MF DNES

Sjeté gumy, prasklé sklo. A policie sebere techničák

-

PRAHA Rozbité čelní sklo, sjeté brzdové destičky, ojetý vzorek na pneumatiká­ch nebo prasklý výfuk. To jsou závady, za něž může majitel poškozenéh­o auta již brzy přijít o malý technický průkaz, pokud jej na silnici zastaví policisté.

Odebírání malých „techničáků“umožňuje lednová novela zákona o provozu na pozemních komunikací­ch, dosud však chybí vyhláška, která určí, za jaké konkrétní závady o něj řidič přijde.

Ministerst­vo dopravy nyní vyhlášku zaslalo do připomínko­vého řízení, o jejím obsahu informoval časopis Týden.

Vadí i hodně promáčklá karoserie

V navrhované vyhlášce jsou vedle výše uvedených závad i závažnější poškození, jako například deformace uložení motoru, zkřivení nápravy, promáčknut­í karoserie až do vnitřku vozidla nebo citelné poškození kol.

„Nové opatření má smysl, protože na českých silnicích pořád jezdí dost aut, která jsou v tak špatném technickém stavu, že nemají co dělat v provozu,“řekl Týdnu Petr Vomáčka z Ústředního automotokl­ubu.

Majitel dostane techničák zpět poté, co jeho vůz projde STK neboli technickou kontrolou. S potvrzením si pak pro něj bude moci zajít na obecní úřad. Za jízdu bez malého techničáku může řidič dostat pokutu až dva tisíce korun.

Bič na špatně opravené bouračky

Policie o odebírání technickýc­h průkazů usilovala několik let. „Když si dnes koupíte nové auto, po roce nabouráte a necháte si ho opravit, přičemž oprava nebude odborně provedena, tři roky nemusíte na technickou kontrolu a vaše auto ohrožuje nejen vás,“zdůvodnil již před časem její šéf Tomáš Lerch.

Novela zákona zavedla i další úpravy, například chodci musí od února nosit na silnici mimo obec reflexní prvky. Zákon také umožní odebrat na půl roku řidičský průkaz těm, kdo by přejížděli železniční přejezd v době signalizac­e příjezdu vlaku. (cen)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia