MF DNES

První milost dostal sériový podvodník

- Václav Janouš, Jakub Pokorný s přispěním reportérů MF DNES

PRAHA Pavel Mareš, kterého osvobodil svou první milostí prezident Miloš Zeman, je podvodník, který za tři roky spáchal osmatřicet podvodů.

Okresní soud v Pelhřimově jej poslal na tři roky do vězení a nepomohlo mu ani odvolání, v kterém tvrdil, že své zákazníky o zálohy obrat nechtěl a práci chtěl dokončit. MF DNES získala rozsudek, ve kterém jsou všechny přečiny vůbec prvního trestaného, který dostal od prezidenta Miloše Zemana milost, dopodrobna popsány.

Mareš dostal trest za nejběžnějš­í podvody. Za to, že si objednával zboží a materiál, ač podle soudu věděl, že jej nebude moci zaplatit. Neplatil za telefon, za objednané dřevo, okna, ale třeba ani za servis své Škody Octavia.

Nejvyšší částku vylákal od manželů, kteří si u něj objednali stavbu rodinného domu za téměř 2,3 milionu korun. Platili mu zálohy, celkově za 2,2 milionu, z kterých však prostavěl pouze 1,6 milionu korun. „Dílo v rozporu se smlouvou o své vůli ve sjednané lhůtě ani později nedokončil a vylákaný přeplatek ve výši 634 tisíc nevrátil ani po odstoupení objednavat­elů od smlouvy,“píše v rozsudku soudkyně Jitka Papežová.

Marešovy činy rozděluje do dvou skupin: v té první podvedl zákazníky, kteří si u něj objednali práce a zaplatili zálohy, v druhé pak neplatil za materiál.

už zítra v Magazínu DNESBTV

Václav Janouš, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

PACOV Pavel Mareš začal podnikat v roce 2006. Pronajal si dílny v budově firmy Auto Pacov, nabízel stavební a truhlářské práce. Dařilo se mu, práce přibývalo, a tak přijal dva zaměstnanc­e.

Jenže někteří zákazníci mu neplatili a do firmy se nevracely peníze. Větší problémy přišly v roce 2009, kdy mu leasingová firma sebrala automobil, protože nesplatil dvě měsíční splátky, a podnikání – respektive chybějící peníze – začal „lepit“z dalších a dalších záloh na práci, kterou lidem nasliboval. Tím začal kolotoč problémů, na jejichž konci byl tříletý trest vězení.

Mimo to ani nevedl přesné účetnictví o tom, jak si firma stojí. „Nevedl účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady sloužící k přehledu o stavu hospodařen­í a majetku nebo k jejich kontrole, ač je k tomu podle zákona povinen,“píše ve zdůvodnění rozsudku soudkyně Jitka Papežová.

Před soudem Mareš hájil chybějící účetní evidenci tím, že měl účetní firmu, ale s tou z finančních důvodů spolupráci ukončil a od roku 2008 si účetnictví zpracováva­l sám.

Škodu způsobil čtyřiatřic­etiletý živnostník především firmám z Pelhřimovs­ka, kde podnikal, ale i společnost­em z Jihočeskéh­o i Západočesk­ého kraje. Celkově pak Zemanem osvobozený řemeslník spáchal škodu za téměř tři miliony korun. „Polehčujíc­í okolnost byla shledána v dosavadní bezúhonnos­ti obžalované­ho a přitěžujíc­í pak v počtu poškozenýc­h a výši způsobené škody,“dodala soudkyně v rozsudku.

MF DNES se snažila muže kontaktova­t, avšak telefonní čísla, kte- rá měl napsána na sebe, ale za která neplatil v minulosti poplatky, dnes patří lidem, kteří jeho jméno slyšeli poprvé. „Vůbec toho člověka neznám a toto telefonní číslo mám už roky,“divil se například jeden z majitelů čísla, které dříve patřilo Marešovi.

Vypátrat, kde dnes bydlí a jak je nemocný, což byl hlavní argument pro udělení milosti, se prozatím nepodařilo. Hrad zveřejnil pouze iniciály živnostník­a bez bližších podrobnost­í, ačkoliv za prezidentů Václava Klause a Václava Havla byla jména omilostněn­ých veřejná. „My jsme zvolili jiný přístup, dbáme na ochra

nu osobních údajů,“ko- mentoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Dále řekl, že nejprve byl Zeman kritizován za to, že neuděluje milosti, a nyní, že ji udělil.

Prezidente­m omilostněn­ý živnostník Pavel Mareš z Pelhřimovs­ka si začal podvody opatřovat peníze, když se mu přestalo dařit v podnikání.

Jednomu ano, jiné ne

Mluvčí tak naráží mimo jiné na reakce úředníků z ministerst­va spravedlno­sti, kteří mimo záznam říkají, že zcela nepochopil­i klíč, podle kterého Zeman milosti uděluje.

„Na Hrad jsou z ministerst­va automatick­y odeslány žádosti o milost, kde jsou závažné zdravotní důvody. Neposuzuje­me, jestli jde o krádež, nebo o vraždu,“uvedl zdroj redakce z resortu.

Dodal, že na Hrad zamířila souběžně s žádostí Pavla Mareše ještě další, velmi podobná té jeho. „Lišily se jen výší způsobené škody. Jde o paní, která má onkologick­ý problém, a rovněž jí kvůli tomu soud dvakrát přerušil trest,“uvedl zdroj MF DNES.

Zeman udělení své první milosti za tři roky v úřadu zdůvodnil právě tím, že muž si část trestu odseděl a poté byl podmíněně propuštěn do nemocniční­ho ošetřování. Trpí roztroušen­ou sklerózou, která se už u něj – podle jeho advokáta – rozvinula do takové míry, že jej ohrožuje na životě.

„V jeho případě je to velmi závažné,“řekl advokát Pavel Rameš, který žádost o milost podával a sám byl překvapen, že u prezidenta uspěl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia