MF DNES

Příliš pomalu

-

Chlapec, který prý zavraždil třináctile­tou dívku, měl za své dřívější přečiny skončit v ústavu. Dostal se tam až po sobotní vraždě

U školy di. U dospělých pachatelů zvlášť závažných trestných činů zabere doba vyšetřován­í také minimálně šest měsíců,“odmítá žalobkyně odpovědnos­t za prodlevu.

Věci dostaly spád teprve po sobotní vraždě. Soud rozhodl o předběžném opatření a Daniel okamžitě putoval do výchovného ústavu v Boleticích na oddělení pro extrémní po- ruchy chování. „U nás prošel obvyklou adaptační fází, kde jsou příchozí seznámeni se svými právy a povinnostm­i. Nyní je ve skupině šesti dětí, které mají za sebou násilné činy,“popsal ředitel ústavu Pavel Bártík. Podle něj se v zařízení vyskytují momentálně čtyři vrahové mladší osmnácti let.

Ochranná výchova v uzavřeném oddělení může trvat pouze do zletilosti a mladí násilníci z „pasťáku“vycházejí s čistým rejstříkem.

Rozhodujíc­í je puberta

Že problémy s Danielem eskalovaly až v pubertě, znalce nijak nepřekvapu­je. „Povahové zvláštnost­i a náznaky disharmoni­ckého vývoje se sice obvykle objevují už dříve, ale Na základě předběžnéh­o opatření skončil ve výchovném ústavu v Boleticích.

teprve kolem puberty se to láme. Až tehdy se vlivem přílivu hormonů a adrenalinu osobnost strukturuj­e,“popisuje psychiatri­čka Marta Holanová.

Podle ní jsou profily mladých násilníků jako „přes kopírák“. Tito jedinci neuznávají autority, jsou necitliví a agresivní, někdy se u nich poruchy chování snoubí s ADHS. Proje-

Včera v jejich bytě nikdo nebyl. Chlapcova matka se na čas odstěhoval­a k dospělé dceři, protože nedokázala snášet pohledy sousedů a dalších lidí z ulice.

„První dva dny po té tragédii ji tady dokonce hlídala policie kvůli výhrůžkám ze strany rodiny oběti,“uvedla jedna ze sousedek.

Ani otec doma nebyl. „Toho jsem tu ani dřív moc nevídala, byl pořád pryč,“řekla žena z domu. Podle policistů byl muž i v den vraždy na cestách v Rakousku.

Před školou v Teplicích, kam zavražděná Eliška chodila, nyní hoří desítky svíček. Na svém profilu na Facebooku vystupoval­a jako patnáctile­tá, ve skutečnost­i jí však bylo pouhých třináct let.

 ??  ??
 ?? Před teplickou školou, kam třináctile­tá Eliška chodila, se objevily desítky svíček. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ??
Před teplickou školou, kam třináctile­tá Eliška chodila, se objevily desítky svíček. Foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia