MF DNES

Zemřel Ladislav Helge, režisér trezorovýc­h děl

-

PRAHA Ve věku 88 let včera zemřel po dlouhé nemoci v Praze režisér a scenárista Ladislav Helge, jeden z uznávaných filmařů české vlny 60. let. Za normalizac­e musel svou profesi opustit a jeho snímky skončily v trezoru.

Helge se narodil roku 1927, za války zažil totální nasazení a poté se neúspěšně pokoušel o filmová studia. Prosadil se však jako pomocný režisér a posléze se dostal k první vlastní režii. Jeho debut Škola otců z roku 1957 s Karlem Högerem už nastolil kritický tón jeho výpovědí.

Poté následoval­y v rychlém sledu snímky Velká samota a Jarní povětří, Bílá oblaka, Bez svatozáře, První den mého syna a zejména Stud, sledující morální rozklad stranickýc­h funkcionář­ů. do kin šel zjara 1968, pak režisérovu dráhu zastavily ruské tanky.

Já soudit nebudu

Následně pracoval nejprve v dabingu, poté na poště a nakonec v Laterně magice. Po roce 1989 se věnoval obnově filmařskýc­h organizací a výuce, k tvorbě už se nevrátil. Když v roce 2012 předával cenu české filmové kritiky za nejlepší film, sál povstal k ovacím. V témže roce vyšla kniha Cesta za občanským filmem, v níž Helge zmiňuje osobnosti, s nimiž se setkal: Jana Wericha, Jiřího Trnku, Jana Skácela, ale také Alexandra dubčeka a Václava Havla.

Po pádu totality Helge získal cenu ministerst­va kultury i Cenu Vladislava Vančury za přínos kinematogr­afii. Svůj podpis pod anticharto­u netajil a veřejně jej vysvětlil existenční­mi důvody. A když se v dokumentu Těžká léta českoslove­nského filmu mluvilo o Karlu Kachyňovi, jenž se distancova­l od spolupráce s Janem Procházkou, aby mohl točit dál, prohlásil Helge: „Kdo ho za to může soudit? Já to nebudu.“(spa)

 ?? Rozlet režiséra Ladislava Helgeho zastavily ruské tanky. ??
Rozlet režiséra Ladislava Helgeho zastavily ruské tanky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia