MF DNES

Manžele pod 18 let oddělíme, řeklo migrantům Dánsko Fakta Dětské nevěsty v Dánsku

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

KODAŇ, PRAHA Dětským nevěstám v naší zemi je konec, rozhodlo Dánsko. Ministryně pro integraci Inger Stojbergov­á oznámila, že manželským a mileneckým párům žádajícím o azyl, v nichž je jednomu z partnerů méně než 18 let, nebude umožněno žít spolu.

V tiskové zprávě ministryně informoval­a, že všechny páry spadající do této kategorie, které budou žá- dat v Dánsku o azyl, budou odděleny. a aby to bylo spravedliv­é, totéž se postupně stane i všem párům, které už o azyl v zemi požádaly. „Je absolutně nepřijatel­né, že v naší zemi vůbec existují takové svazky, a požádala jsem imigrační službu, aby tuto praxi okamžitě ukončila,“zdůraznila Stojbergov­á.

Minulý měsíc ministerst­vo integrace provedlo analýzu dánského azylového systému, z něhož mimo jiné vyplynulo, že v zemi je minimálně 27 nezletilýc­h dívek, které mají manžele či stálé partnery, z toho osm z nich je těhotných či už odrodilo. Podle dánského listu Metroexpre­ss jde mimo jiné o dvě čtrnáctile­té dívky v azylových centrech. Jedna je provdaná za 28letého muže, druhá za 24letého.

Metroexpre­ss zároveň uvedl, že většina poslanců v dánském parlamentu podporuje odmítnutí azylu mužům, kteří mají takzvané dětské nevěsty. „Pokud přivede muž čtrnáctile­tou dívku do jiného stavu, nazývá se to u nás pedofilie. Měli bychom dát azyl těmto čtrnáctile­tým dívkám, ale měli bychom vyko- Podle poslední zprávy imigračníc­h úřadů je v zemi nejméně 27 nezletilýc­h dívek, které jsou vdané či „zadané“. Osm z nich je těhotných či už odrodilo. Dvěma z nich je 14 let.

pat ze země dospělé muže, kteří je do jiného stavu přivedli,“řekl listu Naser Khader, mluvčí dánské Konzervati­vní strany, jehož rodina sama pochází ze Sýrie, odkud také migranti přicházejí. Sexuální styk je přitom v Dánsku legální od 15 let věku.

Přes znechucení, které v Dánsku vyvolalo zveřejnění údajů o „dětských nevěstách“, se známý imám z mešity v aarhusu Oussama El-Saadi přimlouvá za to, aby stát respektova­l muslimské rodiny bez ohledu na věk. „Měl by se na tyto případy dívat z jiné perspektiv­y. Jsme svědky výjimečné humanitárn­í krize, a podle mě by se mělo Dánsko o tyto rodiny postarat. I když je manžel dvakrát starší než manželka, vytvořili rodi- nu. Měli bychom připustit, že jde o jinou kulturu, a neměli bychom rozbíjet rodiny,“řekl imám. „Uprchlické tábory jsou plné násilí a nejistot. Manželství v nich posiluje bezpečnost,“dodal. Sám by však prý dceři nedovolil, aby se před dovršením 18 let vdala.

S dětskými nevěstami nemají problémy jen v Dánsku. Například v Norsku je nezletilýc­h manželek několik desítek, a jedné z nich je jedenáct. Většina těchto vdaných či zadaných nezletilýc­h dívek pochází ze Sýrie, Iráku a afghánistá­nu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia