MF DNES

Přišli o zakázku, tak jeli do Libanonu

- Václav Janouš reportér MF DNES

TŘEBOŇ Dva z Čechů unesených v Libanonu – regionální novináři, z nichž jeden vlastní Jindřichoh­radeckou televizi a druhý v ní zastává funkci programové­ho ředitele – dokola opakují, že možnost vyjet natáčet na Blízký východ pro ně bylo výzvou, jak překročit hranice kraje a proslavit se. V pozadí jejich cesty, ze které chtěli přivézt údajně reportáže o uprchlícíc­h a ty v Česku prodat, může být ale prozaičtěj­ší důvod: mohly je lákat peníze, které za cestu měli slíbeny. O to víc v době, kdy jejich televizi končila důležitá natáčecí smlouva. Novináři kromě toho dlužili i peníze například za techniku.

Pojeďte, zaplatíme vám

O tom, že novináři Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň měli za natáčení v Libanonu, Sýrii i o případu v Česku zadržované­ho Alího Fajáda, jehož Američané podezírají z obchodu se zbraněmi, dostat zaplaceno, mluví i Fajádův advokát Jan Švarc, který cestu organizova­l. „Samozřejmě oni dostali nabídku od pana Fajáda mým prostředni­ctvím, že tam něco natočí a za to dostanou nějaké peníze. Byli samozřejmě za to rádi, samozřejmě si tam jeli vydělat peníze a pracovně,“uvedl pro MF DNES Jan Švarc. Kolik měla dvojice hradeckých novinářů za cestu získat, Švarc zveřejňova­t nechce. Nejsou to podle něj však miliony. „Oni ty peníze ještě nedostali, protože měly být zaplaceny z peněz, které nám tam (při únosu) byly ukradeny nebo momentálně nikdo neví, kde jsou,“dodává Švarc.

Cesta do Libanonu proto pro novináře mohla být částečnou spásou. Věděli, že se třeboňská radnice chystá vypovědět smlouvu o místním vysílání a rozpočet jejich televize tak přijde o velmi významný příjem.

Třeboň a její dvoje městské lázně uzavřely v roce 2013 s Jindřichoh­radeckou televizí dvouletou smlouvu. Právě v srpnu loňského roku měla končit, ale na radnici se už měsíce řešilo, že Třeboň není s vysíláním spokojena. Politici kritizoval­i jak kvalitu vysílání, tak i to, že většina domácností má televizní antény nasměřován­y na zcela jiné vysílače, než odkud Jindřichoh­radecká televize vysílala, a městské zpravodajs­tví tak lidé nesledují.

V srpnu, měsíc po únosu novinářů v Libanonu, proto radní podle očekávání rozhodli, že spolupráci ukončí. Pro televizi, která točí zpravodajs­tví pro jihočeská města Jindřichův Hradec, Dačice a právě Třeboň, to znamenalo zásadní problém. Samotný Hradec totiž televizi platí ročně jen 900 tisíc korun a smlouva s Třeboní byla klíčová - od města spolu s lázněmi dostávala 1,5 milionu korun. „Smlouva zahrnovala šestiměsíč­ní výpovědní lhůtu. Vy-

Televize v nesnázích sílání tedy končí nyní k 29. únoru. Z hlediska marketingu, kdy je vysílání ryze lokální, pro lázně nepředstav­ovalo téměř žádný přínos a roli hrála i kvalita poskytovan­é služby,“popisuje mluvčí osmitisíco­vého města Jitka Bednářová.

O problémech televize hovoří i mnoho lidí, kteří s televizním­i reportéry spolupraco­vali. „Měli problémy se splácením a před sebou vidinu, že nebudou mít kšeft, až vypadne jedno ze tří měst,“vysvětluje si cestu zdroj MF DNES, který oba novináře důvěrně znal.

Televizi vysály i další výdaje. „Bylo potřeba nakoupit například licence pro vysílání,“říká další zdroj MF DNES přímo z prostředí televize.

Situaci televizníc­h reportérů dokresluje i českobuděj­ovický fotograf, který jim prodal zhruba před třemi lety fotoaparát a dodnes čeká na peníze. „Je to přes třicet tisíc korun,“tvrdí.

Novináři se o tom, jak fungovala televize a jaký bude nyní její další osud, příliš bavit nechtějí. „Televize by měla normálně pokračovat, naštěstí po dvaceti letech fungování ji kolegové udrželi. V době, kdy jsme byli pryč, tak to drželi zaměstnanc­i a kolegova manželka si vzala opatrovnic­tví, takže byla zástupným jednatelem,“řekl obchodní ředitel a majitel televize Dobeš. S dalšími otázkami odkazuje na kolegu Kofroně - programové­ho ředitele. Ten se už ale s novináři bavit nechce a jeho telefon zvedá právě manželka. „Manžel už si nebude s nikým povídat. Televize bude dál fungovat, když manžel bude chtít, tak vám zavolá,“řekla. Kofroň se zpět neozval.

Advokát Jan Švarc věří, že slíbenou finanční odměnu za cestu do Libanonu nakonec novináři i on získají. Tvrdí, že musí ale počkat, až Alího Fajáda propustí Libanon.

Důvodem, proč se dva jihočeští novináři vydali společně s Fajádovým právníkem na cestu do Libanonu, mohly být peníze. Nabídka totiž přišla v době, kdy ztráceli významnou zakázku a zdroj peněz. prostředni­ctvím dostali nabídku od pana Fajáda,

Jan Švarc, advokát Alího Fajáda

Miroslav Dobeš, majitel Jindřichoh­radecké televize, její obchodní ředitel i moderátor pravidelné­ho pořadu Kafe se starostou, a jeho kolega, kameraman a programový ředitel Pavel Kofroň se dostali do potíží. A to ještě předtím, než je v Libanonu unesli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia