MF DNES

Škola možná potrestá i další studenty, kteří jsou na videích

-

PRAHA Na Střední průmyslovo­u školu Na Třebešíně se snáší čím dál větší kritika v souvislost­i s případem šikany tamní učitelky ze strany studentů. Vedení školy už podmínečný­m vyloučením potrestalo tři hlavní aktéry z videí, která zachycují obtěžování pedagožky. Ve hře je i jejich bezpodmíne­čné vyloučení. Nyní zvažuje i potrestání dalších žáků, kteří ve videích figurují.

„Nemůžu vám říct, o kolik studentů se jedná, vše se teprve řeší, ale rozhodně zvažujeme, že budou potrestáni,“sdělila zástupkyně ředitele Taťjana Kubíková. Dodala však, že o tom musí rozhodnout ředitel, který je momentálně v pracovní neschopnos­ti. Videa nyní zkoumá třídní profesor, který žáky dobře zná.

Do dění se vložila ministryně školství Kateřina Valachová, která včera prohlásila, že se osobně obrátí na zřizovatel­e školy, tedy na pražský magistrát, aby záležitost prošetřil. Tamní úředníci ale vyčkávají, jak dopadne vyšetřován­í České školní inspekce a oblastního inspektorá­tu bezpečnost­i práce.

Zástupkyni ředitele chodí výhrůžné e-maily i SMS zprávy a na internetu vznikla petice za odvolání vedení školy. „Není možné, aby škola půl roku kryla týrání učitele a odůvodňova­la to tím, že neměla dostatečné signály o tom, že něco není v pořádku,“říká Adam Halmoši, který petici založil kvůli tomu, že ho celá kauza pobouřila.

Její signatáři žádají, aby se co nejdříve sešla školská rada a aby magistrát bez zbytečného odkladu projednal odvolání management­u školy.

„Je zapotřebí, aby kromě okamžitého řešení škola hledala i možnosti, jak podobným situacím do budoucna předejít,“uvedl včera náměstek primátorky Petr Dolínek. Podle informací úředníků učitelku v době, kdy na škole působila, Česká školní inspekce hodnotila velmi kladně. (bun, hel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia