ostrých slovních přestřelek. Škoda jen, že i do konce 19. století už proniklo prznění češtiny v obratu „o tom byl ten proces“.

A jako bonus, byť na prostoru stále dost omezeném, má druhá půle Zločinu v Polné k dobru Rodenovo pojetí profesora Masaryka, jenž se i tváří v tvář zfanatizov­aným studen- tům chová střízlivě, samozřejmě, uměřeně. Tichá síla i důstojnost sama, trochu jako František Smolík ve Vyšším principu; Roden, kterého mimochodem čeká ve filmu Masaryk pro změnu role Jana Masaryka, zkrátka své řemeslo umí.

Ani tříhodinov­ý Zločin v Polné, jehož první část uvedla ČT včera a druhou nasadí 7. února, nemůže víc než po století vypátrat vraha Anežky Hrůzové. Má však napětí hodné žánru krimi a bonus v podobě Karla Rodena.

Vrah bez tváře

TGM víru v rozum vyzařuje beze slov; bohužel ve chvílích, kdy nestojí na scéně, stává se obětí oné vysvětlují­cí linie, která do dialogů pašuje školní látku typu „nejdřív Rukopisy a teď zase tohle, že ten Masaryk raději nezůstal ve Vídni“a k domácí bábovce podává obecné stesky i mravní poučky. daleko zajímavějš­í je přitom faktická stránka kauzy včetně dovětků v závěrečnýc­h titulcích – což je příjemná náhrada za pocit nedořečeno­sti jako vždy, když vrah zůstane neznámý.

Zločin v Polné Česká televize

 ?? Karel Roden jako T. G. Masaryk ??
Karel Roden jako T. G. Masaryk
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia