MF DNES

Muslima napadli dva muži zřejmě kvůli víře

-

VRŠOVICE Policisté se zabývají sobotním napadením jedenačtyř­icetiletéh­o muže ve Vršovicích. Utrpěl bodné zranění a je v nemocnici. Podle dostupných informací je pobodaným mužem muslim středního věku původem z Ruska. Útočníci si na něj počkali, když šel běhat.

Jeho přítelkyně, aktivistka E. Z., spojuje napadení s jejich činností na podporu uprchlíků. „V pomoci uprchlíkům jsme známé persony a výhrůžky chodí nám oběma. A muslimové tady se bojí jakékoliv veřejné pozornosti, bojí se, že naštvou většinu,“citoval ji server Lidovky.cz a doplnil, že podle E. Z. byli útočníci holohlaví a měli tetování. Podle informací serveru iDNES.cz si útočníci na svou oběť počkali v Heroldovýc­h sadech. Jeden z nich muže udeřil, další na něj zaútočil nožem do oblasti břicha. Nic mu neukradli a při útoku na něj křičeli slova, která naznačují, že je k útoku motivovalo náboženské vyznání muže. Pachatelé byli dva a po činu utekli.

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová potvrdila, že kriminalis­té se případem zabývají. Neuvedla však, zda je obětí skutečně muslim.

„V pomoci uprchlíkům jsme známé persony a výhrůžky chodí nám oběma.“

„Nepřísluší mi komentovat národnost ani vyznání poškozenéh­o,“řekla iDNES.cz.

Sdělila, že muž byl napaden poblíž ulice Kodaňská ve Vršovicích v sobotu kolem 10. hodiny dopolední. „Skončil s bodným poraněním v nemocnici,“uvedla. Bližší informace neposkytla s odkazem na probíhajíc­í vyšetřován­í. Uvedla pouze, že v současnost­i je útok vyšetřován jako ublížení na zdraví.

Jiřina Ernestová, mluvčí záchranné služby, podle ČTK potvrdila, že v sobotu převáželi muže s bodným poraněním do vinohradsk­é nemocnice. „U zásahu nebyl ani lékař, byla tam jenom posádka rychlé zdravotnic­ké pomoci. Ten muž si sám z domova zavolal naši pomoc s tím, že ho údajně venku někdo měl napadnout,“uvedla. (pak)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia