MF DNES

Nezastavit­elný Djokovič. Je nejlepším hráčem historie?

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

MELBOURNE Nejprve zaťal pěst, pak se sklonil ke kurtu a políbil ho.

„Máme s Rod Laver Arenou milostný vztah,“culil se tenista Novak Djokovič na tiskové konferenci.

Aby ne. Včera byl už pošesté v historii v Melbourne Parku králem. Ač hrál ve finále Australian Open s papírově nejtěžším možným soupeřem, na cestě za výhrou nezaváhal: světovou dvojku Andyho Murrayho porazil 6:1, 7:5, 7:6 (7:3).

V novém vydání žebříčku bude mít před nejbližší konkurencí náskok skoro 8 000 bodů. Tak suverénně současnému tenisu kraluje.

Až se nabízí otázka: Poznal tenis vůbec někdy lepšího hráče?

Rod Laver, Pete Sampras, Rafael Nadal... A zejména Roger Federer. Ti bývali dřív v debatě o „nejlepším z nejlepších“zmiňováni nejčastěji. Čísla mluví pro Federera – je rekordmane­m v počtu vyhraných grandslamů (17) i týdnů strávených v čele žebříčku (302).

Na takové mety zatím Djokovič nedosáhl, ač má v 28 letech ještě relativně dost času své statistiky vylepšovat. Jenže už nyní se najde dost argumentů pro tvrzení, že právě on je tím největším, právě on vyčnívá i při pohledu do minulosti.

Jeden z těch nejpádnějš­ích? Pozitivní vzájemná bilance se všemi ostatními hvězdami současnost­i: Djokovič dlouhodobě vede nad Murraym (22-9), čerstvě získal náskok na Federera (23-22), nedávno i na Nadala (24-23).

Jak moc Djokovič své nynější konkurenty převyšuje, ukázaly i poslední týdny. Ve finále v Dauhá zničil obávaného soka Nadala 6:1, 6:2 a soupeř jen uznale líčil: „Od chvíle,

co znám tenis, jsem neviděl nikoho hrát na tak vysoké úrovni.“

V semifinále Australian Open drtil Federera 6:1, 6:2, než se jeho věhlasný soupeř vzchopil a uhrál

Je můj! alespoň set; přesto si nakonec Djokovič hlídal vítězství s přehledem.

A včerejší duel s Murraym? Další ukázka Srbovy síly. První game uhrál soupeř až za stavu 0:5. Pak sice Murray hru vyrovnal, ale v rozhodujíc­ích chvílích lepší nebyl.

Další argumenty? Ač je ošidné srovnávat jednotlivé tenisové éry, ta současná je považována za možná nejsilnějš­í v dějinách. Přesto i v ní Djokovič vyčnívá. Jeden grandslamo­vý titul získal po výhře nad Tsongou, v dalších 10 finále však překonal Nadala, Federera či Murrayho.

To jména soupeřů, které v grandslamo­vých finále porážel Federer, většinou až tak věhlasná nejsou: Safin, Roddick, Philippous­sis, Baghdatis, González...

I z toho pohledu je obdivuhodn­é, jak suverénně nyní Djokovič konku- renci drtí. Loni prohrál z 88 zápasů jen šest. Od US Open 2015 má bilanci 38-1 (a 17-1 se soupeři z Top 10). A nezdá se, že by se chystal zvolnit.

„Není na něm znát, že je mu 28 let,“všimla si bývalá světová jednička Mats Wilander. „Jeho servis se lepší, forhend také. Pořád se v něčem zlepšuje, hledá nové cesty. Nikdy jsem nic takového neviděl.“

Ano, stále mu chybí titul z grandslamo­vého Roland Garros. Nemá ani olympijské zlato. Už nyní však v tenise dokázal dost na to, aby se řadil mezi největší hráče historie.

„A pokud překoná Federerův rekord v počtu grandslamů? Pak se proti němu budou argumenty hledat těžko,“řekl slavný tenisový kouč Nick Bollettier­i.

S každou další trofejí jich je méně a méně.

 ?? Novak Djokovič líbá pohár pro vítěze v Melbourne. ??
Novak Djokovič líbá pohár pro vítěze v Melbourne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia