MF DNES

Německá mašina dojela v házené až pro titul Fakta Češi se v baráži o MS utkají s Makedonií

-

KRAKOV Trenérovi už po semifinále s gratulací volala sama kancléřka Angela Merkelová, jeho mužstvo na dálku oceňovali mezi jinými tenisová legenda Boris Becker, basketbalo­vý obr Dirk Nowitzki i fotbalové celebrity země. A dá se čekat, že v dalších hodinách bude příval chvály ještě mohutnější.

Německo je na nohou, jeho házenkáři jsou králi Evropy!

Ve finále proti Španělsku dokončili triumfem 24:17 jízdu podceňovan­ých. Mužstvo s mnoha mladíky, kteří mají víc talentu než meziná- rodního renomé, získalo velmi nečekané zlato – ale zaslouženě.

Sami hráči si za vzor před finále vzali tenistku Angelique Kerberovou, senzační triumfátor­ku na Australian Open. Což byl pohled správným směrem: Kerberové se ve finále proti dominantní Sereně Williamsov­é nedávaly výrazné šance, přesto uspěla.

„Bylo geniální, kolik energie ze sebe dostala. Kéž bychom mohli slavit spolu,“zasnil se křídelník Rune Dahmke. A vida: stejně jako jí, i německým házenkářům věřil málok- Na závěr házenkářsk­ého Eura se také losovaly dvojice pro příští velkou akci, lednový světový šampionát ve Francii. Česko se utká s Makedonií – „starým známým“, na nějž házenkáři za poslední čtyři roky narazili dvakrát na Euru a jednou v kvalifikac­i. Mělo by se začít 11. června v Brně, odveta se bude hrát mezi 14. a 16. červnem venku. do, zvlášť když jim kvůli zranění chybělo několik největších es. Přesto jsou i oni na vrcholu.

Ukázková obrana spolu s výkonem brankáře Wolffa zapříčinil­y, že první půli vyhráli Němci 10:6; mladý tým hrál na hraně obětavosti, možná i za hranou agresivity. Ani po poločase se věci nezměnily.

Finále bylo vyvrcholen­ím toho, co mužstvu naordinova­l 42letý Islanďan Dagur Sigurdsson. Když reprezenta­ci přebíral, jakožto cizinec byl od začátku pod větším tlakem. Když mu před Eurem postupně od- padávaly zraněné hvězdy, nečekalo se od Němců nic převratnéh­o. Sigurdsson je přesto režisérem úspěchu. V atmosféře důvěry orchestrov­al „stroj“, v němž hráči důsledně plnili své role. Vytipoval méně známé, ale tělesnými parametry ideální obranáře. Hráčům postupně vštípil, že TO mohou dokázat.

Brankář Andreas Wolff, jeden z hrdinů, na začátku Eura prohlásil: „Věřím, že získáme zlato. Snít je dovoleno, ne?“Ze snů je najednou realita. A Německo opěvuje své zlaté hochy.

— Miroslav Němý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia