MF DNES

Česká holka s kurdskou duší

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Studentka Markéta Všelichová chce odjet pomáhat Kurdům

Mladá, drobná dívka s dlouhými, na černo nabarveným­i vlasy sedí v pražské kavárně a ukazuje na svém mobilu fotografii ostatků neznámého džihádisty z teroristic­ké organizace ISIS.

Pořídila ji sama v severní Sýrii. Extremistu zabili Kurdové, kteří tamní území aktuálně ovládají. Na krku Markéty Všelichové se pohupuje přívěsek v barvách kurdské vlajky zhotovený ve tvaru neexistují­cího státu, o jehož zřízení sní miliony lidí.

V současné době utopický Kurdistán se rozkládá v okolí hranic mezi Sýrií, Tureckem a Irákem. Přívěsek dostala třiadvacet­iletá studentka Zemědělské univerzity od syrských Kurdů. Území, které po porážce organizace ISIS aktuálně ovládají, navštívila loni v prosinci a za pár dní se tam chystá znovu.

„Většinu toho, co vydělám, utrácím za cesty do Rojavy a za pomoc místním lidem,“popisuje.

Nejprve plánuje na konci února vydat se do Arbílu – hlavního města iráckého Kurdistánu. Zde se pokusí získat povolení pro přechod na syrskou stranu hranice do regionu Rojava. „Seznámila jsem se před časem s několika členy zdejší vlády, kteří mi slíbili pomoc,“vypráví Všelichová.

Autem do Kurdistánu

Od kontaktů se členy kurdské vlády v Iráku si slibuje, že se jejich prostředni­ctvím podívá na iráckou frontu. Právě při zmínkách o možnosti dostat se do blízkosti bitev, které kurdští bojovníci svádějí s teroristy, se Markétě Všelichové zajiskří v očích. Války s džihádisty a pomoc Kurdům – tím tahle dívka žije.

Až v Arbílu získá potřebné dokumenty, vrátí se krátce do Česka, kde spolu se čtveřicí přátel dokončí přípravy na cestu do syrského Kurdistánu. „Pojedeme autem. Počítám, že to bude něco přes tři tisíce kilometrů,“popisuje jejich plán Všelichová.

Je to tak podle ní zaprvé praktičtěj­ší a zadruhé by prý ráda cestou v Turecku zdokumento­vala zločiny, kterých se dopouští turecká armáda na tamních Kurdech.

„Tamní dění je zpravodajs­ky hrozně podceňovan­é,“lituje. Sama prý každý den dostává informace o několika civilních obětech. Před několika dny navíc začalo Turecko bombardova­t také Kurdy v Sýrii.

Kurdští dobrodinci

V Rojavě plánuje jejich skupina strávit asi tři týdny. V současné době však čekají na registraci občanského sdružení Victims of War Aid, prostředni­ctvím kterého by pak rádi vybírali finanční příspěvky na pomoc tamním obyvatelům.

Jejich plán je rozhodně jednoduchý – nakoupit konkrétním lidem konkrétní věci, které zrovna budou potřebovat. Jakkoli se syrští Kurdové proslavili jako velcí bojovníci, jimž se podařilo zbavit militantů z ISIS i jednotek věrných režimu syrského prezidenta Bašára Asada, jejich země během války utrpěla velké škody.

„Pojedeme do oblasti, kde většinu vesnic zničila válka. Lidé tam žijí v podstatě v troskách,“vypráví Všelichová s tím, že nejdříve budou

V Sindžáru

zjišťovat, co tam kdo přesně potřebuje, a pak to vyrazí nakoupit do větších měst. „Kamna, voda, jídlo, oblečení,“vyjmenováv­á položky, které se nejčastěji objevovaly na jejím nákupním seznamu při minulé návštěvě. Prý toho bude potřeba hodně. I proto se domluvila se svými kolegy, že si náklady na cestu bude každý hradit sám.

„Co vybereme, utratíme na pomoc místním,“plánuje Všelichová. Po zkušenoste­ch z poslední návštěvy počítá jen s minimálním­i náklady. S obdivem vypráví o lidech, kteří kvůli válce nemají nic, a přesto si z toho podle ní vůbec nic nedělají. Navíc jí ještě prý byli ochotni poskytnout pomoc. „Ten přívěsek, co mám na krku, jsem taky jen tak dostala na místním trhu,“vypráví.

Že by mohla svou cestou riskovat, si nepřipoušt­í. „Vím, kam jedu, co přesně je tam za skupiny.“

V regionu, kterým se přelila válečná fronta, se bude pohybovat bez průvodce. „Čím větší máš kolem sebe servis, tím jsi nápadnější,“tvrdí.

Pojedeme do oblasti, kde většinu vesnic zničila válka. Lidé tam žijí v podstatě v troskách. Markéta Všelichová studentka

 ?? Markéta Všelichová v troskách vesnice Sindžár, kterou zničily boje. ??
Markéta Všelichová v troskách vesnice Sindžár, kterou zničily boje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia