MF DNES

Hra stínů ve zmrzlé zemi. Česká štafeta už zase vítězí!

-

éftrenér Ondřej Rybář uprostřed týdne doma v Budíkově přemýšlí: „Zvou mě do televize, ať dělám spolukomen­tátora štafety holek. Jen nevím, jestli je vhodné, abych tam šel.“Nakonec kývne. Zdeněk Vítek, trenér žen, mu proto posílá textovku: „Budeme se ti to snažit co nejvíc ulehčit.“A jak řekne, tak udělají. Presque Isle, den třetí, podvečer. Mráz minus 12. Eva Puskarčíko­vá si před štafetou „koupe“zmrzlé ruce ve sněhu, to je její recept, jak je trochu rozehřát. „Ale asi jsem si měla vykoupat i nohy,“dumá pak.

Přesto je její první úsek stejný jako už mnohokrát: spolehlivý.

Ten druhý, v podání Lucie Charvátové je naopak tradičně divoký. Na stojku přijede čtvrtá a brzy je zle. „Zaseklý náboj,“hlásí Vítek.

Vzápětí je ještě hůř. Kam že to letěla Lucčina třetí rána? „Do meze.“Televizní grafika ji ani nezaznamen­á, jelikož čidlo, umístěné na stavu, nic nepocítí. Nervová soustava kolabuje a výsledkem je trestné kolo. „Takhle sebevědomí nenabere,“lituje Rybář. Charvátová se na trati snaží nahnat, co se dá.

V poločase závodu platí: Češky jsou deváté, ztrácejí 45 vteřin.

„Slepé“ženy v americké tmě

„Gábina by nás mohla vytáhnout do čtyřky,“usoudí Vítek. Ale podcení excelentní formu slečny z Jablonce. Ve svém třetím kole se Soukalová prožene i kolem vedoucí Rusky Podčufarov­ové, český rychlík letí vedle sibiřské lokálky.

A teď se ukaž, Veroniko. Finišmanka Vítková si veze „polštář“šestnáctiv­teřinového náskoku. Na ležce v Canmore zlikvidova­la šance smíšené štafety. Tentokrát s dvojím dobitím odstraní hrozbu a vyráží... Kam vlastně? Aha, do tmy tmoucí.

Osvětlení trati i střelnice je žalostné aneb americký výsměch biatlonu. „Hra stínů,“říká Rybář. „Jela jsem jako slepá,“tvrdí Ukrajinka Pidhrušná. Vítková se při sjezdech bojí. A pod sjezdy stojí organizáto­ři s rozpřažený­ma rukama, aby náhodou nezabočily do lesa.

Poslední stojka je testem nervů, ostrého zraku a prokřehléh­o těla. Má úplně promrzlá chodidla, necítí se ideálně v poloze. Míjí druhý terč. Před dobitím málem začíná dělat dřepy, jak jí tuhnou nohy.

Dvě opravy kazí. Zbývá poslední rána. Teď musíš! „Pořádně mi zatrnulo. Vybavilo se mi Canmore.“

Potom obstojí. Zato Ruska Šumilovová míří na dvě trestná kola.

Poslední stovky metrů už si Češka vychutnává. Před cílem si plácne s Vítkem, hrnou se k ní tři spolubojov­nice. „Je to fantastick­é, neuvěřitel­né,“vykládá Puskarčíko­vá.

České biatlonist­ky, loni majitelky malého glóbu, už opět ve štafetě vítězí!

— Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia