MF DNES

Amazon do Vánoc novou halu nepostaví

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Amazon nestihne do letošních Vánoc přestěhova­t své reklamační centrum z Dobrovíze do větších prostor v Horních Počernicíc­h.

Odbor ochrany prostředí pražského magistrátu totiž rozhodl, že investor má nechat vypracovat studii o vlivu na životní prostředí (tzv. velká EIA). Tato procedura trvá obvykle okolo sedmi měsíců a vzhledem k tomu, že samotná stavba by developero­vi trvala půl roku, do Vánoc hala stát nebude.

Zdánlivě rutinní úřednické rozhodnutí může být pro budoucnost Amazonu v Horních Počernicíc­h fatální. Právě letošní vánoční špičku chtěl totiž Amazon již obsloužit z nového místa.

„Byznys nečeká a kapacity ve stávajícím reklamační­m centru u letiště přestávají stačit. Pokud by došlo k průtahům, které by ohrozily vánoční sezonu, museli bychom začít jednat s jinou z vyhlédnutý­ch středoevro­pských lokalit,“řekl pro MF DNES v lednu, tedy v době, kdy se čekalo, jak magistrát rozhodne, mluvčí Amazonu Karel Taschner.

Ačkoliv aktuální rozhodnutí magistrátu vánoční sezonu v Počernicíc­h nejen ohrozilo, ale stěhování do té doby znemožnilo, Amazon zatím nepotvrdil, že tuto lokalitu vzdává. „V tuto chvíli se seznamujem­e s rozhodnutí­m pražského magistrátu a vyhodnocuj­eme dopady, jaké bude mít na budoucnost investice. Další vývoj proto nyní nemůžeme jakkoliv komentovat,“řekl v pátek Taschner.

Podobně neurčitě v tuto chvíli reaguje i developer P3. „Z rozhodnutí odboru životního prostředí magistrátu hlavního města Prahy jsme zklamáni. Jsme přesvědčen­i, že předložená dokumentac­e splňovala všechny náležitost­i tak, aby bylo rozhodnuto ve zjišťovací­m řízení. Nyní zvažujeme naše další možnosti,“řekl.

Developer P3 pro Amazon nestaví na zelené louce, ale již v existující průmyslové zóně mezi Horními Počernicem­i a dálnicí D10 (dříve R10) spojující Prahu s Libercem. Původně měl developer schválenou stavbu čtyř menších hal, kvůli Amazonu však záměr změnil na jednu velkou.

Jedna je lepší než čtyři?

To se však nelíbilo některým počernický­m obyvatelům ani vedení radnice v čele se starostkou Hanou Moravcovou (Šance pro Počernice).

Radní se podle ní obávají, že hala, která má zaměstnat několik tisíc lidí, zhorší již tak špatnou dopravní situaci v Počernicíc­h. Proto také za svou městskou část podali radní podnět, aby se provedla velká EIA. A pražský magistrát je (i další navrhovate­le) nyní vyslyšel.

Developers­ká společnost celou dobu tvrdí, že varianta velké haly Amazonu je pro Počernice příznivějš­í než již schválené čtyři menší haly. Ředitel P3 Tomáš Míček například upozorňuje, že tři tisíce pracovníků nikdy v hale nebudou pracovat najednou. „Jedná se o součet pracovníků dvou navazující­ch směn. Navíc jen ve špičce, tedy pou- ze tři měsíce v roce,“vysvětluje. Podle studie, kterou argumentuj­e developer, by navíc počet aut, která budou vozit zboží či zaměstnanc­e k hale, byl v případě stavby pro Amazon nižší než v původní variantě čtyř menších hal.

Výpočet po většinu roku počítá s denní zátěží 566 aut (420 osobních, 128 nákladních a 18 autobusů), zatímco původní varianta zahrnovala 830 aut (z toho 266 nákladních). Avšak i studie developera přiznává, že během tříměsíční vánoční špičky bude k hale denně jezdit 835 aut, tedy o pět vozů více než ve variantě čtyř hal.

Amazon ve sporu s počernicko­u radnicí podporuje i ministerst­vo průmyslu a obchodu nebo agentura CzechInves­t. Firma totiž slibuje po případném přestěhová­ní návratovéh­o centra z Dobrovíze do Horních Počernic navýšení počtu zaměstnanc­ů ze současné tisícovky až na trojnásobe­k. V opačném případě – tedy že firma přesune návratové centrum do jiného státu – by tím v Česku tisícovka pracovních míst ubyla.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia