MF DNES

Reforma pokut

Bodový systém by měl v roce svých desátých narozenin projít velkou reformou. Ministr dopravy chce zpřísnit pokuty za alkohol, za nedovoleno­u rychlost či za vjetí na přejezd na červenou. Nejčastějš­í přestupky a Ťokův navrhovaný sazebník

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Pokud vás policie přistihne s telefonem u ucha za volantem, zaplatíte 2 500 korun. Žádné smlouvání, žádné „vyřešení domluvou“, prostě jasná sazba.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) celkem v tichosti připravil největší reformu bodového systému a pokut od jeho uzákonění v roce 2006.

MF DNES má k dispozici kompletní navržený sazebník pokut. Ministr dopravy zároveň obhajuje svůj návrh ve velkém rozhovoru. „Zavádíme princip dvakrát a dost nebo třikrát a dost,“popisuje svůj systém ministr Ťok.

„Dvakrát a dost“znamená, že celkem častou sazbou v návrhu je šest bodů, aby se člověk vybodoval, když něco provede dvakrát.

Jde třeba o způsobení nehody se zraněním, zakázané předjížděn­í nebo velké překročení rychlosti o víc než 40 kilometrů v hodině v obci. Ministrův mluvčí Jakub Stadler nicméně připustil, že i mimo princip „dvakrát a dost“bude nadále hrozit za některé přestupky zákaz řízení jako nyní.

Dále se zavádí drakonická výše pokuty až 75 tisíc korun, což už je cena ojetého auta. Náleží například za jízdu bez řidičáku nebo jízdu v totální opilosti.

Sazebník čítá na čtyřicet přestupků s novými ciframi bodů a pokut. Ministerst­vo ukázalo i milosrdnou tvář, a některé přestupky „naopak“zlevní. Řešení přestupku „domluvou“se úplně neruší. Ťok říká, že například chůzi po silnici mimo obec za tmy bez reflexního pásku (povinnost bude platit od této soboty) by neměla policie zpočátku pokutovat, ale spíš pásky rozdávat.

Redakce dala Ťokovu tabulku k posouzení dopravním expertům i politikům. Nikdo z nich návrh úplně nesepsul, i když každý navrhl nějaké změny.

„Zvýšení bodového postihu za nepřipoutá­ní řidiče či spolujezdc­e pásem při jízdě autem minimálně v obci mi přijde příliš přísné,“říká třeba advokát Josef Biňovec, který se specializu­je na dopravu. Ten by upřel větší pozornost na jízdu ve vyhrazeném pruhu, na červenou a nedovolené couvání. Pouze poslanec za ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura již v ČTK řekl, že „stát by měl jít méně represivní cestou a zaměřit se na prevenci“.

Ministr zmínil i to, že řidič by mohl dostat informaci, že se mu v registru připisují body, přes SMS.

PRAHA Na počátku byly dvě zkušenosti, které odstartova­ly velkou reformu bodového systému. Srážka Pendolina s kamionem ve Studénce a roční statistika mrtvých na silnicích, jejichž počet se začal zase zvyšovat.

Proto ministr dopravy také začal pokutami za to, když řidič přes zákaz vjede na železniční přejezd, a za vysoké překročení rychlosti. Na místě řidič zaplatí policii pět tisíc korun, ne méně, ne více. Pokud ovšem nebude hazardér z přejezdu souhlasit, čeká ho správní řízení s horní sazbou až 25 tisíc korun.

MF DNES přináší průvodce novými pokutami a body, které navrhuje ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Bodové ohodnocení se nicméně u nedovolené jízdy na přejezdu snižuje ze 7 na 6 bodů. Zmírnění může na první pohled vypadat nelogicky, ale není to tak. Jednak šest bodů podtrhuje princip „dvakrát a dost“, jednak se stejně i dnes zpravidla řidič vybodoval už po dvou přestupcíc­h takovéhoto kalibru. I za velké překročení rychlosti bude hrozit pokuta až 25 tisíc korun.

Ministerst­vo dopravy upozorňuje v podkladech k „novému bodovému systému“, že nepřiměřen­á rychlost zavinila loni 40 procent smrtelných nehod.

Malou „ochutnávku“z nového bo- dového systému už nabídl ministr Ťok v pořadu Otázky Václava Moravce ČT předminulo­u neděli. Největší pozornost upoutala další položka – pokuta až 75 tisíc korun za jízdu s víc než jedním promile alkoholu v krvi.

Neznamená to, že tak vysokou částku úřad vyměří každému opil- ci. Podle Ťokových představ si modelově tuto pokutu zaslouží jedinec, který zběsilou jízdou v opilosti někoho zraní, způsobí i materiální škodu a navíc by měl asi patřit příjmově do vyšší vrstvy.

Pro doplnění, oněch ohromující­ch 75 tisíc korun bude hrozit v horní sazbě nově i za odmítnutí zkoušky na alkohol, za jízdu bez řidičáku a za přestupek „řízení cizincem po vybodování“(obdoba jízdy bez řidičáku u Čechů).

Nesprávné parkování „zlevní“

Před několika týdny MF DNES publikoval­a článek o tom, že pokuty za rychlost se hodně liší město od města. Při té příležitos­ti také ministr Ťok slíbil, že zavede u některých přestupků fixní pokuty. Prostě už žádné smlouvání s policistou.

V návrhu je například pokuta 1 500 korun za jízdu bez pásu, 2 500 korun za telefonová­ní a 5 000 korun za jízdu na červenou, se kterými také nejde hýbat nahoru ani dolů.

U většiny konkrétníc­h položek je i stručné zdůvodnění, proč se pro ně ministerst­vo rozhodlo.

Dokončení na str. 3

Dokončení ze str. 2 Například vysoká bloková pokuta za jízdu na červenou odráží skutečnost, že loni zemřelo 89 lidí při nehodách, které způsobilo nedání přednosti v jízdě.

Telefonová­ní za jízdy zase bylo loni příčinou 15 tisíc nehod, při kterých zahynulo 90 lidí. A teď opačný trend. Shovívavos­t. V tabulce je uvedeno i několik přestupků, které ministerst­vo dopravy nepovažuje za tak nebezpečné, a snižuje sazbu pokuty.

Typově je to jízda se zhasnutými světly (dříve dokonce bodovaný přestupek), doma zapomenuté doklady nebo špatné parkování (samozřejmě s výjimkou parkování na místě pro invalidy).

Dnes mohou chybujícíh­o stát tyto přestupky až 2 000 korun na místě. Právě tolik činí maximální sazba blokové pokuty. Ta zlevní o pě- tistovku na 1 500 korun. Dolní sazba zůstává nulová. Jinými slovy policista pořád může přestupek vyřešit „domluvou“a jen řidiče upozornit, ať si rozsvítí.

Plaťte na místě, motivuje ministr

V celé Ťokově reformě je vůbec znát snaha motivovat řidiče, aby platili pokuty na místě policistům a nezatěžova­li komise na magistráte­ch.

Projasní se i počty bodů. Zatímco dnes existují přestupky za 2,3, 4, 5 nebo 7 bodů, nový sazebník je jednodušší.

Už zná jen cifry 2, 4 a 6. To přesně odpovídá principu „dvakrát a dost“nebo „třikrát a dost“za závažné přestupky.

Ministerst­vo plánuje vyřešit ještě jednu věc, která současná silniční pravidla dost znepřehled­ňuje. Všichni dobře vědí, že za 12 bodů následuje roční distanc. Jenže ve sku- tečnosti člověk přijde mnohem spíš o řidičák kvůli „zákazu řízení“, který se k trestu za přestupek přidává jaksi bokem – často jen na půl roku. Třeba když někdo nezastaví na stop- ce. Ministr Ťok chce katalog zákazů řízení proškrtat a nechat je opravdu jen za nejzávažně­jší přestupky, jako je jízda s alkoholem v krvi. Za pozornost stojí ještě několik konkrétníc­h „pastí“na řidiče: vezměme si překročení rychlosti v obci o víc než 20 km/h a mimo obec o 30 km/h.

To je relativně závažný, ale pořád poměrně častý přestupek. Představte si, že vás chytí, jak jedete po dálnici přes 160 km/h nebo v obci 74 km/h. Nic výjimečnéh­o. Dnes člověk může vyváznout i s pokutou pár stovek. Ťok slibuje „fixní blok“v ceně 2 500 korun.

Největším „skokanem“mezi přestupky co do výše pokuty je asi ignorování zákazové značky. Tady totiž hrozí dosud překvapivě nízká maximální pokuta 2 500 korun. Nově je to až 25 tisíc korun. Projekt má jednu slabinu. Ťok chce velkou diskusi, než návrh půjde do vlády. Jenže legislativ­ní proces trvá měsíce, za rok a půl se konají sněmovní volby a po nich už může přijít jiný ministr. Moc času není.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia