MF DNES

Naděje na 19 minut. Rosický se zase zranil

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Radost a naději vystřídalo zklamání a nejistota. Opět. Tak jako už tolikrát v minulosti. Fotbalista Tomáš Rosický se zranil po pár minutách očekávanéh­o návratu za Arsenal.

LONDÝN Jen 19 hodin letěla fotbalovým světem zpráva, že Tomáš Rosický odehrál za Arsenal závěrečnýc­h 19 minut Anglického poháru proti Burnley a je zpátky. Potom list Daily Mail vydal informaci, že je muž tak extrémně náchylný na zranění opět mimo hru. Na čtyři až šest týdnů. Jen koleno údajně vystřídaly potíže se stehenním svalem.

Pokud se tato prognóza potvrdí, bude to šílený pech. Podle zpráv z Londýna má dnes kapitán reprezenta­ce absolvovat vyšetření, které ukáže závažnost jeho potíží.

Podkolenní šlacha varováním

Na výsledek bude netrpělivě čekat také trenér Pavel Vrba, který národní tým chystá na Euro ve Francii. To startuje už za 130 dní. A kouč stále netuší, jestli vůbec – případně v jaké formě – bude jeho klíčový záložník k dispozici. Tým s Rosickým a bez něj, to je velký rozdíl. „Pořád je to hodně nadstandar­dní hráč,“hodnotil Vrba Rosického v říjnu.

Včera žádné vyjádření médiím neposkytl. O situaci ví, ale s případným komentářem čeká, až budou známé výsledky detailnějš­ího vyšetření, které odhalí přesný rozsah zranění. Zatím asi bude trnout. Tak je to u Rosického vždycky. Při četnosti jeho zranění a jejich kumulaci se totiž nikdy neví, jak dlouho bude 35letý fotbalista na seznamu marodů. V paměti jsou Rosického problémy s podkolenní šlachou, což zprvu vypadalo jako banální problém, který se protáhl na 1,5 roku! Kvůli tomu vynechal Euro 2008 i celou sezonu 2008/2009.

Tak vážné by to tentokrát být ne-

Prokletí

mělo, ale u křehkého zdraví Rosického nikdy nevíte. Vždyť i teď naskočil do mistrovské­ho utkání po téměř osmiměsíčn­í pauze – poprvé v této sezoně. Naposledy hrál za reprezenta­ci na Islandu (12. června), kde si poranil koleno.

Od té doby jen poločas za rezervu z minulého týdne. A v sobotu velký návrat: v utkání 4. kola Anglického poháru proti druholigov­ému Burnley si v 71. minutě stoupl k lajně, a když si plácl s Iwobim, jehož nahradil, stadion burácel nadšením.

Bez přehánění. A pak znovu vždycky, když se číslo 7 dotklo míče. Zpracoval si balon – aplaus. Pokusil se o centr, který byl zblokovaný, ale ihned se zavěsil do vzduchu a míč hlavou posunul do pokutového území – aplaus.

37. zranění a 3,5 roku mimo hru

Ač Rosický čelí spoustě posměšků, že je víc na marodce než na hřišti, v londýnském klubu si ho váží. Působí tady desátým rokem, příznivci ho zbožňují. O tom svědčí i rozhovor, který po utkání pořídil reportér fanouškovs­ké televize Arsenalu. Zastavil mladíka se šálou v klubových barvách a zeptal se, co říká na výhru 2:1. „Skvělé! Ale je opravdu krásné vidět Rosického zpátky...“

Byla to v Londýně událost, že se tvořivý záložník doléčil po srpnové operaci kolenní chrupavky a je použitelný pro první tým. I na oficiálním twitterové­m účtu Arsenalu se ještě během utkání objevila Rosického fotografie s nápisem: „Jak se vám líbí vidět tohoto muže v dresu Arsenalu, Kanonýři?“

To už neplatí. Aktuálnějš­í otázka zní: na jak dlouho odhadujete další Rosického absenci?

Statistici spočítali, že od roku 2006, co hraje za Arsenal, chyběl kvůli zdravotním komplikací­m v součtu víc než 3,5 roku! Včerejší příhoda je už 37. zranění v jeho londýnské éře. To jsou extrémní čísla. Kvůli tomu se také dostal do jedenáctky nejčastěji zraněných fotbalistů anglické ligy ve 21. století...

A taky si ještě za Arsenal nezahrál společně s brankářem Petrem Čechem, který v létě přišel z Chelsea.

V sobotu spolu seděli na lavičce, Čech odpočíval. To se zítra proti Southampto­nu jistě změní: tým hraje v anglické lize o titul a kouč Wenger nemá důvod ho dál šetřit.

Rosického šetřit musí. Bohužel.

 ?? Tomáš Rosický nastupuje jako střídající hráč za Arsenal. Zahrál si posledních 19 minut proti Burnley, ale znovu se zranil.
Foto: Profimedia,cz ??
Tomáš Rosický nastupuje jako střídající hráč za Arsenal. Zahrál si posledních 19 minut proti Burnley, ale znovu se zranil. Foto: Profimedia,cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia