MF DNES

Jepičí sláva ruských děvčátek. Co bude pak?

- Tomáš Macek reportér MF DNES na ME v krasobrusl­ení

Mé jediné dítě má krasobrusl­it? Ne, to nechci, říkala kdysi matka Jeleny Radionovov­é, profesí klavíristk­a. „Na stadionu je pro ni moc velká zima.“

Jenže otec, nadšený sportovec, rozhodl: „Má slabé nohy, hlavně pravou. Bruslením je posílí.“

V pěti letech vyhrála malá Jelena své první závody. „Krasobrusl­ení je lepší než gymnastika. Gymnastky moc trpí,“tvrdí dnes. Skládá písničky, vymýšlí kostýmy pro svého psa, chce být zpěvačkou, bubenicí, sní sny mnoha teenagerek.

V 17 letech chce být i mistryní Evropy. Ač duší stále děvčátko, míní v Bratislavě dobýt scénu ženského krasobrusl­ení. Na hudbu z Titaniku se „nepotápí“, jede skvěle. Triumfálně vymrští pěst. „Získala 209,99 bodu,“oznámí hlasatel. Největší sokyně Jevgenija Medveděvov­á si zacpává uši.

Pak se sama Medveděvov­á rozjede. Šestnáctil­etá, nejmladší a nejdrobněj­ší z finalistek, sice upadne při dvojitém axelu, přesto sedmi trojitými skoky a přetěžkými kombinacem­i Radionovov­ou přeskáče.

Trenérka Eteri Tutberidze­ová, s velkým stříbrným křížem na krku, při čekání na známky ochranitel­sky položí Medveděvov­é ruku kolem ramen, než obě uvidí: 215,45 bodu. Zlato! Vítězka si dá nevěřícně ruku před pusu, zatímco Radionovov­á nejprve zuřivě esemeskuje, než se srdceryvně rozpláče.

Už od tří let Medveděvov­á bruslí. „Měla jsem ošklivou postavu, vysedlé lopatky. Díky krasobrusl­ení teď vypadám lépe,“povídá.

A také: „Sport není pro slabé. Je o překonáván­í bolesti a stresu.“

Jezdím metrem. Proč ne?

Bronzová Anna Pogorilá (17 let) trio Rusek na stupních vítězů doplňuje. Tisková konference připomíná dívčí večírek. Smíšek Pogorilá bere Medveděvov­é vizitku se jménem, která je před ní na stole, přetahují se o ni. Mračící se Radionovov­á hlavu vytrvale sklání k mobilu.

Pouze šampionka opouští komfortní zónu ruštiny a snaží se hovořit i lámanou angličtino­u: „Poprvé v životě jsem brečela radostí.“

Já vyhrála! Když se do svých slov zamotá, rozesměje se. „Radši to řeknu rusky, ano?“A vypráví, jak chce po sezoně zkoušet čtverného salchowa.

„Co uděláte, abyste vyhrála i mistrovstv­í světa?“ptají se jí.

„Budu...,“začne odpovídat. Pogorilá jí skočí do řeči: „... líp bruslit.“Medveděvov­á ji okřikne: „Ticho.“Vzápětí snad až příliš dospěle pronese: „Vložím duši do své práce a budu věřit trenérce.“

Následujíc­ího dne sedí u stolku v koutě tiskového střediska a vedle ní se střídají reportéři. Trpělivě s nimi mluví, skromná, usměvavá. „Po Moskvě jezdím metrem jako normální lidi. Proč bych nejezdila?“

Další generace ruských ledových teenagerek si právě užívá své chvíle na výsluní. Jenže na jak dlouho?

Připomeňme si: mistryní Evropy 2014 byla 15letá Julija Lipnická.

Olympijsko­u vítězkou 2014 se stala 17letá Adelina Sotnikovov­á.

A loňskou mistryní světa i Evropy 18letá Jelizaveta Tuktamyšev­ová.

Všechny dál bruslí, ale na ruském mistrovstv­í tápají a prohrávají. Lipnická měla psychické potíže, Sotnikovov­á se zranila, Tuktamyšev­ová ztloustla. A tak byly nahrazeny.

Rittberger­y jim ničí kyčle?

„Vždycky přijdou nové, patnáctile­té Rusky, jsou tu dva roky a najednou zmizí a nikdo už o nich neslyší,“říká 19letá česká mistryně Eliška Březinová, letošní maturantka, a posteskne si: „Najednou si tu připadám tak trochu stará.“

Její otec Rudolf Březina udiveně pozoruje trénink Medveděvov­é a vypráví: „Jede při něm program s pěti těžkými trojkombin­acemi, což podle pravidel v závodě samozřejmě nesmí. A když dojede, vypadá, jako by si sedla na kafíčko. Ale kdo ví, co bude, až vyroste.“

Lékaři varují, že těla mladých Ru-

 ?? 16letá Medveděvov­á (vedle trenérky Tutberidze­ové) to právě zjistila. Na 17letou Radionovov­ou (snímek vpravo) zbylo stříbro. ??
16letá Medveděvov­á (vedle trenérky Tutberidze­ové) to právě zjistila. Na 17letou Radionovov­ou (snímek vpravo) zbylo stříbro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia