MF DNES

Parkovací zóny zvýší šance na promlčení pokuty

- Adam Váchal redaktor MF DNES

DEJVICE, SMÍCHOV Pražští politici se rozhodli, že prozatím nepřevedou zodpovědno­st za vyřizování pokut v novém systému parkování na radnice městských částí. Přesto- že nový systém dlouhodobě chystali spustit spolu s touto změnou.

Městským částem se možná uleví, ale řidičům, kteří porušují pravidla, to může přinést šanci pokutám se vyhnout.

„Odložili jsme tuto změnu o rok. Začne tedy platit až v květnu příštího roku,“potvrzuje náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

V praxi to znamená, že radnice městských částí nebudou muset během následujíc­ích měsíců nabírat nové zaměstnanc­e a učit je, jak řešit přestupky řidičů. Naopak magistrát musí během poměrně krátké doby přijmout zhruba 40 až 50 lidí, kteří dostanou pokuty za parkování na starost.

Změna, která ulehčí práci městským částem, může mít ale i negativní vedlejší efekt. Řidiče si totiž budou proti pokutám i nadále odvo- lávat k ministerst­vu dopravy. „To je systém, který už dnes na většině míst nefunguje. Odvolacím orgánem je zpravidla magistrát,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler.

Každý druhý bez pokuty

Ministerst­vo dopravy už v současné době nestíhá všechna odvolání vyřizovat. Jelikož se navíc počet ministersk­ých úředníků po spuštění zón nenavýší, je velice pravděpodo­bné, že přibude promlčenýc­h pokut. Podle některých odhadů by se takto mohl pokutě vyhnout dokonce každý druhý řidič, který se proti ní odvolá.

To s sebou přináší ještě další komplikace. Nízká vymahateln­ost pokut totiž může podle odborníků způsobit to, že budou řidiči parkovací zóny méně respektova­t. V současné době si většina řidičů nedovo- lí zaparkovat auto bez platné karty v modré zóně. Ostatní barevné čáry už však řidiče tolik neznervózň­ují. Příkladem je návštěvnic­ká zóna, v níž strážníci velmi často přistihnou auta, která tam nemají co dělat.

Přestože magistrát vyhověl radnicím, co se týče odložení převedení agend přestupků, městské části mají další obavy. Praha 6 má například strach z toho, že se nový systém parkovacíc­h zón nepodaří spustit k 1. dubnu. Podle radnice totiž dosud nebyla podána ani žádost o instalaci dopravního značení a parkovacíc­h automatů.

Podle vedoucí odboru dopravy a životního prostředí Prahy 6 Dany Charvátové se přitom nejedná o proces, který je možné stihnout ze dne na den. Technická správa komunikací však podobné obavy zatím nemá. Instalace automatů a kreslení barevných čar v ulicích by podle ní neměly zabrat příliš času. „V první fázi pilotního projektu se jedná pouze o velmi omezené množství ulic,“vysvětluje mluvčí TSK Barbora Lišková. Společnost Eltodo, která má parkovací zóny na starosti, s dubnovým termínem počítá.

Do té doby ještě musí město schválit finální ceník parkování. O něm minulý týden jednal magistrátn­í výbor pro dopravu. Podle dosavadníc­h plánů by měla parkovací karta stát 1 200 korun na rok a řidiči by za tuto cenu měli mít možnost zaparkovat na celém území městské části. Některé radnice – jmenovitě Prahy 5 a 8 – navíc nabídnou parkování v menších lokalitách. Tato varianta vyjde řidiče o polovinu levněji. Zaplatí 600 korun za rok. Ještě levnější parkování, 360 korun ročně, budou mít senioři.

Přesně za dva měsíce začnou řidiči v ulicích Dejvic a Smíchova platit za parkování. Magistrát na poslední chvíli mění důležitou část nového systému zón placeného stání. Ten může být v důsledku méně efektivní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia