MF DNES

Minisvětov­á válka v Sýrii: už to doutná

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PRAHA Sýrie se může stát Sarajevem velkého konfliktu. Země podporujíc­í své tamní chráněnce se chovají stále agresivněj­i i vůči sobě. Dosud nikdy nehrály tak vabank. Čím jsou boje mezi Syřany urputnější a čím víc hrozí strategick­á porážka či je na druhé straně na dosah ruky rozhodujíc­í vítězství, jako teď v bitvě o aleppo, tím jsou zahraniční patroni blíže k tomu, aby se střetli na ochranu svých zájmů.

Turecko v reakci na zničení nemocnic v aleppu po náletu prohlásilo, že „ruskému terorismu se dostane robustní odpovědi“.

Rusové zase varovali Turky, že pokud oni nebo Saúdové vyšlou vojáky do Sýrie, budou je „pravděpodo­bně bombardova­t“. Zdůvodnili to tím, že piloti je neodliší od povstalců, a navíc budou jednat na základě žádosti „legální syrské vlády“.

Asadovi vojáci

Saúdská arábie a Katar už oznámily, že jsou připraveny poslat do Sýrie pozemní jednotky, Turecko naznačuje totéž a současně to popírá.

Oficiálním důvodem pro případný vstup je boj proti terorismu, což je jen diplomatic­ký jinotaj pro operaci na záchranu protiasado­vských povstalců, jimž hrozí totální porážka. Je to trik stejného druhu, jako když Rusko svoji intervenci na záchranu asadova režimu skrylo pod slova o protiteror­istické akci.

Zatímco Rusko bombarduje v severní Sýrii povstalce podporovan­é Tureckem, to už čtyři dny ostřeluje z děl syrské Kurdy, kteří si kryti ruskými letadly klestí cestu na území protiasado­vské opozice.

Pro Turecko a Saúdy je nyní v banku všechno: pokud asad porazí povstalce (a nyní je na dobré cestě), bude to znamenat zhroucení turecké i saúdské politiky v Sýrii.

Obzvlášť Turecko je nyní v hrozivé situaci. asadovi lidé postupují úzkým koridorem mezi kurdskými državami k tureckým hranicím a vytlačují odtud nejen rebely, ale také Turkmeny, což jsou víceméně Turci, které úřady osmanské říše usídlily v severní Sýrii. a je tady ještě jeden problém, dokonce horší: do prostoru se ženou i Kurdové. Pokud budou nejrychlej­ší, spojí tím dvě své oblasti a mohou podél jižní turecké hranice vyhlásit svůj stát, což by bylo životně nebezpečné pro stabilitu Turecka, jež má na opačné straně své vlastní osamostatn­ěníchtivé Kurdy.

To je tak vysoká cena, že by kvůli ní mohlo Turecko vletět do syrského kotle i přes riziko pravděpodo­bného střetu s Rusy.

Je to však jen jedna z neviditeln­ých bitev velkých hráčů, které se odehrávají za kulisou zpráv o pouličních bojích mezi Syřany.

V Sýrii totiž proti sobě stojí v ohromném propletenc­i armády

Rusové a Turci už si vyhrožují vojenskými útoky. Státy kolem Sýrie jsou stále blíž chvíli, kdy by se mohly samy střetnout při obraně svých zájmů.

kousku území.

nebo nepravidel­né oddíly přinejmenš­ím patnácti zemí či národů – a to i když vynecháme formální členy koalice proti Islámskému státu. Je to zajímavý seznam. Sýrie: Syřané se účastní bojů na všech stranách konfliktu. Kurdové: bojují za sebe, občas skoro proti všem. Rusko: vyslalo letectvo a zbraně. USA: cvičily opozici, bombardují Islámský stát. Írán: poslal pozemní jednotky. Turecko: ostřeluje Kurdy přes hranice, zásobuje opozici. Saúdská Arábie: ozbrojuje opozici, hrozí pozemní invazí, bombarduje Islámský stát. Libanon: zastoupen nepřímo hnutím Hizballáh. Británie: bombarduje v zemi speciální jednotky. Katar: vyzbrojuje opozici, bombarduje IS. Irák: zastoupen nepřímo dobrovolni­ckými milicemi.

IS, má Afghánistá­n: zastoupen nepřímo 20 tisíci muži naverbovan­ými Íránem. Čečensko: poslalo komando proti Islámskému státu. Francie: bombardová­ní IS. Jordánsko: bombardová­ní IS.

Experti už dali tomuto klubku křížících se zájmů a řevnivosti – vedle Turecka a Ruska mohou za příklad posloužit i Saúdové a Íránci – název minisvětov­á válka. a situace se tomu názvu stále víc blíží.

 ?? Slaví dobytí dalšího ??
Slaví dobytí dalšího
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia