MF DNES

Rihanna dává sbohem tanečním parketům

- Honza Vedral šéfredakto­r časopisu Headliner

Každá party jednou končí. Ta se značkou Rihanna byla velmi intenzivní. Původem barbadoská zpěvačka od roku 2005 vydávala novinku každých dvanáct měsíců a vždy na ni nahrála minimálně jeden globální hit. Osmou studiovou desku s všeříkajíc­ím názvem Anti naproti tomu nyní vypustila po čtyřleté odmlce – po mnoha odkladech, bez předchozíh­o varování a nezařadila na ni jediný ze singlů, které v poslední době zveřejnila, včetně toho s Kanye Westem či Paulem McCartneym.

Není na ní prvoplánov­ý hit. Rozostřená nahrávka opouští taneční parkety a současná elektronic­ká taneční hudba, která dominuje popu, neproblesk­ne ani ozvukem.

Rihannin odchod od významné hiphopové značky def Jam pod křídla vydavatels­tví Roc Nation působí, jako když na velkém hédonistic­kém mejdanu prořídnou řady lidí, extáze v krvi přestává působit, rozsvítí se světla, ale parta, která se večer starala o zábavu, ještě nechce jít spát.

A tak hledá útočiště v nějaké afterparty „díře“, kde se věci začínají dít, zatímco „normální lidi“vstávají do práce. „Radši bych kouřila trávu, pokaždé když se nadechneme. Pokaž- dé, když mne políbíš. Neříkej, že ti chybím. Jen si mě pojď vzít,“zpívá Rihanna hned v druhé skladbě James Joint. Podobně dekadentní atmosféra ovládá většinu stopáže. Svým charaktere­m tak do značné míry připo- míná to, co na podobně koncipovan­é (i vydané) eponymní desce udělala před třemi roky Beyoncé.

Minimalist­icky pojatá syntetická produkce plná efektů a líných rytmů slouží jako podklad pro silné melo-

Odvážná hra die i naprosté úlety. Tím prvním disponuje singl Work, který Rihanna nazpívala s kanadskou r’n’b hvězdou drakem. Zaujme obstarožní­m dancehallo­vým rytmem zasazeným do formátu balady. A také táhlá Kiss It Bet- ter se skvěle vygradovan­ým refrénem i sdělením: chlapče, vykašli se na svoji hrdost. Úlety zaujme za zvukovou hranicí distorze se povalující Woo, v níž z bezstarost­né holky, která kdysi na svět mávala deštníkem, nezbyl ani jeden předvídate­lný tón.

A pak ve chvíli, kdy je zdánlivě jasné, podle čeho, s jakými nástroji a jakou náladou se na desce Anti hraje, nasadí Rihanna desátou písničku Never Ending a úplně změní pravidla. Na kytaře postavená skladba má vyloženě folkový charakter, jako když po tom nočním dobrodružs­tví přijde jam session na hotelovém pokoji. Otvírá desku pro velké soulové finále, ve kterém se ukáže, co v sobě Rihanna skrývá. Love on the Brain a Higher jsou totiž retro kusy v nejlepší soulové tradici Motownu, plné vášně a výrazu, v nichž zpěvačka ukazuje, co vše svede s hlasem.

Posluchače sice zanechává na konci desky, která obsahuje i slepé odbočky a hluchá místa, dezoriento­vaného, ale zároveň se zjištěním, že i v současném popu lze na vrcholné úrovni přijít s něčím neočekávan­ým, co má ambici změnit zavedené postupy. Je jedno, jestli se to povede, ale v tomhle je deska Anti pozoruhodn­á.

Anti Rihanna

 ?? Na nové Rihannině desce Anti se neobjevuje žádný prvoplánov­ý hit. Foto: AP ??
Na nové Rihannině desce Anti se neobjevuje žádný prvoplánov­ý hit. Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia