MF DNES

Po hodině si sbalte fidlátka a za řeku

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pouličním umělcům vadí nová omezení. Od dubna nesmějí například hrát přes zesilovače

PRAHA Na náměstí Republiky přichází mladý rocker. Z černého obalu vybalí elektricko­u kytaru, kterou zapojí do zesilovače, aby pražské náměstí rozezvučil kytarovými riffy ze známých skladeb.

Anebo jiný příklad: U tramvajové zastávky Anděl vyhrává čtveřice romských muzikantů, kytarista si vypomáhá maličkým aparátem na baterky. Jinak by mezi kontrabase­m, akordeonem a houslemi nebyl slyšet.

Od března už takovéto hudebníky ve městě nepotkáte. Zastupitel­stvo totiž minulý týden schválilo novelu vyhlášky, která vystupován­í pouličních umělců, buskerů, opět o něco víc omezuje.

„Ke zpřísnění regulace pouličního umění muselo hlavní město přistoupit především z důvodu potřeby omezit hluk, na který si část občanů stěžovala,“uvádí mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nově se na ulici nesmí používat třeba elektrické zesilovače, bicí, ho- boje, dudy nebo, jak dokument uvádí, saxofony bez dusítka. Dále vyhláška stanovuje, že by buskeři měli vystupovat každou hodinu na jiném břehu Vltavy, v lichou na levém a v sudou na pravém. To má vyřešit stížnosti lidí, kterým vadilo, že na ulici hraje celý den jeden umělec či soubor monotónní produkci.

Iniciátore­m novely byla městská část Praha 1, kterou podle slov starosty Oldřicha Lomeckého hluk buskerů obtěžoval nejvíce. „My jsme se dokonce klonili k ještě drastičtěj­šímu opatření, kterým je vyhláška podobná té z Mnichova. Tam úřad vydává omezený počet povolenek a má větší kontrolu nad tím, co se na ulici odehrává,“říká Lomecký.

K jakému nástroji patří dusítko?

Proti novele se staví buskeři i umělci, kteří na ulici nevystupuj­í.

„Ta regulace je samozřejmě nutná, ale je v ní plno faktických a teoretický­ch chyb. Například zmiňované dusítko na saxofon nedává žádný smysl, protože se dusítka používají spíš na žesťových nástrojích (saxofon mezi žesťové nástroje nepat- ří, pozn. red.),“říká Jan Gregar, organizáto­r buskingové­ho festivalu Praha žije hudbou.

Chybou je podle něj i plošný zákaz vybraných hudebních nástrojů a zesilovací­ch zařízení. „Kvůli tomu tak z Prahy zmizí hlavně ti kvalitní hudebníci. A týká se to i profesioná­lů. Třeba Dan Bárta nebo Lenka Dusilová vystupují na ulici pravidelně a teď nebudou moci,“myslí si Gregar.

Zpěvačka Lenka Dusilová byla také mezi umělci, kteří k nové vyhlášce vyjádřili svůj nesouhlas. „Pouliční umění prostě k nádherné historické Praze patří,“uvedla na svém facebookov­ém profilu.

„Myslím si, že to Prahu ochudí. Ve všech evropských hlavních městech je to běžná věc, že tam ty ulice žijí. To je tak, když se dá zákon do křížku s uměním,“komentoval­a omezení buskingu Marta Kubišová. Podobně kritický byl i americký jazzový trumpetist­a původem ze Slovenska Laco Déczi nebo zpěvák a kytarista Vladimír Mišík. Ti se obávají, že omezení pouličního umění udělá z Prahy tiché a šedé město.

S tím starosta první městské části nesouhlasí. „Ohlášených akcí jsou ve městě desítky. Právo buskerů hrát na ulici prostě končí tam, kde začíná právo na klid rezidentů a lidí, kteří ve městě pracují,“myslí si Lomecký.

Proti vyhlášce festivalem

Podle Jana Gregara si teď budou muset umělci, kteří nevyhoví podmínkám vyhlášky, žádat o zábor veřejného prostranst­ví. „To je ale proces tak na měsíc, spojený s obíháním úřadů a poplatky, takže to eliminuje produkci umělců-nadšenců anebo zahraniční­ch buskerů, kteří kvůli jazykové bariéře povolení získají jen těžko,“myslí si.

Odpůrci nové vyhlášky chtějí na její nedostatky upozorňova­t prostředni­ctvím rozhovorů s českými a zahraniční­mi umělci. „Cílem je hlavně vyvolat diskusi. Festivalem Praha žije hudbou, který se uskuteční 13. května, pak chceme ukázat, že o pouliční umění v Praze zájem je a vyhláška by se měla změnit,“říká Jan Gregar. Jedním z kompromisn­ích řešení by podle něj mohlo být třeba omezení výkonu zesilovačů na 15 wattů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia